В Запоріжжі катастрофічно не вистачає тенісних кортів

 

На критих тенісних кортах спорткомплексу «Хвиля», пройшов дводенний мікст-турнір серед аматорів, який повинен був відбутися ще в грудні. Турнір носив відкритий характер, тож до Запоріжжя з’їзхались спортсмени і з інших областей України 

Як розповіла член федерації тенісу Запорізької області Світлана Герасименко, яка і організовує ці змагання, щороку в нашому місті проводиться три таких мікст-турніри. За звичай на них приїжджають спортсмени-аматори з Одеси, Маріуполя, Дніпра, Мелітополя, Новомиколаївки, Кривого Рогу та інших міст. І з кожним роком на запорізькі турніри збирається все більше і більше спортивних пар. Цього року зафіксована рекордна кількість пар – 24, з яких 15 — запорізьких.

— Якби дозволяла кількість кортів, то учасників могло бути і більше. Рівень турнірів весь час зростає, так як спортивні пари поступово демонструють більш якісну гру, — говорить Світлана.

Характерно, що в основному, це люди, які раніше професійно займалися тим чи іншим видом спорту, а після закінчення кар’єри шукають нові захоплення. Великий теніс, якраз і є той вид спорту, який їх повністю влаштовує і вони із задоволенням ним займаються вже на аматорському рівні. Світлана Герасименко і сама колишній баскетболіст — грала за професійний клуб «Козачка-ЗАлК» до 1994 року.

— А як запоріжці виглядають серед інших спортсменів?

— Достойно. Ми пишаємося ними. Раніше у нас взагалі, можна сказати, з тенісом було затишшя. А потім прийшов новий президент, який взяв теніс «в свої руки», піднімаючи всі можливі напрямки його розвитку в місті і дуже старається в цьому, — сказала Світлана Герасименко.

Зазначу, що на даному турнірі під час дводенних змагань, спортсмени спочатку пройшли груповий турнір, а потім змагались за олімпійською системою. Але і ті хто вибув, потім грали у втішних турнірах за більш низькі місця — для них теж були свої призи.

А от президент федерації тенісу Запорізької області Олег Панченко повідомив, що у федерації зараз налічується близько 250 чоловік, а залів з кортами в місті катастрофічно не вистачає.

Довідково. Криті корти в Запоріжжі можна перерахувати на пальцях однієї руки: «Хвиля», «Дубовий гай», «Орбіта-Люкс», ДСС і на Правому березі СКМ, де не дуже то і прагнуть співпрацювати з федерацією.

— Для такого міста, як Запоріжжя — це дуже мало, — вважає Олег Панченко. — Наприклад, в сусідньому Дніпрі таких об’єктів аж 25. Тому там і дітей, і дорослих набагато більше хто займається цим видом спорту, а у нас у зв’язку з обмеженністю кількості майданчиків, великий теніс гальмується. Ті ж корти, що є в наявності постійно зайняті тенісистами, хоча і плата за одну годину занять складає близько 200-280 гривень, — зазначив він.

Між іншим. В цьому році федерація надала можливість пенсіонерам, у яких обмежені фінансові можливості, брати участь в турнірі оплативши лише членські внески. Тепер літні люди грають на кортах і отримують від цього величезне задоволення.

До того ж, дуже багато діток займається тенісом і всі вони хочуть займатися ним безкоштовно. Проходить і відповідний відбір у запорізьких школах. Зараз в обласній федерації хочь відкрити відділення спортивних класів на базі тенісного клубу. А необхідним інвентарем їм допомогла забезпечити себе Федерація тенісу України.

 

Юрій ХАРЧЕНКО