Запорізький теніс на шляху до Олімпу

 

В тенісному спорткомплексі «Хорт» пройшов уже шостий щорічний Всеукраїнський турнір на честь видатного запорізького паралімпійця Михайла Попова. 

Саме з його золотого тріумфу на Паралімпіаді в Ріо-де-Жанейро почалось поступове сходження  рейтингу в Україні і всього запорізького настільного тенісу

 

Так, цього разу до Запоріжжя з’їхались сильні майстри ракетки з багатьох міст України: Дніпра, Харкова, Полтави та інших. Турнір дводенний і на ньому виступило понад 50 спортсменів. Проте, наше місто живе тепер не лише цим турніром. З того часу, як на вулиці Синенка у вересні 2018 року відкрили сучасний тенісний комплекс «Хорта» (таких лише два в Україні), запоріжцям довірили проводити і інші Всеукраїнські змагання. На базі спорткомплексу провели вже два тури Регіональної ліги України (клубні чемпіонати) та  по одному туру жіночих і чоловічих чемпіонатів Вищої ліги. А найбільше досягнення обласної федерації тенісу — в грудні 2018 року в цьому залі провели Кубок України.

 

Довідково

Михайло Попов – чемпіон Паралімпійських ігор в Ріо-де-Жанейро в командних змагання з настільного тенісу, дворазовий срібний призер чемпіонатів світу та чотириразовий бронзовий призер, також чотириразовий чемпіон Європи.

Як розповів президент федерації настільного тенісу Запорізької області Олександр Пєльонкін, до нас приїхали спортсмени з першої топової десятки та двадцятки за рейтингом спортсменів України, які і боротимуться за призові місця. Внесок на даний турнір для кожного учасника складає лише 120 гривень. З нього та спонсорських коштів і формується призовий фонд змагань, з якого нагородять 8 кращих спортсменів. Тим самим обласна федерація залучає на турнір сильних українських тенісистів, щоб у них була можливість не тільки взяти в ньому участь, а й дещо підзаробити, чи хоча б погасити витрати на поїздку до Запоріжжя. До того ж, при клубі є хостел більш ніж на 100 койко-місць, а також їдальня, якими вони можуть скористатися. І гості залюбки це роблять.

 

До речі, дівчата теж подали заявку на участь у турнірі і грали проти хлопців.

 

— Є такі дівчата, що і хлопцям дадуть «відсіч», а є паралімпійці, які на рівних борються зі здоровими спортсменами. Наприклад, наш 16-річний Лев Кац. В Чернігові проходив чемпіонат України і хлопець у своїй віковій групі потрапив навіть до десятки кращих здорових спортсменів, зайнявши там 7 місце, — говорить Олександр Ігоревич.

 

Для хлопців з вадами здоров’я змішані змагання це навіть на краще, адже таким чином вони отримують хороший досвід і як наслідок, потім демонструють кращий результат.

 

Зазначимо, що існує спеціальна спортивна програма, яка визначає рейтинг міст та областей по проведеним змаганням і участю в них спортсменів з інших міст. Тож, за цими показниками Запорізька область останнім часом перемістилась на 4 та 5 місце, відповідно. Іншими словами, ми входимо в п’ятірку міст України, які активно проводять у себе змагання і посилають своїх спортсменів в інші міста.

 

— Тому організатори клубних чемпіонатів позитивно дивляться в наш бік і в Запоріжжі в 2019 році лише в першому півріччі будуть проводитись дві Регіональні ліги і заключний тур Вищої ліги, де виступає запорізька команда «Скала». Зараз після двох турів, вона знаходиться на другому місці в чемпіонаті, — зазначив Олександр Пєльонкін.

 

До речі

Серед запоріжців зараз 12 спортсменів, які мають рейтинг від 40 до 60 балів (середній рівень, який дозволяє виступати їм на престижних змаганнях) і 3-4 майстри ракетки які перевищують цей рівень.

Паралімпійський чемпіон Михайло Попов:

— Емоції, звичайно, переповнюють мене — адже це вже шостий турнір на мою честь. Дуже приємно, що з введенням цього прекрасного залу настільний теніс в Запоріжжі став швидко розвиватися. На таких турнірах майстерність спортсменів тільки підвищується і це не може не радувати. До того ж, багато хлопців-тенісистів приїхали з різних міст України, вони знають один одного і від цих зустрічей отримують ще й позитивні емоції. З кожним роком ми намагаємося покращити цей турнір підвищивши його престижність. Так, починався він ще в ДЮСШ №4 і ось тепер проходить в прекрасному залі СК «Хорт», — зазначив паралімпійський чемпіон.

Майстер спорту Денис Матвєєв (Дніпро):

— Михайло Попов мені особисто зателефонував і запросив на турнір — це велика честь для мене. Я перший раз граю в цьому залі, а до цього ми змагалися у вашій ДЮСШ, що в Хортицькому районі. Скажу, що тепер нам з Дніпра добиратися стало ще ближче і все тут дуже зручно облаштовано: відмінний зал, хороші зони, прекрасна організація самого турніру. В залі 8 ігрових столів і місця вистачає на всіх. Видно, що федерація Запорізької області проводить дуже серйозну роботу з розвитку тенісу. З’явилося у вас і більше хороших гравців, які тепер беруть участь у всіх українських змаганнях.

Колишній тренер з тенісу Вадим Шевченко (Нікополь):

— Я теж вирішив приїхати і спробувати себе на турнірі серед молодих. Звичайно, у мене вже вік і на таких турнірах майже 12 років не грав, але дізнавшись, що у Запоріжжі відкрили такий шикарний зал, не втримався і приїхав, — розповів ветеран спорту.

 

Юрій ХАРЧЕНКО