У Запоріжжі втретє провели зимові перегони на воді  Bayda Ice Challenge

Те, що зима – чудовий час для веслування, вкотре доводять у Запоріжжі. Втретє за ініціативи клубу Baydarka.zp.ua в нашому місті пройшли перегони на човнах та SUP — Bayda Ice Challenge. Морозного суботнього дня на старт в урочищі Сагайдачному вийшли чотири десятки сміливців із Запоріжжя, Києва, Дніпра та Черкас, аби подолати дистанцію у 12 кілометрів, довкола острова Байда.

Про особливості змагань розповідає організатор, керівник клубу «Baydarka.zp.ua» Сергій Хвостенко.

Це третя гонка «Bayda Ice Challenge» і сьогодні найбільш жорсткі погодні умови за весь час проведення змагань – дуже сильний вітер та температура повітря мінус вісім градусів. Але майже всі фінішували, молодці, я навіть не очікував! Особливо для саперів це  була серйозна боротьба. Вітер сифонів по старому руслу.

— Ви єдині проводите зимові змагання в Україні?

-Зараз вже ні, але ми були першими, хто став проводити зимову гонку, і найбільш суворі умови взимку саме тут. Взагалі це місце чудово підходить для таких змагань — тут ніколи не застигає Дніпро, через те що ДніпроГЕС скидає воду, плюс чудова природа, цікавий маршрут.  Ідея була взимку збирати всю Україну, яка любить повеслувати. І ми бачимо, що вона успішно живе – щороку число учасників лише зростає, цього року їх найбільша кількість – 42.

-Чи підвищують такі змагання рівень майстерності учасників, змушують їх заздалегідь готуватися, отримувати нові навички?

Так, рівень прогресує, загальний результат, в порівнянні з минулим роком, підріс. Учасники стали спритнішими. Особливо у саперів, а ще цього року  дівчата на SUP дошках вперше йшли повну дистанцію 12 км, минулого року таких бажаючих не було.

Серед каякерів, як і торік, перемогу у змаганнях чоловічих двійок здобули Володимир Чабан/ Володимир Мясоїд. У змаганнях змішаних  дуетів боротьба тривала до останнього — буквально півметра розділило  перший та другий  екіпаж.Щоб підтвердити свою першість, Олена Маніч та  Юрій Бардашевський  зважились на боротьбу в льодяній воді за 3-хвилинний бонус. За традицією змагань, той хто на фініші наважувався пірнути у крижану воду, отримував так званий «ескімос-бонус» — мінус три хвилини від показаного часу

В одиночному класі серед жінок виграла Ольга Брилєва, а серед чоловіків перше місце посів Олександр Кирилаш. Цікаво, що обійти Олега Мелешка йому вдалося за рахунок «ескімос-бонусу». Олександр прийшов другим, слідом за Олегом, але продемонструвавши переворот на фініші, вирвав перемогу за часом.

У змаганнях на SUP-дошках серед чоловіків перше місце посів Юрій Караваєв, а у жінок — Поліна Вишневецька.

Також цього року вперше відбулися змагання на Dragon SUP, участь в яких взяли три команди по 4 веслувальники в кожній.  Перемогу на дистанції 1 км впевнено одержала збірна клубу «Baydarka.zp.ua».

Навесні клуб «Baydarka.zp.ua» знов збирає всіх, хто любить веслувати — 23-24 травня тут відбудуться традиційні любительські перегони з перешкодами на каяках, каное, байдарках та SUP вздовж гранітних берегів о. Хортиця та Старого Дніпра, навколо о. Байда «Байда Ралі 2020».

 Переможці та призери Bayda Ice Challenge 2020:

 

Залік К2 Чоловіки                                                                                 

1         Чабан Володимир, Мясоїд Володимир 01:12:31

2         Євгеній Морозов, Сідоренко Роман 01:17:08

3         Полібза Олександр, Малашко Сергій 01:22:58

 

Залік К2 Жіночий і Змішані екіпажи                                                                                

1         Маніч Олена, Бардашевський Юрій 01:15:05 (з урахуванням «ескімос-бонусу»)

2         Щєлочкова Анна, Лозовий Сергiй 01:18:06

3         Олексієнко Олег, Наталя Гайворонська 01:24:32

 

Залік К1 Чоловіки                                                                                 

1         Кирилаш Олександр 01:09:15 (з урахуванням «ескімос-бонусу»)

2         Мєлєшко Олег 01:10:01

3         Олексій Реус 01:19:38

 

Залік К1 Жінки                                                                           

1         Ольга Брилєва 01:27:07

2         Олефіренко Олександра 01:44:15

 

Залік чоловіки (SUP, 12 км)                                                                          

1         Караваєв Юрій 01:27:02

2         Сергій Хвостенко 01:39:03

3         Єгор Тараско 01:40:32

 

Залік жінки (SUP, 12 км)

1         Вишневецька Поліна 01:57:33

2         Савченко Ірина 02:11:45

3         Критіна Дар’я 02:18:03

 

Олена Назаренко, «ЗА!спорт»