Валерій Смирнов презентував книгу «Яков Пункин. Жизнь в борьбе»

 

8 грудня – день пам’яті Якова Пункіна. Сьогодні легендарному борцю, який став першим олімпійським чемпіоном, родом з України, виповнилося б 97 років.  Цього дня в Запоріжжі проходить одразу кілька турнірів, присвячених пам’яті Якова Григоровича. А напередодні, 7 грудня, в обласній універсальній науковій бібліотеці відбулася довгоочікувана презентація книги Валерія Смирнова «Яков Пункин. Жизнь в борьбе».

Відзначимо, що презентація пройшла за великої кількості поважних гостей, представників засобів масової інформації, та шанувальників таланту Валерія Володимировича Смирнова.

Автор , який до речі є головою Запорізької міської федерації греко-римської боротьби  та Заслуженим тренером України з цього виду спорту, розповів, що на збір матеріалів та написання книги про легендарного земляка у нього пішло майже десять років, а для того щоб видання побачило світ зусиль доклали численні шанувальники таланту Якова Пункіна з різних країн світу, які надали фінансову допомогу. Книгу видано накладом у 1000 екземплярів, половина з яких вже знайшли свого читача не лише в Україні, а й у США, Ізраїлі, Німеччині, Канаді, Білорусі і не тільки. Сто примірників книги «Яков Пункин. Жизнь в борьбе» автор урочисто передав запорізьким бібліотекам.

Книга «Яков Пункин. Жизнь в борьбе» повністю присвячена життю першого олімпійського чемпіона Запоріжжя. Валерій Смирнов дослідив походження родини майбутньої зірки спорту, детально розповів про його дитячі роки, становлення як борця. Окрему частину присвятив його поневірянням у роки другої світової війни – а саме чотирьом рокам проведених у концтаборах. Та звісно ж докладно описав спортивний шлях Якова Григоровича, найвищим досягнення якого стала Олімпійське золото у Гельсинки 1952 року. Автору вдалося зібрати чимало унікальних спогадів про Якова Пункіна, цікавих фотографій та документів. А завдяки легкому стилю написання, і таланту письменника, книга вийшла цікавою та захоплюючою. Переконані, вона знайде читачів у різних вікових категоріях.

Про важливість увічнення пам’яті легендарний запорізьких спортсменів говорили під час презентації голова Запорізького відділення Асоціації спортивних журналістів України Аркадій Копеліович та голова Запорізького обласного відділення НОКУ Володимир Лобанов. Розповіли, що триває робота щодо перейменування однієї з вулиць Запоріжжя на честь Якова Пункіна, а вже найближчим часом в самому центрі міста, поруч зі скульптурою Леоніда Жаботинського, з’явиться  пам’ятник Якову Пункіну. Крім того Володимир Лобанов розповів, що і планах є і створення музею спортивної слави Запоріжжя, де один із залів буде присвячено видатним борцям.

Знайти книгу «Яков Пункин. Жизнь в борьбе»  відтепер можна у бібліотеках регіону. А придбати примірник – у магазинах «СпортАрена» та магазині зброї «Діана».

 

Олена Назаренко, «ЗА!спорт»