У Запоріжжі школярі з усієї України зійдуться за кубок «Ядрового герцю»

 

15 – 16 вересня у Запоріжжі відбудуться перші Всеукраїнські змагання з гирьового спорту на Кубок «Ядрового герця» серед школярів загальноосвітніх шкіл і ДЮСШ.Місцем проведення змагань стане Історико-культурний комплекс «700-річний Запорізький дуб».

За попередніми даними участь в турнірі візьме чотирнадцять команд із Дніпропетровської, Київської, Кировоградської, Луганської, Одеської, Харьківської, Херсонської та Запорізької областей. Власне честь господарів відстоюватимуть команди із Запоріжжя, Відрадного, Вільнянська, Мелітополя, Оріхова, Юлівки.

Змагання відбуваються у різних вікових групах та у різних вагових категоріях. Юнаки та дівчата будуть змагатися на гирях вагою 4 кг, 8 кг, 12 кг, 16 кг та 24 кг. Загалом буде розігранго 32 комплекти нагород, а команда-переможниця отримає перехідний Кубок «Ядрового герцю».

Головний суддя змагань: заслужений майстер спорту Любов Черепаха-Волкова

 

Враховуючи той факт, що у листопаді місяці кожного року у місті Токмак Запорізької області відбувається Чемпіонат України серед школярів загальноосвітніх шкіл і ДЮСШ, юнаків і дівчат з гирьового спорту, було прийнято рішення щодо проведення «генеральної репетиції» Чемпіонату у вигляді змагань на Кубок «Ядрового герцю». Регламент проведення змагань з «Ядрового герцю» є точною копією Чемпіонату України, але має свої «родзинки».

Беручи до уваги, що гирьовий спорт, як такий, виник у артилерійських підрозділах XVII – XVIII ст. (ядрова артилерія) та наявність у запорозьких козаків власної арти, була розглянута та затверджена пропозиція пов’язати змагання із вивченням історичної спадщини запорозького козацтва, а саме, запровадити номінації найбільш відомих козацьких гармат, пов’язаних із калібром ядер які в них застосовувались, повідомляє федерація гирьового спорту Запорізької області.

 

Номінація «Гаківниця», гирі вагою у 4 кілограми.

Номінація «Фальконет», гирі вагою у 8 кілограмів.

Номінація «Тарасниця», гирі вагою у 12 кілограмів.

Номінація «Бомбарда», гирі вагою у 16 кілограмів.

Номінація «Мортира», гирі вагою у 24 кілограми.

 

Герць (герець) — поєдинок українських козаків з ворогами перед боєм, двобій окремих воїнів перед головною битвою, в якому виявлялося військове мистецтво.