БК «Запоріжжя» поповнили чемпион Великої британії та литовський бігмен

Срібний призер української супрліги, БК «Запоріжжя», продовжує комплектацію до нового сезону. Команду поповнили ще два легіонери.

 

Американський важкий форвард Еван Максвелл у наступному сезоні гратиме в запорізькому клубі

Еван Максвелл (208 см, 113 кг) народився 12 травня 1995 року в м. Кларкс-Самміт (США, шт. Пенсильванія). Студентську баскетбольну кар’єру розпочав у команді Ліберті Флеймз. На другому курсі він привернув увагу відомого тренера університету Канзасу Білла Селфа. І в сезоні 2016/2017 був долучений до однієї з найкращих баскетбольних програм США. Два останні сезони студентської кар’єри Еван грав за університет Індіани, з яким виграв другий за силою студентський чемпіонат США.

Професійну кар’єру Еван Максвелл розпочав у Словаччині, де грав за команду з містечка Спішська Нова Весь. У першому європейському сезоні Еван набирав у середньому 15,6 очка та 7,5 підбирання за 29 хвилин проведених на майданчику. У минулому сезоні американський форвард грав у вищому дивізіоні Великої Британії за команду з Ньюкасла. Цей колектив став справжньою сенсацією сезону, відібравши у багаторічного фаворита БК «Лондон Лайонс» обидва трофеї. У фіналі Кубка Великої Британії БК «Ньюкасл Іглз» виграли з рахунком 84:77, а у вирішальній грі за титул чемпіона – 68:66. У дев’яти матчах Кубку Еван набирав у середньому 19,2 очка, 7,4 підбирання та 2 блок-шоти за 27 хвилин проведених на майданчику. У 35 матчах чемпіонату Максвелл набирав у середньому 13 очок, 6,4 підбирання та 1 блок-шот за 23 хвилини. Окрім рідної позиції важкого форварда, Еван Максвелл  може зіграти ще й 5-го номера. Саме на позиції центрового він відіграв останній європейський сезон у Великій Британії.

Тренерський штаб БК «Запоріжжя» на чолі зі Станіславом Овдєєнком та керівництво клубу сподіваються, що Еван Максвелл стане лідером передньої лінії команди. Окрім атакувальних здібностей, проявить ще й захисні та стане міцною цеглиною в оборонних редутах БК «Запоріжжя».

Також у наступному сезоні в складі запорізького клубу виступатиме 29-річний литовський важкий форвард Антанас Удрас, який може виконувати функції центрового.

На зображенні може бути: 1 особа та текстАнтанас Удрас (203 см, 105 кг) народився 1 червня 1992 року в м. Вільнюс (Литва). Вищу та баскетбольну освіту отримав у вільнюському університеті Миколаса Ромеріса, команда якого грає в другому за силою дивізіоні чемпіонату Литви. У сезонах 2018/19  та 2019/20 захищав кольори БК «Шауляй», що грає у лізі LKL – литовському аналогу української Суперліги. В останньому сезоні, в якому Антанас зіграв на батьківщині, у 20 матчах чемпіонату він набирав у середньому 8,4 очка та 3,7 підбирання за 23 хвилини проведених на майданчику. У минулому сезоні литовський форвард грав у чемпіонаті Ісландії за БК «Тіндастолл», де у 20 матчах чемпіонату набирав у середньому 13,1 очка та 7,4 підбирання за 26 хвилин.

Як відомо, у Литві баскетбол – національний вид спорту. Наразі в країні налічується 5 великих баскетбольних арен, а також близько 350 професійних тренерів, 138 клубів та 5 тисяч професіональних гравців. А ще близько 100 тисяч гравців-любителів. І це в країні з населенням у три мільйони! Тому тренерський штаб БК «Запоріжжя» та керівництво клубу сподіваються, що досвід та фундаментальна баскетбольна школа литовського новачка команди Антанаса Удраса стануть у пригоді для успішного виступу запорізького колективу в наступному сезоні.