У Запоріжжі відбудеться регата пам’яті засновника міського яхт-клубу Олександра Гречко

 

 

17-18 липня в місті Запоріжжя на базі міського яхт клубу пройде масштабна вітрильна регата пам’яті знаменитого людини, легендарного яхтсмена Олександра Олександровича Гречко.

Участь у змаганнях візьмуть з Дніпра, Енергодара, Київа та Запоріжжя. Також в рамках регати вперше відбудуться дитячі змагання. Початок о 10:00.

 

«Цього року створена професійна команда організаторів, вихованці Сан Санича. Підтримали регату компанія SYNDICATE. Початок покладено! Тепер ця вітрильна регата стала традиційною і ми будемо прагнути і розвиватися, щоб приймає гостей з усієї країни, адже Олександр Олександрович, та єдина людина, яка і зберегла вітрильний спорт на Запорізькій землі, а пам’ять про нього живе донині у кожного його вихованця — розповідає Директор парусної регати Олександр Горемикін »

 

 

Довідка:

Олександр Олександрович Гречко – засновник   запорізького міського яхт-клубу.

Вітрильний спорт — спорт королів і багатіїв, і син простого рибалки з Вознесенки, тоді ще маленького села на Дніпровському березі Запоріжжя, це, вибачте, поняття різного рівня. Але чого тільки в житті не буває!

Довгі десятиліття в СРСР стирали грані між містом і селом, розумовою і фізичною працею … А стерли — і цілком реально — між забавою багатіїв і задоволенням простих людей.

Вітрильним спортом Олександр Гречко захопився на заводі «Запоріжсталь». На нижньому б’єфі, біля мостів Преображенського, «Запоріжсталь» мала секцію парусного і веслувального спорту, в яку міг записатися або записати свою дитину будь-який запорожець, — хоч багач, хоч бідняк. Завод забезпечував бажаючих всім необхідним.

Згодом Олександр Гречко зумів переконати директора Віталія Сацького побудувати окрему базу парусного спорту. Доперебудовний час дозволяв затівати будівництво, і Віталій Антонович дав «добро» на новобудову. Тепер це одна з кращих баз підготовки яхтсменів України. Сюди з’їжджаються тренери з усієї країни, проводяться змагання, регати на призи Героя України Віталія Сацького, дитячо-юнацькі чемпіонати країни в багатьох олімпійських класах.

Коли яхт-клуб став до ладу, в ньому вже був згуртований колектив однодумців. Під керівництвом досвідчених наставників тут тренувалися кілька груп. Хлопці починали з нуля, досвідчені яхтсмени готувалися до серйозних змагань. Як тренер Олександр Гречко виховав багатьох спортсменів. Серед них майстрів спорту СРСР та України, переможців найбільших змагань.