Федерація легкої атлетики Запорізької області підбиває підсумки насиченого літнього сезону

 

Літній сезон 2021 року видався насиченим для Федерації легкої атлетики Запорізької області – троє її вихованців представляли Україну на Олімпійських Іграх в Токіо, виступали запорізькі спортсмени і на чемпіонатах світу та Європи.

А ще – встановлювали національні рекорди, вигравали чемпіонати України, здобували нові спортивні звання. Про все це говоримо з віце-президентом Федерації легкої атлетики Запорізької області, директором ОСДЮСШОР «Металург» Володимиром Анатолійовичем Самоленком.

 

Сезон видався насиченим, але й водночас не простим. Багато міжнародних змагань скасували через коронавірус. Наскільки складно було готуватися до Олімпійських Ігор в Токіо, виконувати нормативи за відсутності міжнародних стартів.

Звісно стартів не вистачило, особливо якщо пригадати зимовий сезон, де у нас всі добре виступили …. Наприклад Аня Гацько була добре готова, взимку показала результат 61.20 цей результат давав подальшу перспективу. Потім вона не потрапила на Кубок Європи, через позитивний тест одного з членів команди, а потім на командному чемпіонаті Європи наша збірна не виступила з цієї ж причини. Я вважаю, що їй для того щоб потрапити на Олімпійські Ігри, не вистачило цих двох стартів. І така сама ситуація склалася для багатьох спортсменів, не вистачило стартів, щоб показати кращий результат, поліпшити місце в рейтингу. Наприклад  на командний чемпіонат Європи, який мав  відбутися наприкінці травня в Польщі, від Запорізької області потрапляло шість легкоатлетів — Микита Барабанов, Андрій Васильєв, Катерина Климюк, Анна Гацько, Юрій Кушнірук, Вікторія Ратнікова.

Стартів не хватило не лише запорізьким спортсменам. Не пощастило і в тому, що Олімпіаду перенесли, я переконаний було б більше учасників — Аня Гацько могла потрапити, хтось з Касьянових Аня або Олексій.

 І все ж таким до складу олімпійської збірної України увійшло троє представників Федерації легкої атлетики Запорізької області. Якщо стосовно дівчат в естафеті 4х400 м це було цілком очікувано, то участь двох наших спортсменів у змішаній естафеті стала приємним сюрпризом?

Для того щоб потрапити на олімпійські ігри в міксті, де у складі збірної України було двоє запоріжців — Катерина Климюк і Микита Барабанов, їм довелося встановити рекорд України і вибити з відбору сильну команду Туреччини. Це теж про щось каже — про підготовку, про  прагнення, про бажання потрапити на Олімпіаду. Головне, що вони взяли участь в Олімпійських Іграх. Хоч і місце 13-те посіли, але це молода команда, і я вважаю перспективна. Ще й в жеребкування не пощастило – в конкурентах опинилися дуже сильні команди. Але результат показали близький до рекорду України.

Катерина Климюк на Олімпійських Іграх в Токіо

Катерина Климюк в Токіо виступала одразу в двох  естафетах. Ця спортсменка справжня знахідка для запорізької легкої атлетики.

-Катерина дуже цілеспрямована і досягає свого. Вона слухає тренера, виконує завдання  і є результат. У двох  естафетах вона чудово виступила. Але в жіночій трохи не пощастило з фіналом. Дівчата пробігли 4х400 з кращим результатом за багато років посіли дев’яте місце, і те що не потрапили в фінал це дуже прикро. В інші роки з таким результатом можна було стати призером чемпіонату Європи і призером чемпіонату світу.  3.24.50 це  топ-5 світу ще кілька років тому, а зараз дуже ростуть в світі результати, і   Олімпіада це показала.

Сподіваємось що заміжжя не змінить  спортивні плани Катерини Климюк, і вона готуватиметься до Ігор в Парижі.

Те що молодий спортсмен Микита Барабанов потрапив на Олімпійські Ігри в  Токіо, стало сюрпризом для фахівців?

-Я за Микиту дуже радий! Перший дзвіночок, що давав сподівання, пролунав  на зимовому чемпіонаті України — він там чудово пробіг 400 м з особистим рекордом, виконав норматив для участі в зимовому чемпіонаті Європи. Спільна робота тренерів Костянтина та Олена Рураків, і спортсмена  дала свій результат — у підсумку ми побачили Микиту на Олімпійських Іграх. Так це було неочікувано. Все вирішилося в Луцьку на чемпіонаті України — він посів друге місце в бігу на 400 м, і виборов право виступати в естафеті. Потім вони  підтвердили своє право у Туреччині, коли виграли мікст з рекордом України. Сподіваємось що це лише перша Олімпіада для Микити.

Мені здається, що молодь цього сезону взагалі порадувала. Наприклад, спринтер Андрій Васильєв став бронзовим призером чемпіонату Європи.

Так Андрій Васильєв  посів третє місце на молодіжному чемпіонаті Європи в естафетному бігу 4х100 м. Влітку був третім на командному чемпіонаті України в особистому виді (100 м), завоював право виступати в естафеті у командному чемпіонаті Європи, якби він відбувся. Став другим на основному чемпіонаті України в бігу на 100 м — 10.51 сек це успіх і для спортсмена, і для тренера, і для нашої легкої атлетики перспектива. Він цілеспрямований, працьовитий! На молодіжному чемпіонаті Європи показав характер, не поступився лідерам інших країн, ми дуже задоволені — давно у нас не було європейських нагород!

Ще двоє молодих запорізьких атлетів виконали цього року нормативи Майстрів спорту України.

Так, це Максим Ваняікін (потрійний стрибок) та Вероніка Крамаренко (стрибки у висоту). Обидва цього року демонстрували прогрес та дебютували на міжнародних змаганнях.

Максим Ваняікін цього року вперше виступав на молодіжному чемпіонаті Європи і став сьомим. Він боєць те, що ми бачили в Бахмуті, і у Талліні це доводить —  на континентальній першості з третьої спроби виконав кваліфікацію у фінал.  Трохи в фіналі не пощастило, але він молодий спортсмен це для нього тільки перший чемпіонат Європи.

Стрибунка у висоту Вероніка Крамаренко теж цього року дебютувала на чемпіонатах Європи і світу серед юніорів. Дуже  раді за неї і за тренера Миколу Івановича Кардача, що зміг підготувати таку спортсменку. Це плодотворний тандем!  І результат 183 см, який Вероніка показала цього року,  дає нам сподівання на перспективу — треба закріпитися у складі забірної України  й далі прогресувати.

Якщо ще говорити про літній сезон, які головні успіхи запорізької легкої атлетики можете назвати?

Національний сезон був успішним для наших спортсменів – спортсмени відзначилися в усіх вікових категоріях. Наприклад, на командному чемпіонаті запоріжці України серед дорослих  вибороли шістнадцять нагород, в тому числі три золотих. На командному чемпіонаті України серед молоді у нас було три переможці, на молодіжному чемпіонаті України — чотири. На головному старті національного сезону – чемпіонаті України в Луцьку всі наші лідери були в призах – медалі вибороли Васильєв Андрій (100 м), Ваняікін Максим (поьрійний стрибок), Барабанов Микита (400 м), Гацько Анна (метання списа), Ратнікова Вікторія, Климюк Катерина, Рємєнь Анастасія, Суюнов Артур. Маємо також переможців та призерів чемпіонатів України серед юнаків, юніорів.

Що  ще розповісте про молодих спортсменів, хто проявив себе цього року – чи є резерв?

— Чудово попрацювало цього року енергодарське відділення — Аня Гордіюк на останньому чемпіонаті України серед ДЮСШ і СДЮСШОР в Івано-Франківську виграла дві дистанції 100 і 200 м — у нас такого давно не було! Тандем тренерів Ольга і Віталій Борисенко  дає хороші результати. У них ще тренуються Марина Балаховцева, Марія Жаховська – у  метанні списа та штовханні ядра вони теж чемпіонки і призерки чемпіонатів України. Анатолій Кушнірук виховує двох перспективних метальниць списа Валерію Риженко і Ярославу Аполосову. Бачимо перспективу у спритерці Олександрі Литвиненко, це вихованка Любові Дмитрівни Апанович та Володимира Павленка.  Є й інші молоді та перспективні спортсмени, наприклад нещодавно збірна ОСДЮСШОР «Металург» посіла перше місце на командному чемпіонаті України з легкоатлетичного чотириборства в Житомирі серед ДЮСШ та СДЮШОР (юнаки 2008-2009 р.н). Але для того, щоб спортсмени і надалі розвивалися та показували результат, необхідно вкладати кошти і необхідна матеріально-технічна база для підготовки, а у нас її нажаль нема.

А як справи з нашими лідерами, чи всі залишаються у складі запорізької команди, ніхто не налаштований йти зі спорту?

-Одна з найдосвідченіших наших спортсменок, Анна Гацько налаштована готуватися до наступних Олімпійських Ігор. Анна та Олексій Касьянови поки не давали ніякої офіційної інформації,  Анастасія Бризгіна та Анастасія Рємєнь переходять виступати за інший регіон. Катерина Климюк, Микита Барабанов, Вікторія Ратнікова на зборах готуються до зимового сезону.

-Можна сказати, що ці спортсмени вже почали підготовку до Олімпіади в Парижі?

-Так, але підготовка спортсменів високого рівня має фінансово забезпечуватися у багатьох аспектах – підготовка та виїзд на змагання, спортивна реабілітація і багато іншого. Фактично готуватися до Парижу-2024 треба було починати ще рік тому. У нас є спортсмени, які можуть потрапити на ці ігри і молоді, і досвідчені , але треба було починати готуватися вчора —  у все потрібно вкладати гроші. І не лише у тих, хто готується до високих стартів, а й у резерв. На сьогодні підтримки у нас не багато, але федерація завжди готова до співпраці! І тут дуже хочеться відзначити комбінат «Запоріжсталь», який протягом багатьох років дає стипендії нашим провідним спортсменам – це удовий позитивний приклад співпраці спорту і соціально-відповідального бізнесу.

Доречі, стосовно матеріально-технічної бази, цього року ОСДЮСШОР «Металург» з легкої атлетики увійшла до десяти спортивних шкіл області, які наступного року будуть реконструйовані державним коштом, що це означає?

-Так, наша школа увійшла до президентської програми. Але оскільки у ОСДЮСШОР «Металург» немає власної бази та приміщень, зараз розглядають можливість створити за ці кошти нову базі для тренувань. За планом вона має з’явитися на місці колишнього стадіону «Авангард», де свого часу тренувалася легенда запорізької легкої атлетики Володимир Ященко.

 

 

Олена Назаренко, спеціально для Федерації легкої атлетики Запорізької області