БК «Запоріжжя» здобуває третю поспіль перемогу за три дні

Після перемоги над «Одесою», на БК Запоріжжя чекав «Хімік». Запорізькій команді вдалося повністю перевернути гру в другій половині, оформивши вольовий та важливий з турнірної точки зору результат

 

БК «Запоріжжя» – БК «Хімік» 72:68 (11:25, 18:17, 20:12, 23:14)

БК «Запоріжжя»: Кеффі (8 + 7 підбирань + 10 передач + 4 перехоплення), Форчун (18 + 3 підбирання – 3 втрати), Сізов (6 + 6 пібдирань), Мальчевський (6), Тихонов (10 + 9 підбирань) – старт;  Маяускас (14 + 5 підбирань), Грицак (7 + 6 підбирань + 3 перехоплення), Міхєєв, Тітов (3), Морозов. Головний тренер: Валерій Плеханов

БК «Хімік»: Ковляр (2 – 3 втрати), Рябчук (3), Антіпов (9 + 7 підбирань), Войналович (13 + 3 підбирання), Нельсон (14 + 8 підбирань) – старт; Зотов (4 + 3 підбирання + 4 передачі – 4 втрати), Марченко (12), Салліван (11 + 13 підбирань), Мироненко, Клевзуник. Головний тренер: Віталій Степановський

Поєдинок очікувався як центральний «бабблу» в Кам’янському. Перемога запоріжців у цьому матчі залишала «Хімік» позаду в турнірній таблиці. Команди були в рівних умовах – вчора обом довелося максимально викладатися в перших іграх «бабблу».

Стартові очки матчу набрали гравці «Запоріжжя» Тихонов та Кеффі, які встановили раннє лідерство – 4:0. Проте далі команда Валерія Плеханова зіштовхнулася з серйозною проблемою – реалізацією. У першій чверті в «Хіміка» одразу знайшовся свій бомбардир. Андрій Войналович в одиночку вивів свою команду вперед, набравши шість очок поспіль. На цьому форвард южненців не зупинився – до кінця чверті Войналович мав 11 балів – рівно стільки гравці «Запоріжжя» на всю команду. Відсоток реалізації був низьким (5/19 – 16%), через що «Хімік» справедливо вів у рахунку – 25:11.

Протягом другої чверті загальна ситуація не змінилася. Відсоток вдалося покращити лише трохи, а такі снайпери як Кеффі та Форчун показували абсолютно не свої цифри. Кидки Майка з гри в першій половині – 2/12 (16%), Джоша – 1/6 (16%). За такої ситуації лідерські якості проявляли інші. Олександр Сізов та Дмитро Тихонов були кращими в команді за набраними очками та підбираннями, однак «Хімік» за рахунок більш якісного ростеру та варіативності складу спокійно зберігав зароблену в першій чверті перевагу – 42:29.

Під час великої перерви тренерський штаб «Запоріжжя» зумів повністю перезавантажити гравців. Номінальні господарі так просто не хотіли віддавати переможну серію, над якою скільки працювала вся команда. У середині третьої чверті запоріжцям вдалося здійснити перший крок. Ривок 5:0 зусиллями Тихонова та Мальчевського, в результаті чого відставання скоротилося до семи очок. Максимально ефективний захист Андрія Грицака давав команді додаткові володіння і вже в наступній атаці Віталій Мальчевський другим поспіль кидком з-за дуги наблизив «Запоріжжя» до цілі – 43:46. Третю чверть підопічні Валерія Плеханова виграли начисто. Цей відрізок відкрив друге дихання для всієї команди, яка грала на фоні втоми, що й позначалося на відсотку реалізації лідерів.

May be an image of 1 особа, ball та текстРозпочинати заключну чверть довелося із різницею «-5», яку швидкими атаками Форчун з Кеффі миттєво погасили. Нарешті нічия — 54:54! Емоційно «Хімік» витримав удар. Поступово команда Віталія Степановського повернула лідерство собі, яке в середині чверті складало сім очок. Проте майбутня розв’язка зустрічі зробила героями гравців протилежної команди.

Андрій Грицак, неначе лев, вигризав кожен м’яч в захисті і в нападі на підбираннях, а в найпотрібніший момент влучність не зрадила ні Кеффі, ні Форчуна. Спочатку ці двоє оформили ривок 5:0, за яким стався яскравий ендван Грицака. Так «Запоріжжю» вдалося повести в рахунку 64:63 за три з половиною хвилини до кінця. У наступному володінні «Хіміка» Андрій зазнав пошкодження від удару ліктем кремезного Саллівана, але залишився на майданчику. Партнери відчули заряджений дух перемоги, а сам Грицак у такій ситуації спромігся на вирішальні дії в захисті. Після його блок-шоту триочкове влучання вдається Форчуну. Таким чином перед останньою хвилиною «Запоріжжя» попереду – 67:63. Пара Грицак-Форчун завдала ще одного удару – вирішального. Андрій виграв важливе підбирання на чужому щиті, а Джош ще раз влучив з-за дуги. Шансів у заключні півхвилини в Хіміка було не багато і запоріжці втримали переможний результат – 72:68.

Сьома поспіль перемога ще раз доводить амбіції колективу Валерія Плеханова. Навіть у важкій ситуації, коли кидок абсолютно не йшов, команда зуміла зібратися, переломити хід зустрічі та оформити важливу з турнірної точки зору перемогу.

 

 

А вже наступного дня на запоріжців чекало нове випробування — МБК «Миколаїв». І тут команда Валерія Плеханова знайшла моральні та фізичні сили, щоб продовжити переможну серію в чемпіонаті до восьми матчів поспіль


МБК «Миколаїв – БК «Запоріжжя» 84:93 (19:28, 21:20, 21:23, 23:22)

«Миколаїв»: Колтер (12 + 10 передач + 3 перехоплення – 3 втрати), Омоера (16 + 4 передачі – 3 втрати), Дубоненко (10), Конате (7), Едріан (24 + 10 підбирань + 4 передачі) – старт; Едж (2), Лихой (3), Хохоник, Приймак (8 + 4 підбирання), Боднар, Заплотинський (2). Головний тренер: Валентин Берестнєв

«Запоріжжя»: Кеффі (10 + 5 підбирань + 11 передач – 4 втрати), Форчун (26 + 5 підбирань + 4 передачі), Сізов (8 + 3 передачі), Мальчевський (11), Тихонов (10 + 5 підбирань – 3 втрати) – старт;  Маяускас (16 + 3 підбирання + 3 передачі), Грицак (9 + 7 підбирань), Міхєєв (3), Тітов. Головний тренер: Валерій Плеханов

 

На матч проти «Миколаєва» запоріжці виходили на фоні надзвичайної втоми – для команди Валерія Плеханова це була третя гра за три дні, тоді як суперник проводив другу. Втім, це не завадило баскетболістам «Запоріжжя» уже протягом стартових п’яти хвилин зустрічі отримали перевагу «+10». В основі ривку стала успішна гра на периметрі. Двічі здалеку поцілив Віталій Мальчевський, ще по разу – Олександр Сізов та Джош Форчун. Ранній тайм-аут Валентина Берестнєва не уберіг «Миколаїв» від подальшого провалу – Дмитро Тихонов приніс «Запоріжжю» ще чотири очки поспіль і наставнику «корабелів» знову знадобилася хвилина. Його команда поступалася – 8:22.

Запоріжці демонстрували 100-відсоткову реалізацію, причому чотири рази гравці відзначилися з-за меж шестиметрової лінії. Утримати такий відсоток реалізації було неможливо, до того ж, забагато втрат та невпевнена гра Якова Тітова в якості першого номера спричинили ривок «корабелів» 6:0, тому втекти в «далеке плавання» за підсумком стартової чверті «Запоріжжю» не вдалося – 19:28.

Усі подальша гра розгорнулася навколо цих десяти очках різниці. На кожен ривок «Миколаєва» запоріжці знаходили якісну відповідь. Впродовж другої чверті цікавою видалася особиста дуель Нейтана Едріана з Аурімасом Маяускасом. Центровий «Миколаєва» ледь не одиночку тягнув на собі команду, демонструючи високу реалізацію та результат ефективності. До великої перерви американець влучив шість із семи своїх кидків, а його РЕ = 21. Саме результативність Едріана тримала на плаву «корабелів», тоді як запоріжці діяли більш командно – 40:48.

У третій чверті 8 очок переваги перетворилися на 14, коли за справу взялися досвідчені снайпери «Запоріжжя» Сізов з Мальчевським. «Миколаїв» гідно відповів – цього разу результативно себе проявили Омоера, Колтер і Конате. Максимально близько до суперника «корабели» наблизилися наприкінці чверті – різниця складала лише 6 очок. Проте «баззер» Тихонова знову повернув «Запоріжжю» все ті ж 10 очок переваги.

May be an image of 1 особа, ball та текст «суперлига PARI MATCH Wilso гравець матчу джошуа форчун 26 очки 5 пдбирання 29 PE»У заключній чверті остаточно розігрався кращий бомбардир запоріжців Джош Форчун. Протягом вирішального відрізку він тричі влучно стріляв здалеку. Коли в американського снайпера гра йде, зупинити його майже неможливо. Важливими у фінальні хвилини також стали дії Андрія Грицака та Майка Кеффі. Українець оформив видовищний путбек-данк і «енд ван», американець своєчасно влучив здалеку. Відіграти десятиочковий гандикап протягом заключної хвилини «Миколаїв» просто не міг. «Запоріжжя» оформило третю перемогу за три дні – 93:84.

Команда Валерія Плеханова завершує «баббл» у Кам’янському зі 100-відсотковим результатом перемог, що дозволило піднятися в турнірній таблиці на четверте місце. Але ще більш важливо – запоріжці продовжують відповідати статусу лідера та свого місця в турнірній таблиці. Триденний ігровий марафон став яскравою перевіркою моральних і фізичних сил, яку команда пройшла, а значить стала ще сильнішою. Тепер гравці нарешті отримають заслужений відпочинок, після чого проведуть найближчі два тижні в хорошому настрої, поки триматиме виключно тренувальний процес через двотижневу паузу в чемпіонаті, пов’язану з матчами збірної України.

МБК «Миколаїв – БК «Запоріжжя». Післяматчева прес-конференція. Коментарі переможців

Майк Кеффі, захисник БК «Запоріжжя»:

— Не просто було витримати такі фізичні навантаження і провести три матчі поспіль, але ми притримувалися тренерських установок, виконували план на гру, тому зуміли показати хороший результат. Сьогодні розуміли, що так, сил вже не багато, проте треба виходити з енергією, працювати в першу чергу в захисті. У нападі ми знайдемо можливості, щоб набирати очки, тому важливо було грамотно зіграти в захисті. Нам це вдалося.

Валерій Плеханов, головний тренер БК «Запоріжжя»:

— Так важко фізично і морально не було мабуть ніколи. Хлопці наскільки втомилися, що навіть нормально порадіти перемозі в рогдягальні вже не можуть. Дуже важке випробування. Моя команда пройшла його гідно. Ми розраховували на якісь перемоги, але те, що виграємо всі три матчі, якщо і вірилось, то з певним запасом ентузіазму. Так, ми переймалися, що домашні матчі з «Одесою» та «Хіміком» треба грати на нейтральному майданчику, бо домашній зал нам завжди допомагає. Грати три дні поспіль – це просто катастрофа. Просто на морально-вольових. Я дуже задоволений, що цей «баббл» завершився, все одно спортивний принцип порушується, коли дві команди грають більше матчів. Я не уявляю, як «Прометей» це витерпів, нам дуже важко кожного разу підбирати потрібні слова до гравців, щоб вони виконували ту установку, про яку ми домовлялися. Проблема в тому, що до третьої гри, окрім фізичних сил, відсутня енергія команди. У них порожні очі, всі емоції вже було віддано, для того, щоб вони почали грати, необхідно тонко знайти момент і вчасно його подати. Сьогодні це вдалося зробити. На відміну від вчорашнього матчу, сьогодні ми дуже добре розпочали, дисципліновано зіграли в захисті, але звісно провести так весь поєдинок нас не вистачило. Нам не вистачало ротації, фізики. Задоволений і навіть приємно здивований легіонерами, які грали більше 30 хвилин і в найважливіший момент потрібно було вирішувати їм. Нікого не хочу виокремлювати, хочу виділити всю команду, всі хлопці бійці, вітаю наших вболівальників та керівництво клубу з тим, що у нас є така команда.

 

Прес-служба БК «Запоріжжя»