«Кубок Хортиці»з триатлону: Сюрпризи, рекорди та підготовка в екстремальних умовах

Попри пандемію коронавірусу, довгоочікуваний традиційний міжнародний старт у Запоріжжі таки відбувся! Організатори зробили все можливе, а іноді навість неможливе, щоб свято триатлону повернулося в місто козацької слави.

«Ми задоволені, адже ХХІІ Міжнародні змагання з триатлону «Кубок Хортиці», попри всі складнощі, таки вдалося організувати та провести!, – не приховує емоцій один з головних організаторів старту, очільник місцевої Федерації триатлону Кирило Кривонос. –  В змаганні аматорів взяли участь рекордна кількість учасників – 126 чоловік. За останні років десять, що я проводжу Кубок Хортиці в Запоріжжі, це вперше такий ажіотаж на аматорському етапі. Люди скучили за змаганнями, це 100%. Але варто також зазначити, що триатлон як вид спорту прогресує, і його популярність в Україні зростає, тут без сумніву.

Левова частка триатлетів-аматорів, які в нас виступили, представляли Запоріжжя та сусідні регіони – Харків, Дніпро. Годі й казати, клуби з Дніпра Sota Team та RED HEAD привезли більш як по десять спортсменів-аматорів, так само клуби KIT та Safari з Харкова. Якщо порівнювати зі змаганнями в Києві, то, можливо, ця цифра не є надто великою. Але для нас 126 аматорів на старті – це без сумніву неабияке досягнення.

В умовах пандемії, організувати масові змагання в обласному центрі виявилося дуже і дуже непросто. Проте, міська влада пішла нам на зустріч і Кубок Хортиці 2020 таки став можливим! Приємно, що чітку позицію в цьому питанні обрав міський голова. В зв’язку з пандемією коронавірусу і як наслідок непростою ситуацією в країні, потрібно було зібрати чимало дозвільних документів. Тож, я, так би мовити, проходив два квести: один – це зібрати підписи усіх служб та отримати добро від влади міста, другий – це, власне, сама організація змагань у стислі терміни».

Зазначимо, що гонки у всіх дисциплінах та вікових категоріях виявилися дуже цікавими! В Запоріжжі виступили всі найсильніші триатлети України за винятком Юлії Єлістратової та Єгора Мартиненка (обоє брали участь в міжнародних змаганнях 2020 Riga ETU Triathlon Baltic Championships і потрапили в призи), а також Івана ІвановаСергій Курочкін та Юліан Дем’янов, хоч і не виступали в особистому заліку – допомагали своїм землякам у командних змаганнях.

Чемпіонами України в особистому заліку стали Віталій Воронцов та Софія Прийма, срібло – в активі Івана Маньшикова та Дарини Москаленко, бронзові медалі приміряли відповідно Олексій Астаф’єв та Маргарита Крилова. У Кубку України серед юнаків (2003-2005) та кадетів (2003–2005) старувало 70 чоловік. Щодо командного заліку, то тут золото серед чоловіків вибороли атлети з Дніпра, тоді як у жінок рівних не знайшлося триатлеткам зі Львова. Загалом у командній гонці було представлено 28 тріо, а в стартовий день змагань в сумі на дистанцію вийшло 256 учасників. Підсумкові протоколи ХХІІ Міжнародних змагань з триатлону «Кубок Хортиці» ми опублікуємо згодом.

І якщо з організацією Кирило Кривонос, Сергій Дрозд і компанія впоралися на відмінно – то результатами власних вихованців тренери з Запоріжжя не надто задоволені. «Якщо говорити винятково про результати нашого регіону, Запоріжжя та області – то цей рік теж був для нас унікальним… Вперше на моїй пім яті ми залишилися без жодної нагороди в категорії Elite! Ані в командній гонці, ані в особистому заліку. Щоб виставити команду, довелося взагалі вийти на дистанцію нашому тренерові Сергію Дрозду. Через ті чи ніші проблеми, нам не вдалося виставити оптимальний склад. Однак, усе це – робочі моменти, а результат, як то кажуть, на табло.

Як підсумок, хочу сказати – було би добре якомога більше стартів проводити в Запоріжжі! За півтора тижні ми зробили все можливе і навіть неможливе, щоб ХХІІ Міжнародні змагання з триатлону «Кубок Хортиці» не лише відбулися, а й пройшли на належному рівні».

 

Федерація триатлону України