Мелітополь вперше прийматиме чемпіонат України з сумо

З 16 по 19 квітня у «черешневій столиці України» відбудеться чемпіонат України з сумо серед юніорів, юнаків і молодших юнаків. Національні змагання з японської боротьби  Мелітополь прийматиме вперше.

Медалі розіграють у чотирьох вікових категоріях – серед спортсменів до 12, до 14, до 16 та до 18 років. Сумоїсти до 14 та 16 років виборюватимуть путівки на чемпіонат Європи, у цій віковій категорії.  А спортсмени до 18 років відбиратимуться на чемпіонат світу.

Залучити чемпіонат України до Запорізької області вдалося завдяки спільним зусиллям спортивного клубу «ХортА» , який є офіційним представником Федерації сумо України у Запорізькій області, та мелітопольської міської ради – чемпіонат України відбудеться під патронатом міського голови Мелітополя Івана Федорова.

Про те, чому обрано саме Мелітополь, і що чекає учасників чемпіонату України, розповідають представники оргкомітету чемпіонату України.

-Наш клуб розвиває сумо у Запорізькій області з 2013 року. Японська боротьба набула неабиякої популярності в регіоні. Сьогодні відділення сумо працюють у Василівці, Енергодарі, Токмаку, Мелітополі, Оріхові, відкриваються відділення у дитячо-юнацьких спортивних школах, — розповідає член правління СК «ХортА»,  старший тренер збірної Запорізької області з сумо, Заслужений тренер України Роман Білка,

Карина Колеснік у складі збірної України на чемпіонаті світу з сумо

—  За цей час запорізькі сумоїсти проявили себе на всіх можливих національних і міжнародних змаганнях. Першим в нашій області чемпіоном Європи з сумо був енергодарець Станіслав Тілінін, у Василівці виховали дворазову чемпіонку світу , дев’ятиразову чемпіонку Європи  Карину Колеснік. Мелітопольський сумоїст Сергій Соколовський – теж багаторазовий чемпіон Європи і світу, став єдиним українцем, який виступає в Японській імператорській лізі сумо. На сьогодні у національних збірних в різних вікових категоріях честь Запорізької області захищає три десятки спортсменів Запорізької області. Всі ці досягнення вивели Запорізьку область на одне з провідних місць в Україні в галузі сумо і дозволили нам залучити такий масштабний чемпіонат України до Мелітополя.

Карина Колеснік

 

Змагання проходитимуть з дотриманням всіх карантинних заходів, зокрема для всіх учасників обов’язкове тестування на COVID19. Очікують близька шестисот учасників з усієї України, а Запорізьку область представить збірна з понад сотні спортсменів.

СК «ХортА» готує  фірмові подарунки всім переможцям та призерам змагань. А Мелітопольська міська рада готується якнайкраще  і з дотриманням епідеміологічних норм прийняти гостей.

Сергій Соколовський

 

-Сьогодні Мелітополь дуже зацікавлений у розвитку сумо. Успіх місцевого спортсмена, Сергія Соколовського на міжнародному рівні, підняв хвилю цікавості до цього японського єдиноборства в місті. Тут є чимало фахових тренерів. І найближчим часом у місцевій ДЮСШ буде відкрито відділення сумо, — розповідає голова правління СК «ХортА» Антон Карнаух,Тож чемпіонат України стане одним зі способів популяризації сумо у Мелітополі – запрошенням молоді на заняття. Ми хочемо показати, що це не спорт товстих і кремезних людей – сумо можуть займатися юнаки і дівчата будь якої комплекції, це дуже цікавий,  видовищний і перспективний спорт, який має всі шанси стати олімпійським.

 

 

Олена Назаренко