Фотофініш і два рекорди траси: 3rd Zaporizhstal Half Marathon порадував запеклою боротьбою

У Запоріжжі 20 жовтня вже третій рік поспіль відбувся міжнародний півмарафон 3rd Zaporizhstal Half Marathon, організований компанією Run Ukraine. Переможцями цьогорічного Запорізького півмарафону стали спортсмени міжнародного рівня Роман Романенко та Валентина Кілярська.
Міжнародний півмарафон 3rd Zaporizhstal Half Marathon об’єднав на різних стартах майже 2000 бігунів. До козацької столиці завітали понад 750 любителів бігу з інших міст України, а також атлети з семи країн: Білорусі, Словаччини, США, Німеччини, Туреччини, Індонезії та Росії.
На головній дистанції Запорізького півмарафону – 21.0975 км – боротьба за перемогу була справді запеклою. Від самого старту тут сформувалася група з п’яти лідерів, очолювана Миколою Нижником. Втім, уже з 5 км ця група скоротилася до двійки, яка складалася з Миколи Нижника та Романа Романенка. Три чверті дистанції Роман Романенко сидів за спиною у Миколи Нижника, і до самого фінішу вболівальники не могли спрогнозувати, хто ж з атлетів переможе. На фінішній прямій на останніх 400 метрах бігуни влаштували справжній двобій і одночасно розірвали фінішну стрічку з часом 1:04:14. Лише фотофініш показав, що переможцем 3rd Zaporizhstal Half Marathon став Роман Романенко. Третє місце з часом 1:06:26 посів попередній рекордсмен Запорізького півмарафону Артем Казбан, чий рекорд траси – 1:05:35 – тримався з 2017 року до сьогодні.

«Суперник стимулював бігти швидше, бо від самого початку я не розраховував на такий темп, – поділився Роман Романенко. – Вже на трасі я зрозумів, що ми біжимо на рекорд траси. Два роки тому, 2017 року, я посів у Запоріжжі друге місце, а тепер дуже радий перемогти»

Серед жінок же безперечна лідерка визначилася від самого початку. Переможниця Tavria V Odesa Half Marathon 2019 Валентина Кілярська, так само, як і у вересні в Одесі, бігла практично без суперниць, серед бігунів-чоловіків. Оскільки Валентина Кілярська планувала встановити рекорд траси, який водночас став би її personal best, їй допомагав особистий пейсмейкер Павло Верецький. Так бігунці вдалося подолати усі 21.0975 км Запорізького півмарафону за 1:14:00оновивши попередній рекорд траси майже на 4 хвилини. П’ятьма хвилинами пізніше другою фінішувала Катерина Карманенко з часом 1:19:05, і майже одразу за нею третьою фінішувала переможниця цьогорічного Київського марафону Наталія Семенович з часом 1:19:18.

«Сьогодні бігти було простіше, аніж в Одесі, адже попереду завжди був пейсмейкер. Підтримка була майже упродовж усієї траси. Це дуже надихало, – розповіла переможниця Запорізького півмарафону Валентина Кілярська. – Я просто бачила, як біжу все швидше й швидше з кожним кілометром, це все завдяки підтримці. Мріяла вибігти з 1:15:00, а вийшло на хвилину швидше».

У змаганнях спортсменок вікової категорії 18-22 роки перше місце посіла запоріжанка Олександра Дейнега , яка показал новий особистий рекорд — 1:39.30.

— В рідному місті набагато легше бігти — купа знайомих, купа друзів, волонтери знайомі. Погода прохолодна була, але і цілому нормально, — поділилася враженнями Олександра після перемоги, — На дистанції мене підтримували батьки, бабусі, дідусі, родичі, друзі — було круто! Результат 1 39.30, це мій новий особистий рекорд. Цього року пробігла один марафон, і чотири півмарафони. Результатом задоволена. Взимку буду тренуватися, хочу далі брати участь у півмарафонах. Поки тренуюся для себе, без тренера, думати про професійний рівень зараз складно.

 

На дистанції Zaporizhstal Run 10 km з часом 31:21,5 переміг срібний призер цьогорічного Одеського півмарафону Павло Верецький. Лише за кілька годин до власного старту він пейсив Валентину Кілярську на півмарафонській дистанції, що не завадило йому здобути перемогу. Серед жінок з часом 39:27,5 перемогу здобула Ольга Донченко.

Разом з іншими бігунами свої дистанції на 3rd Zaporizhstal Half Marathon долали ряд відомих людей: ведучий телеканалу «Прямий» Слава Варда, учасник 4 сезону «Зважені та щасливі», який схуд майже на 70 кг, Дмитро Завоюра, банкір Костянтин Кошеленко, блогерка та дієтологиня Євгенія Прохоренко, блогерка Влада Мурашко.

Компанія  Run Ukraine