БК «Запоріжжя» розпочав рік сенсаційною перемогою у столиці

У вишуканому стилі запоріжці завдали першої поразки в сезоні «Київ-Баскету
БК «Київ-Баскет – БК «Запоріжжя» 81:87 (21:21, 18:22, 15:25, 27:19)

 

«Київ-Баскет»: Янг (12 + 7 передач + 5 перехоплень), Мішула (15 + 8 підбирань + 4 передачі), Близнюк (13), Джейкобсон (7 + 5 підбирань), Коренюк (17 + 7 підбирань) – старт; Мессі (7 + 4 підбирання + 4 передачі), Крутоус (2), Сахнюк (2), Павлов (2), Ковальов (4). Головний тренер: Айнарс Багатскіс

 

«Запоріжжя»: Кеффі (17 + 6 підбирань + 9 передач – 4 втрати), Міхєєв, Мальчевский (8 + 4 підбирання + 2 блок-шота), Грицак (2 + 7 підбирань + 2 блок-шота), Тихонов (10 + 5 підбирань) – старт; Форчун (16 + 5 передач + 3 перехоплення), Маяускас (25 + 9 підбирань), Сізов (7 + 8 підбирань), Тітов (2), Морозов. Головний тренер: Валерій Плеханов
Протягом стартових хвилин «Київ-Баскет» зумів заволодіти перевагою за рахунок зразкової гри на периметрі: двічі влучив Мішула, одного разу Близнюк. Наставнику запоріжців Валерію Плеханову знадобився ранній тайм-аут, гості відпускали суперника – 11:3. Хвилинна перерва принесла бажаний ефект перевтілення. З появою на майданчику Форчуна та Маяускаса запоріжці засяяли яскравіше на обох половинах майданчика. Американець нагадав про свої снайперські здібності, одразу набравши чотири очки поспіль. Несподіваним лідером на підбираннях став Сізов, на рахунку якого було аж п’ять відскоків м’яча ще в першій чверті. У ході цього відрізку, який завершився нічийними цифрами 21:21, запоріжці почали набувати необхідної впевненості, яка приведе до сенсаційного результату.
Повний контроль на щитах у другій чверті дозволив гостям отримати лідерство. Ривок зі старту 6:0 утворили на двох великі гравці «Запоріжжя» Маяускас і Тихонов. Триочковий Сізова спонукав Айнарса Багатскіса брати тайм-аут, вже кияни відпустили суперника до «-9». Маючи надзвичайно потужний ростер та лідерів фактично в кожній лінії, господарі знайшли можливість повторити досягнення запоріжців у першій чверті і вирівняти становище 36:36. Проте невтомний Маяускас самовіддано відпрацював наприкінці першої половини як в захисті, так і в нападі, допомігши своїй команді піти на перерву в статусі лідера – 39:43.
Показовою у плані самовіддачі та бажанні гравців «Запоріжжя» стала третя чверть. Тут уже на повну ввімкнулися снайпери на чолі з Форчуном. Під щитами продовжували відчайдушно битися Грицак, Тихонов та Маяускас. Сенсаційно гості примножили власну перевагу до «+14». Грамотна командна робота «Запоріжжя» в захисті призвела до серйозних проблем нападу грізного «Київ-Баскету». До сенсації гостям залишалося витерпіти заключні, найважчі 10 хвилин.
Вирішальний відрізок відкрив дальнім влучанням Форчун. Маяускас довів справу до максимальної різниці «+16». Кияни мусили йти ва-банк. Кинувши всі сили на порятунок від першої поразки в сезоні, підопічні Айнарса Багатскіса відіграли різницю до «-6». У клатчі Близнюк дальнім влучанням за дві з половиною хвилини до кінця скоротив відставання до п’яти очок. Кеффі, який дуже грамотно провів фінальні хвилини повернув запоріжцям «+7» за півтори хвилини до кінця. Навіть божевільне влучання Мішули та три з фолом не врятувало господарів від поразки. Сізов, який виграв надважливу підбирання після неточного штрафного, допоміг Кеффі поставити крапку в цьому протистоянні. Команда Валерія Плеханова – перша в сезоні, кому вдалося перемогти «Київ-Баскет». Підсумковий рахунок — 81:87.
«Запоріжжю» вдалося створити поки що головну сенсацію цього сезону в чемпіонаті Суперліги Паріматч. Плідно попрацювавши під час паузи, наша команда знову довела, що може протистояти на рівних з грандами українського баскетболу. За рахунок надзвичайної самовіддачі та віри у власні сили запоріжці зробили неможливе, а 25 очок Аурімаса Маяускаса – це ще один доказ того, що робота над собою обов’язково принесе результат.
Коментар Валерія Плеханова після перемоги над «Київ-Баскетом»:  

– Хочу привітати керівництво клубу, наших вболівальників з перемогою. Хлопцям сказав, що мабуть, ми повернулися. Ми дуже багато працювали, їхали до Києва з побоюванням, ми не грали майже місяць, вибилися з ігрового ритму, нам було дуже важко знайти хімію на майданчику. Єдине, що можу сказати, ми найменше серед усіх клубів відпочивали. Ось це результати роботи. Я радий за хлопців, що вони одразу їх відчули. Не треба було розповідати, що ця робота не мине даром, вони одразу до цього прийшли. Хочеться не зупинятися, є ще багато браку, пов’язую це з тим, що втрачений ігровий ритм. Радий, що всі десять гравців взяли участь у матчі, радий, що всі 40 хвилин ми виглядали гідно проти такої команди як «Київ-Баскет». Зазвичай, у нас є провальні відрізки, сьогодні цього не сталося, ми були сфокусовані весь час, по-спортивному злі, те, чого після ковіду за нами не простежувалося. Я радий, що Аурімас Маяускас нарешті себе проявив, нарешті стало зрозуміло, чому я за ним ганявся три роки і я радий, що наші американці перестали шукати відмовки. Коли в них не ішла гра, у нас велися постійні розмови, чому так. Сьогодні вони не розмовляли, а просто грали наші схеми. Наш тренерський штаб провів хороший скаутінг суперника, ми досконало знали комбінації, навіть там, де ми пропускали, ми не могли впоратися через габарити, або через неправильно зайняту позицію. Але при цьому більше загрози ми перекрили. Що стосується 87 очок забитих «Київ-Баскету» на його майданчику, це гідний результат. Ми ретельно готувалися, били чітко в потрібні місця. Трохи не вистачило трьохочкових від Віталія Мальчевського, але я думаю, що він їх на «Тернопіль» залишить, претензій до хлопців бути не може, тому що вони викладалися на всі сто.

Прес-служба БК «Запоріжжя»