Запоріжці створили петицію, з вимогою дати житло видатній спортсменці Вікторії Марчук

На сторінці електронник петицій Запоріжжя з’явилася Петиція під №6198, «Про надання житла видатній запорізькій спортсменці Вікторії Марчук». Нагадаємо, Вікторія – найтитулованіша паратхеквондистка світу, яка шість разів ставала кращою на планеті. Зараз спортсменка готується захищати честь України на Паралімпійських іграх в Токіо 2021, де паратхеквондо буде представлено вперше. До головних стартів світу спортсменка готується у складних умовах, не маючи власного житла. Далі наводимо повний текст петиції:

 

«Міському голові В. Буряку, депутатам Запорізької міської ради

Звертаємося з проханням надати житло видатній запорізькій спортсменці Вікторії Марчук!

Запорізька спортсменка Вікторія Марчук вже багато років збільшує спортивну славу Запоріжжя, але до цього часу не має вкрай необхідних умов для проживання, а відтак страждає її тренувальний процес та під загрозою майбутні спортивні перемоги.

Вікторія Марчук – Майстер спорту міжнародного класу з паратхеквондо. Найтитулованіша паратхеквондистка планети – шестиразова чемпіонка світу, чотириразова чемпіонка Європи, чемпіонка Азії, Африки, Кореї, США, Йордану, Єгипту, Туреччини, Ірану, багаторазова чемпіонка України. Кілька разів була визнана найбільш технічною спортсменкою чемпіонатів світу. На сьогодні є першим номером світового рейтингу, і має ліцензію на Паралампійські ігри що відбудуться 2021 року в Токіо (паратхеквондо буде вперше представлено в програмі Паралімпійських Ігор). Успіхам української спортсменки присвячений окремий стенд в музеї світової столиці тхеквондо — південнокорейському Сеулі.

Всі досягнення Вікторія здобула представляючи м. Запоріжжя, Запорізьку область.

Вікторія Марчук народилася 1990 року в Києві, через інвалідність від неї при народженні відмовилися батьки. Дівчина виховувалась у будинку дитини, потім в інтернаті на Київщині. У 2009 році переїхала до м.Запоріжжя, щоб навчатися у Хортицькому національному навчально-реабілітаційному багатопрофільному центрі, згодом здобула дві вищі освіти – у Бердянському педагогічному університеті за спеціальністю «логопед» та у Запорізькому національному університеті за спеціальністю «фізичне виховання».

Під час навчання у м.Запоріжжі захопилася тхеквондо, першим тренером Вікторії була Юлія Волкова, зараз тренує спортсменку Олександр Плецький.

Під час навчання дівчина жила у гуртожитках, після випуску її звідти виселили. Всі ці роки у титулованої спортсменки гостро стоїть житлове питання. Останні роки вона мешкає на правах гостя у м.Вільнянську (Запорізька обл.), в родині своєї подруги, і щодня їздить на тренування до м.Запоріжжя. Дівчина не лише готується до Паралімпійських Ігор, а й сама тренує маленьких тхеквондистів у ПС «ЗАЗ».

У 2013 році Вікторії виділили кімнату в одному із запорізьких гуртожитків. Але дівчина з інвалідністю не може жити у таких умовах – загальний санвузол, кухня і т.ін. Оскільки спортсменка має ураження рук, їй необхідний спеціально облаштований простір.

З проханням посприяти у виділенні житла, Вікторія Марчук та її тренери неодноразово зверталися до Президента України, голів Запорізької облдержадміністрації, обласного управління фізичної культури та спорту. За законодавством, отримати квартиру як сирота, Вікторія може лише в тому місті, де народилася – тобто в Києві. Всі ці роки дівчина безнадійно стоїть у черзі, яка не рушить з місця.

Дати їй житло, як спортсменці, яка прославляє Запоріжжя і Україну на весь світ, чомусь не квапляться. До Паралімпійських Ігор в м.Токіо, де у Вікторії є всі шанси стати чемпіонкою, спортсменка готується в таких несприятливих умовах – живе в чужій родині і щодня по кілька годин витрачає на поїздки в тренувальний зал.

Ця проблема збереження спортивних досягнень Запоріжжя потребує нагального вирішення!».

 

За два дні прохання набрало 597 підписів, для того, щоб питання було розглянуто депутатами запорізької міської ради, необхідно мінімум 750 підписів. Сайт «Запорізький спорт» закликає всіх підтримати петицію, адже ця талановита спортсменка заслуговує на гідні умови життя!