Оновивши кілька рекордів сезону, БК «Запоріжжя» перемагає в гостях чемпіона України

Якщо зазирнути до турнірної таблиці, то там команди розташовуються на діаметрально протилежних місцях, однак реальний стан справ такий, що суперники гідні один одного, і статус чинного чемпіона у «Черкаських Мавп» теж вартує не мало. Перемога у третій грі сезону була вкрай важливою для обох клубів з точки зору психології. Запоріжці стали частіше програвати в останніх матчах, черкасці взагалі повністю провалили всі поєдинки Суперліги у грудні, а потім ще й залишилися без Фіналу Чотирьох Кубка, хоча за спортивним принципом отримали право там зіграти. Підсумок сьогоднішнього матчу простий – хто більше прагнув перемоги, той її і здобув.

Від двох результативних клубів приблизно такої ж гри і очікували. Вже у стартовій чверті команди вражали відсотком влучності, показуючи приблизно рівні цифри зі всіх динстанцій. Ривок «Запоріжжя» 7:2, де трьохою з фолом відзначився Майкл Холтон, господарі розбили своїми дальніми влучаннями від Кольченка і Ткаченка. Усередині чверті підключилися Коуклі з Отверченком, що допомогло «Мавпам» змінити лідера. Щоправда, ненадовго. Із появою на майданчику Маліка Трента атаки запоріжців набули тієї легкості, якої так не вистачало команді в останніх матчах, і впевненості самому гравцю. Дев’ять очок американця стали визначальними у виграному гостями стартовому відрізку – 29:25. Запоріжці завершили чверть без втрат, переважаючи суперника у грі на підбираннях.

У другій 10-хвилинці результативність обох команд дещо знизилася. У «Мавп» вимальовувалася солідна перевага у показнику результативних передач – 15/6, до того ж запоріжці знову повернулися до своєї проблеми – нереалізації штрафних кидків. З’явилися і втрати – шість за одну чверть. Черкасці цим скористалися, але серйозно прибрати ініціативу до своїх рук суперник не давав. Отверченко настріляв ще в першій половині 15 очок, більшу частину з яких дальніми «бомбами», не відставав і Коуклі – 12 очок та 8 підбирань. Так «Мавпи» йшли на велику перерву, маючи мінімальне відставання – 43:44.

У третій чверті Малік Трент знову нагадав про себе. Коли команда опинилися у скрутному становищі – Кольченко скористався подарунком від Пресслі, запустивши точно в ціль чергову трьоху та встановивши перевагу черкасців 65:59 – Трент так само показав своє вміння забивати не тільки у проходах. За лічені секунди американець організував дві поспіль трьохи. Трент продовжив серйозно тероризувати захист господарів, набравши у третій чверті 14 очок (24 у загальному), показуючи при цьому солідний відсоток дальніх кидків – 3/4 (75%). Але тепер вже запоріжці йшли на відпочинок у статусі команди, що програє – 69:67.

На початку вирішального відрізку Трент ще двічі «напуляв» здалеку, замахнувшись на рекорд сезону в показнику результативності, який за іронією долі було встановлено на цьому ж майданчику іншим гравцем БК «Запоріжжя» Майклом Холтоном. Гості отримали вісім очок переваги, що було солідно за такого перебігу подій на майданчику. П’ятий фол Ігоря Чумакова, що він примудрився набрати за чотири хвилини ігрового часу, теж ніби полегшував завдання гостям, але швидко «відфолився» і Антон Буц. «Мавпи» в середині чверті організували ривок, який дозволив впритул підібратися до суперника – 81:83. У цей момент Малік Трент зумів перебити рекорд результативності української Суперліги Парі-Матч, однак ще більш важливими стали два дальніх влучання Андрія Мироненка. За півтори хвилин до кінця запоріжці отримали необхідний запас міцності – 95:88, зберегти який залишалося справою техніки. Трент завершив гру із рекордними 39 очками, показавши фантастичний відсоток дальніх кидків – 5/6 (83%). Разом із перемогою 105:98 баскетбольний клуб «Запоріжжя» оновив ще кілька рекордів Суперліги: найбільша кількістю очок, набраних однією командою (105), найрезультативніший матч чемпіонату (203 очка на двох) та рекорд за кількістю виконаних штрафних (49).

Часу аби відновитися до наступного матчу у запоріжців небагато. Вже у суботу на команду Валерія Плеханова чекає «Київ-Баскет», який сьогодні вдома переміг МБК «Миколаїв».

 

БК «Черкаські Мавпи» – БК «Запоріжжя» 98:105 (25:29, 18:15, 26:23, 29:38)

«Черкаські Мавпи»: Бояркін (2 + 4 передачі), Кольченко (22), Отверченко (21 + 7 підбирань), Ткаченко (7), Чумаков – старт; Коуклі (25 + 12 підбирань + 4 передачі), Янг (18 + 12 передач – 5 втрат), Нікс (3 + 3 блок-шота), Воєвода, Руслов, Арнетт.

Головний тренер: Максим Міхельсон

БК «Запоріжжя»: Холтон (16 + 6 підбирань), Кондраков (11 + 4 передачі), Мироненко (14), Хілл (10 + 10 підбирань + 2 блок-шота – 4 втрати), Пресслі (8) – старт; Трент (39 + 6 підбирань + 2 блок-шота), Буц (4), Тарасенко (2), Овдєєнко (1), Теряник.

Головний тренер: Валерій Плеханов

Коментар головного тренера БК «Запоріжжя» Валерія Плеханова після перемоги у Черкасах:

— Такі ігри подобаються глядачам, але мені не сподобалася ця гра. В першу чергу, не сподобався наш захист. 98 пропущених очок — це катастрофа. Ми знаємо, що за короткий період виправити захист глобально ми не змогли. Тому я дав більше свободи в нападі і спробував змінним захистом стримати швидку гру суперника. «Черкаські Мавпи», напевно, зараз одна з найшвидших команд. Перехід з оборони в атаку гросмейстерський, як я кажу. Ми дуже старалися не пропустити багато легких очок. Не дуже вийшло: 8-10 очок були абсолютно легкі. Установка, що кидок — початок захисту періодично не працює. Концентрації не вистачає і це найбільша проблема. Ще одна проблема — Теряник отримав удар в область перенісся. Швидше за все, у нього струс мозку. Він насилу ходить. Наша ротація стала ще менше. У Тарасенко все ще болить спина, але він хоч якось виходить і ми вдячні йому за це. Через ротацію переживаємо за гру в Києві. Дякую вболівальникам, які створили спортивну і непоступливу атмосферу. Дуже розраховую, що ми ще не раз тут зіграємо. «Мавпам» бажаю відновлення хворих. Думаю, що у команди все буде добре.

— По матчу йшли рівно, але в останні п’ять хвилин ви зробили ривок. За рахунок чого?

— Я дав свободу Тренту. Коли у гравця йде, головне його не зупиняти. Я запитав: «Ти хочеш відпочити?». Він сказав: «Ні, я готовий грати». Було кілька комбінацій під нього. Коли Трент в вогні, на нього приємно дивитися. На жаль, останнім часом це було не так часто. Сподіваємося, що ця гра поверне його в те русло, яке було в першому колі і його агресивність допоможе нам.

Прес-служба БК «Запоріжжя»