Запорізькі гандбольні судді Марина Дуплій та Олена Побєдріна увійшли до списку IHF на сезон 2022-2023

Українська суддівська пара Марина Дуплій / Олена Побєдріна увійшла до списку суддів Міжнародної федерації гандболу IHF на сезон 2022-2023. Список був затверджений Виконавчим комітетом IHF та опублікований на сайті IHF на початку лютого. Судді, які потрапили до переліку, у поточному сезоні можуть бути залучені до роботи на змаганнях найвищого рівня по всьому світу.

 

“Міжнародна федерація гандболу формує список суддів кожного року. Рефері з цього списку можуть судити Олімпійські ігри, чемпіонати світу, чемпіонати континентів. Якщо раніше Марина Дуплій та Олена Побєдріна могли судити тільки на території Європи, то тепер — увесь світ і будь-який ранг змагань. У нас давно не було такої пари. Це великий крок для них і це важливо для українського гандболу: наші молоді рефері мають приклад, до чого потрібно прагнути і чого можна досягнути, — відзначив у коментарі для сайту ФГУ голова суддівської комісії Федерації гандболу України Валентин Вакула”.

 

Пара із Запоріжжя  Марина Дуплій та Олена Побєдріна отримала Міжнародну категорію IHF склавши іспити у рамках програми Оцінювання арбітрів у серпні 2022 року в Північній Македонії. Про включення українських рефері до списку на сезон 2022-2023 IHF повідомили у своєму листі до суддів та Федерації гандболу Україну.

 

«Від імені всієї гандбольної сім`ї ми хотіли б відзначити ваші досягнення і привітати вас з підтвердженням статусу арбітрів Міжнародної федерації гандболу (IHF). Ми бажаємо вам великих успіхів у виконанні ваших завдань і викликів та сподіваємося на нашу майбутню на нашу майбутню співпрацю на благо подальшого розвитку гандболу в усьому світі, — йдеться у листі від Генерального секретаря IHF Амаля Халіфа та голови Комісії з правил гри та суддівства IHF Пера Мортена Сьодаля».

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Елена Каверина и Марина Дуплий – обаятельные женщины-судьи в мужском гандболе

 

Нагадаємо, в листопаді 2022 року українські рефері Марина Дуплій та Олена Побєдріна взяли участь у жіночому чемпіонаті Європи відсудивши на турнірі чотири матчі Норвегія — Хорватія, Сербія — Данія, Нідерланди — Іспанія, Румунія — Німеччина.

 

“Це був перший для них чемпіонат Європи і звісно це завжди великий стрес. Але дівчата відсудили непогано. Ми бачимо, що вони постійно прогресують, судять Лігу чемпіонів. Тепер сподіваємось на їх участь на світових форумах, — поділився Валентин Вакула”. 

 

Марина Дуплій / Олена Побєдріна — на сьогодні єдина українська пара, яка має Міжнародну категорію IHF. Також Україна має пару Європейської категорії (EHF) Лошак Руслан / Новіков Анатолій. До числа кандидатів на отримання Європейської категорії (EHF) входить пара Микола Шнит / Володимир Філоненко.

 

“Сподіваємося, що цього року вони будуть запрошені на курси та отримують Європейську категорію EHF. У нас також є пара Роман Піпаш / Артем Шевчук, які входять до програми EHF Young Referee Project для суддів до 25  років. Арбітрів з цієї програми запрошують на молодіжні та юніорські змагання, де можна отримати Молодіжну європейську категорію та стати кандидатом на Європейську категорію EHF”.

 

Федерація гандболу України