Запорізькі каноїсти блискуче відкрили національний сезон – два золота і два срібла у перший день Кубка України

 

Майже півтисячі спортсменів з 21 регіону України зібралися в Умані, аби розіграти медалі першого старту вітчизняного календаря – Кубка України з веслування на байдарках і каное. Змагання проходять у різних вікових категоріях, а головна мета – відібрати атлетів до складу національної збірної, для участі у міжнародних стартах цього року. Особливої уваги заслуговує доросла категорія, адже на Кубку України веслувальники починають свій шлях до Олімпійського Парижу 2024.

Федерація каное Запорізької області привезла на змагання одинадцять спортсменів – 9 вихованців запорізької міської ДЮСШ «Локомотив» та 2 спортсменів енергодарської школи веслування. Основні надії покладено на чемпіона Європи та віце-чемпіона світу  серед молоді і юніорів Артема Четвертака, чемпіона світу серед юніорів Микиту Тессу, та досвідчених енергодарців – семиразову чемпіонку світу з веслувального марафону Людмилу Бабак, чемпіона і призера Європи у марафоні Дениса Давидова.

Вже у перший день Кубка України лідери не підвели команду. Зокрема дві золоті нагороди здобув Микита Тесса.  Молодий лідер підтвердив клас у змаганнях в класі C-1, на дистанції 1000 м. У запеклій боротьбі вихованець ДЮСШ «Локомотив» виборов золото Кубка України серед юніорів з часом  4.42,07. Шостий час показав у фіналі Єгор Яременко  4.54,08.

  • Сьогодні було дуже важко через те що я ішов три рази 1000 м, я зробив кілька помилок в першому заїзді, через що довелося ще виходити на півфінал. До того ж сьогодні була не моя погода — незручний для мене вітер, мене кидало в різні сторони але я зумів витримати це і дійти до кінця. Я повністю задоволений результатом, — відзначив Микита Тесса після перемоги в класі C-1.

 

Вже наприкінці змагального дня на Микиту  чекала дистанція 500 м, але цього разу у складі зіркової четвірки, яка торік виграла чемпіонат світу серед юніорів (Ярослав Верблюд/ Роман Гончарук/ Віталій Пристай). Фаворити не залишили ніяких сумнівів, підтвердивши право і цього року захищати честь України на змаганнях таким складом.

Наставники Микити Тесси — Олексій Токарєв та Євген Морозов.

 

У змаганнях жінок в каное-одиночці на дистанції 1000 м срібну медаль виборола спортсменка з Енергодару Людмила Бабак з часом 5.23,21. У чоловіків на цій же дистанції п’ятим був Денис Давидов, який зараз несе службу у лаваз Збройних сил України (!).

Ще одну нагороду Кубка України з веслування на байдарках і каное у скарбничку Запорізької області сьогодні приніс Артем Четвертак. У класі C-2 на дистанції 1000 м він виступав зі своїм постійним напарником, волинянином Павлом Борсуком. Нагадаємо торік у цьому складі хлопці були чемпіонами Європи та віце-чемпіонами світу серед молоді.

Сьогодні на Кубку України досвідчений дует показав час 4.03,02, зовсім трохи програвши на фініші   чемпіонам світу Андрію Рибачку та Віталію Вергелесу. Це принесло Артему та Павлу срібні медалі у змаганнях чоловіків.  Тренують Артема Четвертака Юлія Савельєва та Олексій Токарєв.

 

Текст і фото: «ЗА!спорт»