Сумоїсти «Хорти»  допомогли збірній України виграти чемпіонат Європи

 

В естонському місті Раквере  пройшов Чемпіонат Європи з сумо серед спортсменів до 14 та до 16 років. У складі збірної України участь у змаганнях брали участь п’ятеро представників Запорізької області, які виступали під прапором спортивного клубу «ХортА», що займається розвитком сумо у нашому регіоні. Очолив команду член правління СК «ХортА», старший тренер збірної Запорізької області, ЗТУ Роман Олексійович Білка.

Попри те, що для більшості запоріжців ці міжнародні змагання були першими в кар’єрі, спортсмени виступили вдало – всі повертаються додому з нагородами!

Віце-чемпіонкою Європи у віковій групі U-14 зуміла стати енергодарська сумоїстка Ганна Фомицька. Дівчина переконливо дісталася фіналу абсолютної вагової категорії (понад 70 кг), і лише у зустрічі за золото поступилася діючій чемпіонці світу з Естонії, та здобула срібло.

В особистих змаганнях серед дівчат до 14 років бронзу у вазі 55 кг здобула спортсменка з Токмака Богдана Лазоришенець.

Василівська спортсменка Єлизавета Павліченко боролася серед дівчат до 16 років у вазі 60 кг. Здобувши перемоги над суперницями з Угорщина та Польщі, дебютантка чемпіонату Європи вийшла до півфіналу, де зазнала невдачі у поєдинку з росіянкою. У втішній зустрічі за бронзу Лізі знов не пощастило – поступилася естонці, і посіла в підсумку п’яте місце.

Натомість Єлизавета вдало виступила у командних змаганнях «стінка на стінку», де разом із Ганною Фомицькою виборола бронзові медалі у складі збірної України.

В індивідуальних змаганнях хлопців бронзу везе додому Олександр Соколик з Енергодару – у вазі понад 95 кг, серед спортсменів до 16 років, спортсмен виграв дві зустрічі на шляху до півфіналу. Але програв за вихід до фіналу польському спортсмену і вирушив до втішного раунду. Там Олександр шансу не проґавив – здобувши перемогу забезпечив собі бронзову нагороду.

Представник Василівки Данило Дрожин виступав серед спортсменів до 16 років у вазі 95 кг. Взявши гору над спортсменами з Угорщини та Естонії, Данило також не зміг подолати півфінальний бар’єр, програвши грузинському опоненту. У втішному раунді, нажаль, не поталанило у протистоянні з росіянином, як результат  п’яте місце.

Втім, як і землячка Ліза Павліченко, Данило зумів реабілітуватися в командних змаганнях. У складі збірної України, разом з Олександром Соколиком, хлопці вибороли бронзові медалі.

У командному заліку чемпіонату Європи збірна України посіла перше місце! За два дні нашим спортсменам вдалося здобути 14 золотих нагород!

 

  • Виступом запорізької команди я цілком задоволений. Адже більшість спортсменів вперше брали участь в чемпіонаті Європи – звісно далося взнаки хвилювання та відсутність такого досвіду. Мало ком вдається дебютувати на континентальній першості одразу з першого місця. Головне – всі повертаються додому з нагородами і важливим міжнародним досвідом. Переконаний – у запорізького сумо є перспектива, підростає гідна зміна нашій дворазовій чемпіонці світу Карині Колесник, — ділиться враженнями від виступу ЗТУ Роман Білка.

 

СК «ХортА»