Игрокам "Ферро-ЗНТУ" сделали прививки от гриппа

 О здоровье запорожских баскетболистов рассказал врач команды Андрей Семенов

 

 

 

 

У суботу баскетболісти «Ферро-ЗНТУ» відновлюють свої виступи в чемпіонаті та Кубку Суперліги. Про готовність гравців команди до чергових випробувань ми ведемо розмову з лікарем клубу Андрієм СЕМЕНОВИМ.

— Андрію Олександровичу, під час вимушеної паузи, пов’язаної з епідемією грипу, лазарет команди кимось із гравців команди заповнювався?
— Бог милував – ніхто з гравців основного складу не хворів. Були порушення гомілковостопного суглобу в наших дублерів Євгена Бєляєва і Євгена Юрченка. Перший уже тренується, а от другий увійде в стрій не раніше, ніж через місяць.

— Протигрипозну вакцинацію члени команди проходили?
— Звісна річ, ніхто не очікував, що епідемія розпочнеться на місяць раніше звичайного. Саме через це й виникла паніка. Та, як тільки було оголошено про карантин, ми зробили гравцям щеплення сучасного французького імунобіологічного препарату «Ваксігрип», який захищає від трьох найактуальніших у нинішньому епідемічному сезоні різновидів вірусу грипу.

— Після двох домашніх ігор 22 листопада на «Ферро-ЗНТУ» чекає матч у Івано-Франківську, який є одним із епіцентрів нинішньої епідемії грипу.
— Справа, в тому що свою дію вакцина «Ваксігрип» проявляє через три тижні після щеплення. Саме такий відрізок часу й відділятиме його від поїздки в Західну Україну. Тобто імунітет гравців здатний буде протистояти будь-якій інфекції. До того ж нами були задіяні й інші профілактичні засоби: посилена вітамінізація, регулярне відвідування сауни з використанням спеціальних олій, оксолінова мазь, роз’яснювальна робота щодо поведінки при появі симптомів грипу.

— Торік, наскільки я пам’ятаю, вірусних захворювань гравцям «Ферро-ЗНТУ» уникнути не вдалося.
— Так, їх довелося перенести Кондрусевичу, Яковлєву, Балашову… Проте у порівнянні з іншими клубами, приміром, із БК «Одеса» та «Грифонами», наші гравці хворіли рідше. А цього року, завдяки вакцинації, сподіваюсь, таких випадків буде ще менше.


— А як вплинув різкий перехід від затяжної теплої осені до холодних дощів на американських легіонерів «Ферро-ЗНТУ»?

— Двоє з них – Чарльз Томас і Вінсент Хантер – вже мають досвід виступів у європейських чемпіонатах й нормально сприйняли капризи погоди. Кевін Тіггс вперше грає за кордоном, але й він швидко адаптувався до наших умов.

— Діяльність спортивного лікаря завжди пов’язана з певним ризиком. Маю на увазі призначення ліків, які вміщують деякі речовини, що при допінг-контролі можуть дати позитивний результат.
— Так, і список таких речовин із кожним роком збільшується. Тому я постійно консультуюсь із іншими спортивними лікарями, у моєму розпорядженні Інтернет, спеціальна література.

— Чи є для вас і ваших колег своєрідним куратором наш обласний лікарсько-фізкультурний диспансер?
— Так, за необхідності я звертаюся до фахівців цього закладу за консультаціями. Я й мої колеги беруть участь у різноманітних тематичних конференціях, які проводить диспансер.

— Ви постійно відстежуєте фізичний стан гравців. Вимушена двотижнева пауза якось негативно може позначитися на їхній функціональній готовності?
— Гадаю, що ні. По-перше, головний тренер команди Кирило Большаков грамотно будує тренувальний процес, а по-друге, в команді панує чудовий мікроклімат. Гравці, добре усвідомлюючи складність ситуації, сумлінно ставляться до тренувань. Тому ані фізична, ані психологічна готовність баскетболістів «Ферро-ЗНТУ» ніяких сумнівів не викликає.

БК «Ферро-ЗНТУ»