«ХортА» втретє провела у Василівці турнір «Новачок»

Певно ці змагання у Василівці більшість учасників запам’ятає на все життя, адже для них це перші медалі, перші емоції від поєдинків та перші старти у спортивній кар’єрі.

Родзинка турніру «Новачок», який вже втретє проходить за ініціативи спортивного клубу «ХортА», що до участі в ньому запрошуються юнаки та дівчата, які займаються боротьбою перший рік, або ніколи не займали призові місця на будь-яких змаганнях обласного рівня.


Ідея таких змагань народилася у мене, коли я сам був починаючим тренером. Адже новачкам – і тренерам і спортсменам, важко проявити себе на серйозних змаганнях. Діти програють у перших поєдинках, засмучуються, іноді навіть розчаровуються у спорті, — розповідає ідейний натхненник турніру «Новачок», ЗТУ з вільної боротьби та член правління СК «ХортА» Роман Білка, — А на нашому турнірі новачки мають рівних за силами конкурентів. Можуть відчути килим, спробувати смак перемоги, відчути всі ці емоції та повірити у власні сили!

 

За три роки проведення у цього турніру, вже є перші плоди –«Новачок» став стартовою платформою для багатьох перспективних спортсменів, які зараз захищають честь Василівки на національних і міжнародних змаганнях. Серед них Єлизавета та Вероніка Павліченко, Олександра Коваленко, Марат Принь і багато інших.


Цього року «Новачок» зібрав у ФОК «Таврія» 130 учасників з Василівки, Степного, Енергодару, Мелітополя та Якимівки. Медалі розіграли у двох вікових категоріях серед юнаків та дівчат 2008-2009 та 2010-2011 років народження.

 

В результаті цікавих та емоційних поєдинків жоден з учасників не залишився без медалей, це також традиційна особливість василівського турніру. Було визначено переможців в кількох індивідуальних номінаціях. Так приз наймолодшого борці турніру лишився у Василівці, його одержав 4-річний Руслан Принь. «За волю до перемоги» відзначили учасника з Якимівки. А «Кращим борщем турніру» став спортсмен з Енергодару.

Ми хочемо, аби ці змагання стали для юних учасників справжнім святом, а отримані емоції дали стимул продовжувати заняття боротьбою і спортом взагалі. Тому у нас нема переможених – всі малюки отримають медалі і грамоти, а головне, цінний досвід виступів на справжніх змаганнях. Сподіваємось з цих юних борців вийдуть талановиті спортсмени, які прославлятимуть Запорізький край та Україну, — зазначив голова правління СК «ХортА» Антон Карнаух.

 

Користь такого турніру відзначили і батьки юних спортсменів, і тренери з інших міст. Деякі навіть виявили бажання проводити такі ж змагання для новачків в своїх населених пунктах. У «Хорті» ж мріють, аби ідея «Новачка» поширилася по всій країні, і змагань для дебютантів ставало все більше.