У Запоріжжі стартував Фінал Студентської гандбольної ліги

 

28-30 травня у Запоріжжі відбудуться матчі Фіналу Студентської гандбольної ліги. На майданчику палацу спорту «ЗТР» за головний трофей боротимуться:

 

— Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

— Сумський державний університет

— Запорізький національний технічний університет

 

Команди проведуть триденний турнір за коловою системою.

 

28.05 (вівторок)

11.00  ЗНТУ – СумДУ

 

29.05 (середа)

11:00 СумДУ –ЛНУ

 

30.05 (четвер)

14.00 ЗНТУ – ЛНУ

15.30 Урочиста церемонія нагородження переможця та призерів

 

Тренери команд у коментарі для сайту ФГУ розповіли про розвиток гандболу у своїх вищих навчальних закладах, роль Студентської ліги та завдання на Фінал чотирьох.

 

Олег Леонтьєв, тренер команди  Луганського національного університету імені Тараса Шевченка, старший викладач кафедри спортивних дисциплін:

 

«Гандбол у Луганському національному університеті імені Тараса Шевченка (ректор – Сергій Савченко) з’явився ще в 1961 році, а в 2006-му наша команда стала основою збірною України, що завоювала срібло студентського чемпіонату світу. 10 наших студентів тоді отримали звання Майстрів спорту міжнародного класу.

Цьогорічна Всеукраїнська Студентська ліга – це перші такі змагання. Вважаю це дуже хорошою ідеєю й ми обома руками за неї. Студентська ліга є в баскетболі та волейболі. Тепер студентські всеукраїнські змагання є і в гандболі. Дисципліна «Гандбол» є у програмі всіх вишів України. Вона викладається на другому курсі навчання.  Для нас проблемою є те, що згідно законодавства, виші не мають права виділяти кошти відрядження, амуніцію, збори своїх команд, тому доводиться шукати додаткові джерела фінансування.

У Фіналі чотирьох студентської ліги-2019 зіграє команда Луганського національного університету імені Тараса Шевченка складена з 12-ти наших студентів. 10-ть з них є гравцями «ЗТР-Буревісника» (тренер – Олександр Рєзанов). Ми налаштовані зіграти якнайраще».

Роман Галенін, тренер команди  Сумського державного університету:

 

«Гандбол у Сумському Державному університеті розвивається вже давно. Активніше за популяризацію цього виду ми взялись 5-ти років тому. Хочу подякувати за підтримку гандболу ректору Анатолію Васильєву та проректору Олександру Брижатому.

Ми дуже позитивно сприйняли  ідею проведення гандбольної Студентської ліги України. Подібні ліги у різних видах спорту – це вдалий світовий досвід, який ми маємо активно використовувати. Студентські змагання – це чудовий засіб більшої популяризації нашого виду спорту, гравці команд завдяки Студентській лізі матимуть більше практики, більше ігор. Професійні клуби зможуть продивитись на студентських турнірах свій резерв і також делегувати у студентські команди своїх гравців.

Команда СумДУ грає у Вищій лізі чемпіонату України. Студентами СумДУ і гравцями нашої команди є вихованці гандбольних шкіл Зінькова, Запоріжжя, Полог. Тренують команду Максим Кунпан та Роман Галенін.

У Фіналі чотирьох студентської ліги буде складно, але потрібно прагнути до перемоги. Цього сезону у чемпіонаті України нам забракло досвіду, але наступного сезону ми також плануємо грати у Вищій лізі і плануємо оновити склад».

 

Дмитро Корнієнко, тренер команди Запорізького національного технічного Університету:  

 

«Гандбольна команда була створена в ЗНТУ в 1997-му році за ініціативи ректора Сергія Белікова та керівники тресту ЗАБ Юрія Яковенка. Наша команда є багаторазовим чемпіоном Вищої ліги, а з 2010 року вона виступає в Суперлізі. У сезоні 2016/2017 ЗНТУ-ЗАБ здобув бронзові медалі Суперліги. Також ЗНТУ має студентську команду, що виступає в регіональній лізі. У ній грають як випускники гандбольних шкіл, так і студенти, які тільки нещодавно зацікавились гандболом.

Для нас Студентська ліга та інші студентські змагання — це можливість студентам вільно займатись гандболом, розвиватись фізично, а також це спосіб найкращим потрапити до команди ЗНТУ-ЗАБ, що виступає у Суперлізі.

У фіналі Студентської ліги зіграє збірна ЗНТУ (головний тренер Ростислав Ланевич) складена з гравців наших команд Суперліги та Регіональної ліги».