У Запоріжжі відбулися масштабні змагання зі спортивного туризму

З 4 по 7 жовтня 2018 року на о. Хортиця на «Туристичному пляжі» Федерацією спортивного туризму України за підтримкою КЗ «Центр туризму» ЗОР, були проведені комплексні змагання зі спортивного гірського туризму, а саме Кубок України зі спортивного туризму – гірський туризм, Кубок України серед студентів зі спортивного гірського туризму, ХХХVІІ відкриті обласні змагання з гірського туризму пам’яті гірських туристів і альпіністів, які загинули в горах − «Кубок Хортиці».

Метою змагань  було визначення найсильніших команд та популяризація гірського туризму.
У змаганнях брали участь 15 команд з м. Київ, Запорізької, Київської, Львівської, Харківської та Дніпропетровської областей, близько 100 учасників.
На урочистому відкритті з вітальним словом до учасників звернулися начальник Запорізького обласного відділення комітету фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України Муштай Андрій Анатолійович, голова гірської комісії Федерації спортивного туризму України Козій Віктор Григорович, віце-президент Запорізької обласної федерації спортивного туризму Штіфман Олександр Григорович.
Змагання проходили на двох дистанціях 3-4 класу «Гірські перешкоди» і «Рятувальні технічні прийоми». На дистанції«Гірські перешкоди» спортсмени демонстрували навички використання техніки гірського туризму на скельному рельєфі різної складності, які допоможуть їм при проходженні високогірних перевалів і сходженні на вершини, а на дистанції «Рятувальні технічні прийоми» учасники демонстрували прийоми транспортування умовного «потерпілого» на складному гірському рельєфу: підйом з «тріщини», спуск уздовж стрімкого скельного схилу, переправи через каньйони та річки.
За підсумками роботи головної суддівської колегії призерами у загальному заліку:
на Кубку України зі спортивного туризму – гірський туризм, переможцями стала команда «ІRBIS», м. Київ, друге місце отримала команда ТК «МКС», Київська область, трете – ХДАФК, Харківська область;
на Кубку України серед студентів зі спортивного гірського туризму, переможцями стала команда Харківськоїдержавної академії фізичної культури, м. Харків, друге місце отримала збірна команда студентської молоді Запорізької області;
на ХХХVІІ відкритих обласних змагання з гірського туризму пам’яті гірських туристів і альпіністів, які загинули в горах − «Кубок Хортиці» переможцями стала команда міста Харківа, друге місце отримала команда КПНЗ «ЦТКЕУМ  Інгулецького району» КМР, м. Кривий Ріг,  третє – СТК «Едельвейс»-2, м. Запоріжжя.
 Переможці і призери змагань були нагороджені грамотами, медалями, кубками. Для переможців ще приємним сюрпризом були подарунками, що надали спонсори змагань магазин спортивних товарів Alp.com.ua. та  Центр екіпіровки ФУТЕН.