Карина Колеснік:  У  нас спортивний фронт, і ми маємо на ньому перемагати!

Вчора запорізькі поціновувачі спорту отримали надзвичайно приємну звістку з далекого американського Бірмінгему — на Всесвітніх Іграх, що тривають зараз у США, срібну медаль виборола сумоїстка з Дніпрорудного Карина Колеснік.

Вкрай важливою ця новина була для наставника спортсменки Заслуженого тренера України Романа Білки, який зараз знаходиться в окупованій Василівці. Більше того, тренер побував в полоні окупантів, і навіть не мав нормального зв’язку, щоб дати Карині цінні поради напередодні змагань, про які вони разом так довго мріяли.

Як було виходити на дахьо, маючи такі новини з дому — ми запитали у Карини майже одразу після виступу.

 

 

Карино,  які емоції зараз?

 

Дуже рада, купа емоцій! В  принципі, задоволена результатом, це мох перші Всесвітні ігри. Тим більше, що я зазвичай виступаю у вазі 65 кг, а ліцензію дали у 80 кг — це для мене геть нова категорія. Тож друге місце — хороший результат.

 

Скільки поєдинків провела на Всесвітніх Іграх?

 

У мене було чотири зустрічі. Перша суперниця американка, всі решта — японки. З усіма боролася вперше. Взагалі то, чотири зустрічі і три японки — це джекпот!

 

Як проходили поєдинки?

 

Три перші тривали менше 30 секунд кожна зустріч.

 

А що розкажеш про фінал?

 

Тут більше я пограла, ніж вона виграла. Я розтягнулася, провалилася…. налаштовувалася на один фінал, а вийшло інше.

 

Складно було виступати у вищій ваговій категорії?

 

Авжеж! Це інша вага, інша боротьба — наче наново навчитися ходити.

 

Карина Колеснік та її наставник Роман Білка

 

Ви з тренером стільки років мріяли про виступ на Всесвітніх Іграх, дуже хвилювалася напередодні відповідального дня?

 

Емоційно мені  було складно. До того як вирушити у США, ми були в Японії — тренувалися майже 1.5 місяці.  Важко було зв’язатися з домом — рідні і тренер в окупації, там майже нама інтернету, мобільного сигналу. А коли ти на іншому кінці світу, і ні зв’язку,  нічого — це важко морально. З одного боку розумієш, що скоро відповідальні старти, а з іншого — емоції беруть гору… Але коли прийшов день боротьби, не можу сказати, що я дуже нервувала. Дівчата з команди навіть питали яке у мене заспокійливе, чому я така спокійна (сміється). А я просто розуміла, що ость він настав той день, коли або все, або нічого.

 

Тренера поруч  бракувало?

 

Дуже не вистачало! Востаннє телефоном ми розмовляли ще коли я в Японії була. Потім переписувалися вже зі США. Рада, що після фіналу нам нарешті знов вдалося зідзвонитися. Привітали один одного — це наш спільний результат!

 

Батьки теж в окупації?

 

Так, але мамі вдалося подивитися змагання в інтернеті. Сказала: “Більше дивитися твою боротьбу не буду — так нервувала, ледь комп’ютер не розгатила” (сміється).

 

 

Відчувала подвійну відповідальність від того, що твої близькі в окупованих містах і дуже чекають цієї перемоги?

 

Звісно, весь час пам’ятала про цю відповідальність. Я знаєте як думаю —  у кожного зараз свій фронт. У  нас спортивний фронт, і ми маємо на ньому перемагати як можемо. Розумію що багатьом в Україні сьогодні складно і морально, і фізично, тож хотілося якось підтримати своїм результатом!

 

Доречі, як зустрічали українців у США?

 

Українців дуже підтримували — навіть після боротьби багато людей підходили, казали що вони за Україну, що вони за нас переживають, всюди відчувала теплий прийом.

Українці за зборах в Японії

Перед цим збірна України тривалий час провела в Японії, яка прихистила наших сумоїстів і допомогла готуватися до Всесвітніх Ігор. Наскільки корисним був цей досвід?

 

 Нам дуже сподобався цей збір! До нас приїздили японки на спаринги, допомагали їх тренери — вказували на наші помилки. Всюди дуже тепло і добре нас зустрічали!. Звісно тренування на батьківщиині сумо мають велику цінність — у японців інша специфіка боротьби. Наші переваги шкидкість і хитрість. А беруть за рахунок старту і техніки. 

 

Чи плануєш ти відбиратися на наступні Всесвітні Ігри?

 

Звісно! Але хочу в своїй вазі відібратися. Дуже сподіваюся на це. 

 

Олена Назаренко, “ЗА!спорт”