Коли «Королева спорту» – родинна справа. Молоді запорізькі легкоатлетки розповіли про недавні старти

 

Нещодавно у Кропивницькому відбувся Чемпіонат України з легкої атлетики серед ДЮСШ та СДЮШОР (спортсмени 2002 р.н і молодше). Друге місце у змаганнях з метання списа посіла представниця Запорізької області Ярослава Аполосова, при цьому вихованка Анатолія Кушнірука встановила особистий рекорд 40 м 10 см. Цікаво, що метання списа для Ярослави родинна справа – цим видом легкої атлетики професійно займалася її мама Лілія, якай і зараз підкорює п’єдестали пошани чемпіонатів світу і Європи серед майстрів, а Ярослава тепер тренується у тренера, який колись був наставником її мами. При нагоді ми попросили Ярославу Аполосову прокоментувати свій виступ на заключному старті поточного сезону.

 

«Перед стартом був дощ дуже сильний, ми так переймалися з Лєрою (Валерія Риженко, — прим.авт), що доведеться під дощем змагатися, але задоволена  дуже результатом. Взагалі не планувала, що опинюся на  п’єдесталі – суперники сильні, у них результати кращі були, але вийшло так. Вже у першій спробі показала кращий особистий результат. Сезон у мене добре склався третє місце посіла на командному чемпіонаті України в Кропивницькому, зараз другою стала. Двічі особистий рекорд оновила. Зараз трохи перепочину, і будемо готуватися на зимовий чемпіонат в Мукачево». 

Легка атлетика – сімейна справа  і для Анни Бобровник. Спортсменка, яка спеціалізується на багатоборстві пришла в цей вид спорту завдяки сестрі Ксенії. На прохання мами водила молодшу на тренування, і щоб не відсиджувати марно сама стала займатися у групі Миколи Кардача. Захоплення переросло у серйозні заняття, і нині Анна є однією з лідерок Запорізької області у своїй віковій категорії.  На тому ж нещодавньому чемпіонаті України у Кропивницькому, спортсменка посіла пя’те місце у змаганнях з семиборства.  Причому після першої половини змагань запоріжанка йшла на третій позиції, і спромоглася встановити чотири особистих рекорди. Під час студентських змагань з легкої атлетики, де Анна виграла штовхання ядра та стрибки у довжину, ми попросили пригадати виступ у Кропивницькому.

 

«У мене чотири особистих рекорди, з семи видів. На бар’єрах в Кропивницькому особистий рекорд (17.60 сек), на стрибках у висоту – повторила персонал бест  (1 м 55 см), можна було й краще, але було дуже холодно, м’язи застигли. У стрибках в довжину теж могла краще виступити, друга спроба була вдалою, але там був мінімальний заступ, а в третій не розрахувала вітер – зустрічний був 6.3 м/с. У секторі штовхання ядра довелося понервувати. Перші дві спроби штовхала трохи за 10 метрів, аж поки тренер мені сказав : «Ти серйозно? У тебе на тренуваннях по 12 метрів!». Мене це так мотивувало. Я подумала – є шанс, я можу! І стала другою у штовханні ядра с результатом 11.33 м. 200 м пробігла по особистому рекорду, скинула одну десяту (29.73 сек). У метанні списа  – майже мій особистий рекорд, але треба тренувати його. Справа в тому що нема де відпрацьовувати цей вид, там де ми тренуємось умов нема. Здебільшого лише на змаганнях і виходить пометати. А от в кінці дуже-дуже погано пробігла 800 м, можливо через хвилювання, почувалася перед стартом погано. Але треба було  хоч якось пробігти, щоб завершити семиборство. Так стала п’ятою. Завжди можна краще, дуже хотіла потрапити в призи, але не вийшло. Поки вище п’ятого місця на чемпіонатах України підійматися не доводилося  — торік була п’ятою в Дніпрі, і зараз знов п’ята. Є над чим працювати!»

 

Федерація легкої атлетики Запорізької області