Запорізький борець Парвіз Насібов — срібний призер Олімпійських Ігор у Парижі

Silver medalist Ukraine’s Parviz Nasibov celebrates during the medal ceremony for men’s Greco-Roman 67kg wrestling, at Champ-de-Mars Arena, during the 2024 Summer Olympics, Thursday, Aug. 8, 2024, in Paris, France. (AP Photo/Eugene Hoshiko)

Запорізька область має нагороду ХХХІІІ літніх Олімпійських Ігор у Парижі. Продовджив славетну традицію запорізьких спортсменів борець греко-римського стилю Парвіз Насібов, який три роки тому теж подарував регіону срібло Токівської Олімпіади.

Цього року в Парижі, вже у статусі срібного призера Ігор, Парвіз вневно виступав у вазі до 67 кг, і на шляху до фіналу одержав три переконливі перемоги —  в 1/8 переміг чемпіона світу 2022 року, серба Мате Немеша — 3:2. У чвертьфіналі здолав представника Киргизстану Амантура Ісмаїлова — 7:6. А за вихід до фіналу в неймовірній боротьбі виграв лідера світового рейтингу та чинного віцечемпіона світу, азербайджанця Хасрата Джафарова. 

У фіналі Парвізу протистояв представник сильної іранської школи, чемпіон Азії-2024, Саїд Есмаілі. На вирішальний поєдинок Нісібов вийшов з пов’язкою на оці, адже у півфіналі отримав дуже сильне розсічення. 

Перші два бали Насібов заробив на старті другої хвилини поєдинку, провівши результативну атаку. До перерви Парвіз збільшив перевагу — 3:0 після трьох хвилин.

Другий період з прийому розпочав Есмаїлі, скоротивши відставання — 2:3. Додавши третій бал, іранець здобув технічну перевагу і перехопив лідерство у поєдинку.

Заробивши іще три бали після відхиленого челенджу української сторони, Есмаїлі мінімально переборов Насібова — 6:5 на користь іранця.

Таким чином 25-річний Парвіз Насібов вдруге в своїй кар’єрі виборов срібло Олімпійських Ігор. А Запорізькій області приніс четверту медаль у греко-римській боротьбі за часів Незалежності України. Нагадаємо, 2008 року в Пекіні бронзовим призером Олімпіади став Армен Варданян. А 2016 року в Ріо-де-Жанейро срібло здобув Жан Беленюк, який тоді давав подвійний залік Києву і Запорізькій області. Відзначимо, що на Іграх і Парижі 33-річний Беленюк офіційно завершив кар’єру, вигравши бронзову медаль, і таким чином став володарем повного комплекту олімпійських медалей — в Токіо 2021 він був чемпіоном.