Учнівський спорт бере потужний старт у Запоріжжі

 

Минулого тижня в українських школах пролунав останній дзвоник. Втім не для всіх школярів він символізував початок канікул – у запорізьких спортсменів-школярів відпочинок поки що не у першочергових планах, адже зараз наполегливо готуються захищати честь країни на  Всесвітніх Іграх єдиноборств серед школярів 16-21 червня у Будапешті. Про підготовку спортсменів до змагань та учнівський спортивний рух у Запоріжжі розповідає голова ГО «Запорізька обласна федерація учнівського спорту» Юлія Савченко.

-Юлія Анатоліївна, Ви очолили «Запорізьку обласну федерацію учнівського спорту»наприкінці минулого року, що на сьогодні вважаєте головним досягненням?

-Першочерговим завданням було залучення коштів з обласного бюджету на розвиток саме учнівського спорту. На сьогодні вдалося домогтися виділення на ці цілі більше 300 тисяч гривень,   сума не велика, але треба з чогось починати, і навіть завдяки цим коштам ми зуміли зрушити  учнівський спорт вперед! Переконана, результати нашої роботи  є яскравим свідченням того, що учнівський спорт треба підтримувати і розвивати, і надалі фінансування з обласного бюджету буде збільшено.

-Які найяскравіші події сталися в учнівському спорті за останні півроку?

-Найбільш масштабним заходом стали Перші Всеукраїнські ігри з єдиноборств серед школярів «Сombat Games». Вони проходили у кілька етапів, і охопили багато тисяч школярів, які займаються різними контактними видами спорту. На фінальному етапі змагань Запорізьку область представила потужна команда — 13 дзюдоїстів, 8 борців вільного стилю, 4 тхеквондисти, 3 борця греко-римського стилю, 3 каратисти. В результаті семеро наших спортсменів посіли перші місця, і вибороли право представити Україну на всесвітніх іграх школярів «ISF World School Combat Games 2019»!

-Коли вони відбудуться, і хто захищатиме честь Запоріжжя у складі збірної України?

— У змаганнях з греко-римської боротьби чемпіоном став Єгор Куліш, у тхеквондо золоту нагороду виборов Олександр Торопов. А найкраще виступила команда дзюдоїстів – у них одразу п’ять золотих нагород Всеукраїнських «Сombat Games», і відповідно п’ять путівок на Всесвітні Ігри. Їх мають  Мар’яна Гавриляк, Ірина Пщулковська, Анастасія Зінькевич, Микита Батій та Роман Крохмальов. «ISF World School Combat Games 2019» відбудуться у Будапешті з 16 по 21 червня, тож будемо разом вболівати за наших хлопців і дівчат!

-Які ще міжнародні старти заплановані у запорізьких школярів на найближчий час?

-У червні в Кракові відбудеться чемпіонат Європи з боротьби вільної серед школярів, Запорізьку область представлятимуть у Польщі Михайло Діхтіміров із Запоріжжя та Давид Бескуцький з Токмака. Хлопці вибороли це право, ставши чемпіонами України на домашніх змаганнях, що проходили у запорізькому палаці спорту «Юність».

-Доречі, розкажіть докладніше про цей чемпіонат України, на скільки мені відомо, Ви були у складі оргкомітету?

— Так, намагалися провести цей чемпіонат України якомога краще, адже оновлений палац спорту «Юність» вперше приймав національні змагання борців вільного стилю. Хотіли показати всю потужність і потенціал цієї спортивної споруди і Запоріжжя, адже в перспективі мріємо проводити тут чемпіонати як мінімум Європи.  Переконана, нам це вдалося – і гості, і учасники, і глядачі були під враженням від змагань.  Нагороди і путівки на чемпіонат Європи розігрували на запорізьких килимах більше 500 юних спортсменів 2004-2005 р.н з усієї України. Запорізьку область представили 45 спортсменів, яким вдалося вибороти сім нагород! До речі, окремим завданням оргкомітету цього чемпіонату України було залучення місцевих школярів на трибуни палацу спорту «Юність», і завдання було виконано  – кілька сотень учнів місцевих шкіл стали гостями свята, познайомилися з цим олімпійським видом спорту, відчули дух змагань, і сподіваюся заразилися бажанням теж вирушити до спортивних залів!

-А які ще успіхи мають запорізькі спортсмени-школярі за останній час?

-Дуже радіємо успіхам запорізьких боксерів! Минулого місяця збірна Запорізької області виборола перше командне місце на чемпіонаті України серед школярів у місті Шабо. На рахунку наших хлопців чотири золоті, одна срібна та чотири бронзові медалі! А вже найближчим часом наші школярі-боксери вирушають до Умані, на чемпіонат України серед спортсменів 2005-2006 р.н., також сподіваємось на високий результат. Зазначу, що левова частка бюджету Запорізької обласної федерації учнівського спорту іде саме на відрядження спортсменів-школярів на змагання, йдеться про суму у понад 300 тисяч гривень.

-Ви розповідаєте про професійний спорт, а як щодо масового спорту в школах, які кроки для його розвитку зроблено?

-З початку цього року було виділено 62 тисячі гривень на проведення змагань серед учнів шкіл та закладів професійної освіти. Нещодавно завершилася  73 спартакіада школярів Запорізької області. У програму змагань увійшли волейбол, баскетбол 3х3, легка атлетика, а участь в ній взяли більше 700 учнів, у складі 31 команди районів Запоріжжя і Запорізької області а також міст Бердянськ, Мелітополь, Токмак і Енергодар. У кожному виді спорту школярі змагалися у кілька етапів – визначали кращих у кожній школі, потім в кожному районі, далі у зональних етапах, а кращі зустрічалися у Запоріжжі на фінальному етапі обласної спартакіади.

— Які школярі цього навчального року були найбільш спортивними?

— У загальному заліку, за всім видами спорту, перемогли учні шкіл Пологівського району, на другому місці – Енергодар, на третьому – школярі Хортицького району Запоріжжя.

— А що стосовно Закладів професійної освіти?

— Серед учнів Закладів професійної освіти з початку поточного року було проведено змагання у настільному тенісі, шахах, шашках, легкій атлетиці а також спортивно-патріотичні ігри «Козацька наснага». Спартакіада відбувалася по всій Запорізькій області і охопила більше 600 учнів тридцяти закладів професійної і професійно-технічної освіти. Крім того, відправили волейбольну збірну Закладів професійної освіти Запорізької області на Всеукраїнські змагання серед ЗПО.

— Які головні завдання на наступний навчальний рік?

-Першочергова задача Федерації учнівського спорту —  залучення якомога більше учнівської молоді  до спорту та здорового способу життя. Намагаємось робити це за допомогою сучасних методик, аби заняття фізкультурою були веселими і різноманітними. Ми бачимо, що успіхом серед школярів користуються «Козацькі ігри», «Олімпійське лелеченя», змагання за програмою «Дитяча легка атлетика» — тому таку форму роботи треба впроваджувати і на уроках фізичної культури. Торік в Україні вперше відбулися Всеукраїнські спортивні змагання серед школярів «Cool Games», і ми бачимо резонанс цього заходу! Хочемо аби у кожній школі були свої «Cool Games», щоб на позитиві проходили уроки фізичного виховання, а діти йшли на них з радістю! Тому найближчих планах – урізноманітнення програми уроків фізкультури, допомога вчителям у впровадженні нових методик, і звісно ж продовження роботи за всіма вищеперерахованими напрямками.

«ЗА!спорт»