БК «Запоріжжя» втратив перемогу в Одесі

Проблема з реалізацією штрафних у другій половині матчу коштувала команді Станіслава Овдєєнка перемоги  

24.10.2021. Суперліга Windrose.

БК «Одеса» – БК «Запоріжжя» 68:67 (17:24, 11:13, 23:21, 17:9)

 «Одеса»: Келлісон (12 + 9 підбирань + 5 передач), Фіцпатрік (6 + 8 підбирань), Лейманіс (20 + 3 передачі), Носков (13 + 3 підбирання + 2 перехоплення), Агафонов (10 + 3 передачі) – старт; Лауріс (2 підбирання), Шорсткий, Ткачук (3 підбирання – 3 втрати), Балабан (2 + 2 передачі), Новіков (2+ 2 блок-шоти).

Головний тренер: Олег Юшкін

 «Запоріжжя»: Джозеф (16 + 4 підбирання), Френсіс (8 + 2 підбирання + 3 передачі – 4 втрати), Сізов (6 + 6 підбирань + 3 передачі), Морозов (7 + 4 підбирання), Максвелл (10 + 7 підбирань) – старт; Удрас (11 + 9 підбирань + 2 блок-шоти), Тітов, Міхєєв (7 + 2 передачі), Соколенко (2).

Головний тренер: Станіслав Овдєєнко

Конкуренти в турнірній таблиці («Одеса» посідала 10 місце, «Запоріжжя» – 9) підходили до очної зустрічі, маючи по одній втраті. Шутери Кирило Марченко та Віталій Мальчевський пропускали поєдинок через травми.

У дебюті матчу найстабільнішим гравцем на майданчику був канадський захисник Ясін Джозеф. До середини чверті плеймейкер «Запоріжжя» настріляв 8 очок. Коли підключилися партнери (кидками здалеку відзначилися Еван Максвелл і Олександр Сізов), запоріжці остаточно взяли контроль над грою. Щільний захист призводив до частих втрат у суперника: 8 з них команда Олега Юшкіна зробила ще в стартовій чверті, у другій – загальна кількість зросла до 12. Внаслідок помилок «Одеси» та 10 очок Джозефа запоріжці виграли дебютний відрізок 17:24, а до великої перерви примножили перевагу.

Навіть коли відсоток реалізації у команди Станіслава Овдєєнка знизився (впродовж 5 хвилин гравці «Запоріжжя» набрали лише 3 очки), гостям вдавалося зберігати різницю. «Одеса» не могла знайти свого лідера в нападі. Ефектний слем-данк Дейшона Френсіса став головною окрасою першої половини, яку виграли гості – 28:37. Гра в захисті зачаровувала, але в той же час розслаблятися зарано, коли в складі суперника є такі досвідчені виконавці як Андрій Агафонов і Денис Носков.

Баскетболісти «Запоріжжя» збільшили лідерство до максимальних «+12» в дебюті третьої чверті, на що одесити відповіли потужним ривком. У цей момент бомбардирської впевненості набув Томс Лейманіс. Американець влучав з усіх вигідних позицій, набравши за чверть 11 балів. Господарі майже прибрали втрати, провели найрезультативніший відрізок, але все ще поступалися – 51:58. Запоріжці не дораховувалися очок з лінії штрафних, що позначиться у майбутньому.

Лейманіс, Носков, Келлісон, Агафонов стали лідерами «Одеси» у вирішальні миттєвості гри. За 6,5 хвилин до кінця зустрічі Денис Носков дальнім влучанням зрівняв рахунок – 58:58. На той момент двоє гравців «Запоріжжя» Френсіс та Максвелл були під загрозою 5 фолу, що позначалося на діях у захисті. Проявив себе Антанас Удрас. Спочатку литовський бігмен вивів запоріжців у лідери – 60:63, після чого оформив ще й блок-шот. Здавалося, той епізод зможе зарядити команду Станіслава Овдєєнка на заключні хвилини.

У клатчі цього поєдинку Ясін Джозеф двічі не влучив з лінії штрафних, а загалом у другій половині вся команда «Запоріжжя» не забила 11 таких кидків. Мінімальне лідерство гостей – 65:66 вбивчим 3-очковим влучанням за 28 секунд до кінця гри відібрав Денис Носков. В вирішальній атаці Ясін Джозеф, попри нереалізований другий штрафний, зумів підібрати м’яч на чужому щиті, але в кінцевому рахунку все завершилося втратою для «Запоріжжя» і перемогою «Одеси» – 68:67.

На жаль, виїзд Южне-Одеса завершився для запорізької команди без перемог. Відсутність Віталія Мальчевського, провальна друга чверть з «Хіміком» та серія невлучних штрафних у сьогоднішньому матчі коштували запоріжцям двох поразок від конкурентів. Наступний тур команда Станіслава Овдєєнка проведе вдома, де зіграє 29 жовтня з «Миколаєвом» і 31 жовтня з «Кривбасом».

Станіслав Овдєєнко, головний тренер БК «Запоріжжя»:

– Одне очко на табло означає, що це тренерська поразка. Якщо я кажу хлопцям, що у нас два командних фоли, а вони не фолять, то значить вони мене не чують. Ми порушуємо під час кидка і суперник нам набиває з лінії. Я говорив, що триочкові – це шанс «Одеси» залишитися в грі, а ми пропускаємо 9 триочкових. Особливо у четвертій чверті – від Фіцпатріка та Носкова. Значить, я не зміг достукатися до гравців. Ми чудово рухали м’яч, реалізовували відкриті кидки. Звісно, не так добре влучали, як цього б хотілося. Але знову скажу – 12 штрафних… Значить, ми щось неправильно відпрацьовуємо на тренуваннях. Одне очко – це тренерська поразка.

 

Прес-служба БК «Запоріжжя»