БК «Запоріжжя»: підсумки другого кола Суперліги Паріматч

Остаточно переборовши коронавірус, запорізька команда продемонструвала свою справжню силу

 

Результати БК «Запоріжжя» у другому колі Суперліги Паріматч: перемоги – 7, поразки – 3

Друге коло Суперліги Паріматч умовно можна розділити на два періоди: матчі «до» та «після» нового року. Якщо в листопаді-грудні запоріжці ще боролися з наслідками КОВІДу, то після паузи в чемпіонаті команда Валерія Плеханова блискуче повторила свій вражаючий старт сезону. Проте цього разу суперники вже не мали проблем з коронавірусом, скоріше, навпаки – лідери чемпіонату були на піку власних кондицій напередодні участі в єврокубках, а клуби з нижньої частини турнірної таблиці  відчайдушно боролись за місця в плей-офф. Яскрава фінішна пряма другого кола у вигляді п’яти перемог поспіль БК «Запоріжжя» на домашньому майданчику повернули гравцям впевненість, а вболівальникам – віру.

Тренерський штаб запоріжців домігся неможливого. Вузькою ротацією команда рівно пройшла насичений ігровий період без серйозних спадів для гравців. В основі успіху закладена величезна тренерська робота, адже кожен суперник був ретельно розібраний на найдрібніші тактичні деталі. Коли бракувало сил – доводилося грати просто на межі можливостей. У шаленій конкуренції БК «Запоріжжя» вперше в сезоні обіграв гігантів українського баскетболу – «Київ-Баскет», «Дніпро» та «Будівельник», чий ростер та бюджет в рази більші.

Валерію Плеханову вдалося стабілізувати гру команди в захисті, тому наша команда залишається лідером чемпіонату за кількістю перехоплень за гру (9,1). Ще один важливий момент, який стався протягом другого кола – тренерському штабу вдалося розкрити потенціал багатьох гравців БК «Запоріжжя». На різних відрізках матчів різні гравці команди виконували роль лідера на майданчику. Дмитру Тихонову в другому колі чемпіонату двічі вдалося показати свій особистий рекорд сезону – 12 підбирань за гру. Надзвичайно впливовий статус у колективі має Аурімас Маяускас – чого тільки вартий «клатч» його імені у драматичному протистоянні з «Черкаськими Мавпами» та 14 зібраних підбирань у матчі з МБК «Миколаїв». Молодий талант Андрій Грицак завдяки захисним навичкам не дає розслабитися більш габаритним суперникам під кільцем. Зараз Андрій – лідер команди в показнику підбирань і один з лідерів за блок-шотами у Суперлізі Паріматч. У своєму останньому матчі Іван Міхєєв встановив особистий рекорд у Суперлізі, набравши у грі з МБК «Миколаїв» 17 очок. Справжню капітанську стабільність віднайшов Олександр Сізов, який у поєдинку з «Будівельником» відрізав від м’яча головного «бол хендлера» команди Стівена Буртта. Про історичні досягнення Віталія Мальчевського з його кількістю точних «триочкових» за гру влучно написав тренер команди Станіслав Овдєєнко, котрий веде «кидкову» статистику кожного тренування і як ніхто знає, якою ціною досягається такий результат. Джош Форчун залишається лідером всієї Суперліги за кількістю перехоплень за гру, а третє місце у списку кращих гравців чемпіонату за цим показником має Майк Кеффі. Також американський розігруючий БК «Запоріжжя» серйозно конкурує з Денисом Лукашовим за звання кращого асистента ліги. Майк віддає в середньому 6,25 результативних передач, посідаючи друге місце в чемпіонаті. Гравці БК «Запоріжжя» після нового року стабільно потрапляють до символічних збірних тижня. Два таких «влучання» у Кеффі, та одне – у Маяускаса.

Коментар головного тренера БК «Запоріжжя» Валерія Плеханова про підсумки другого кола Суперліги Паріматч:

– Результатами цього кола я більш-менш задоволений. Програли лише тричі. Спершу в боротьбі «Прометею», коли домашня гра була перенесена на майданчик суперника і фізично ми ще не були готові. Другий матч програли «Хіміку». Наш стан теж тоді був далекий від оптимального після КОВІДу. І третій раз абсолютно об’єктивно – «Тернополю». Забагато сил витратили за день до цього в матчі з «Київ-Баскетом», тривалий переїзд забрав те, що залишалося. Тому справді шансів на нашу перемогу в тій грі було дуже мало. Приємно, що обіграли фаворитів – «Дніпро», «Київ-Баскет» та «Будівельник». У важкому матчі на характері здолали «Черкаські Мавпи». Задоволений тим, що взяли очки, які повинні були брати. Ми добре зіграли вдома, втримали перевагу свого майданчика. Не задоволений тим, що зараз, підраховуючи очки, я бачу, що КОВІДні поразки у нас забрали значно вище місце в турнірній таблиці. Тоді б не було такого побоювання, що коли настане черговий спад, ми будемо боротися за місце в плей-офф. Тому хочеться, щоб хлопці були мобілізованими і налаштовані й на подальшу роботу. Коли добре працюємо, тоді є результат. Вірю в те, що наші травми ми залікуємо. Зараз такий період, коли після завершення другого кола ми маємо багато мікротравм і травм. Якщо підбити підсумок другого кола для нас, то ці перемоги дали позитивний тонус на майбутнє. Я планую це використати для підготовки до важких «бабблів», які чекають на нас вже цього тижня.

Прес-служба БК «Запоріжжя»