БК «Запоріжжя» на домашньому майданчику красиво переміг «Хімік»

Запоріжці влаштували повну домінацію у третій чверті, за рахунок чого продовжили переможну серію в чемпіонаті Суперліги Паріматч 

БК «Запоріжжя» – БК «Хімік» 86:55 (20:18, 14:15, 28:11, 24:11)
«Запоріжжя»: Кеффі (19 + 4 передачі), Форчун (24 + 4 передачі + 5 перехоплень), Мальчевський (11), Грицак (2 + 10 підбирань + 3 перехоплення), Маяускас (5) – старт; Сізов (8), Тихонов (6), Морозов (5), Міхєєв (4), Тітов (2).
Головний тренер: Валерій Плеханов.
«Хімік»: Зотов (3 + 3 перехоплення), Марченко (3), Мироненко (8), Салліван (13 + 10 підбирань), Нельсон (12 + 8 підбирань – 5 втрат) – старт; Войналович (8 + 5 підбирань – 5 втрат), Вашингтон (4 + 6 підбирань), Клевзунік (2), Рябчук (2).
Головний тренер: Віталій Степановський.
У стартовій чверті справжній бенефіс влаштував американський легіонер БК «Запоріжжя» Джош Форчун, який відзначився 16 набраними очками, реалізувавши 3 із 4 триочкових. «Хімік» атакував більш командно, а найактивнішими у складі команди Віталія Степановського в нападі були Нельсон, Салліван та Мироненко. Останній ще за першу чверть виконав шість дальніх атак, реалізувавши дві. Запоріжці зберігали незначне лідерство завдяки результативності Форчуна – 20:18.
У другій чверті гості трималися за рахунок більш вдалої гри на підбираннях, однак величезною проблемою «Хіміка» були втрати. Ще до великої перерви южненці припустилися 10 помилок, хоча мали кращий відсоток реалізації, перевагу на щитах та якісніший рух м’яча. Постачальником набраних очок для «Запоріжжя» у другій чверті став Майк Кеффі. Розігруючий господарів впевнено виконував роль лідера, що допомогло команді зберегти переможні цифри за підсумком першої половини– 34:33.
Феноменальний ривок у цьому протистоянні стався у третій чверті. Фактично поєдинок перевернули дуже емоційний тайм-аут Валерія Плеханова (перед цим запоріжці припустилися кількох помилок у нападі, пропустивши п’ять очок поспіль), після якого прилетіла шалена «трьоха» у виконанні Джоша Форчуна, а за нею полетіли ще дві дальні бомби від Віталія Мальчевського та Олександра Сізова. За чотири з половиною хвилини до завершення чверті «Хімік» взагалі жодного разу не влучив з гри (Льюїс Салліван і Тайрелл Нельсон були начисто зупинені на цьому конкретному відрізку, а снайпери змарнували абсолютно всі свої спроби). За цей час запоріжці організували ривок 15:0, головними дійовими особами якого стали українські гравці – Мальчевський, Сізов і Тихонов. Перед заключною чвертю на южненців чекало неймовірно важке завдання – відіграти 18 очок різниці.
Проте команда Віталія Степановського продовжила помилятись. Южненці зазнали повної капітуляції, припустившись за матч рекордної у сезоні кількості втрат – 26. Попередній ривок «Запоріжжя» виявився вбивчим для гостей, які не тільки не змогли отямитись, а й продовжували робити втрати та дозволили господарям відправити себе в нокаут задовго до фінальної сирени. Перевага команди Валерія Плеханова досягла неймовірних 30 очок, тому заключні хвилини наставник довірив тим виконавцям, які мають менше ігрового часу в Суперлізі.
БК «Запоріжжя» здобув третю перемогу поспіль з рахунком 86:55 і тепер наступного тижня наша команда проведе виїзні поєдинки з «Черкаськими Мавпами» (23 жовтня) та «Миколаєвом» (25 жовтня).

Валерій Плеханов, головний тренер БК Запоріжжя «:

— Говорив хлопцям в роздягальні, що в сьогоднішній грі переможе дисципліна. У третій чверті у нас її виявилося більше. Ми виконали установки по захисту, за рахунок цього отримали перевагу. Як тільки ми почали по 3-4 атаки поспіль не давати забивати в своє кільце, з’явилася впевненість у нападі. Забили кілька легких м’ячів. Потім хлопці скинули тягар відповідальності і почали влучати свої кидки. Завдання було не розслаблятися, як з «Одесою». Сьогодні, слава богу, ніби як ніхто і не розслабився. Засмучує одна цифра — ми перший раз програли підбір в цьому сезоні. Так, нам важко було проти більш габаритних американців «Хіміка». Може не все вийшло, але я задоволений якістю гри, що була на порядок краще, ніж з «Одесою». Задоволений самовіддачею хлопців. У минулому сезоні домагалися, але так і не домоглися. Тут навіть домагатися не треба. Всі горять, всі хочуть.

Відразу було зрозуміло, що буде все по-іншому. Якщо в цьому році зайти в зал за півгодини, то вже всі будуть на майданчику. Їх бажання, робота в передсезонних матчах десь починає проявлятися. Хоча я як і раніше далекий від думки, що ми фаворити. Ніякі ми не фаворити. Наше місце в районі вісімки. Ось там і будемо боротися. Поки добре стартували. Не зупиняємося, будемо працювати далі. Намагаємося формувати психологію переможців. «Хімік», «Прометей», та й «Одеса» не такі слабкі команди. Вважаю, що перемоги непрості. Вони начебто за рахунком прості, але навіть сьогодні до середини третьої чверті не можна було передбачити переможця. Сьогодні перемогла дисципліна. Над формуванням менталітету переможців будемо намагатися працювати всім колективом. Дуже приємно, коли в місті зустрічають прості люди і дякують за гру. Так що всіх з перемогою. Будемо готуватися далі.

Прес-служба БК Запоріжжя