Алексей Рева: "К основе "Ферро" подошли Слава Череповский и Евгений Беляев"

 Наставник дубля запорожского клуба подвел итоги сезона

 

 

 

 

Тривалий час резервісти «Ферро-ЗНТУ» перебували серед лідерів чемпіонату дублюючих складів Суперліги, завершили його на третьому місці, але в плей-офф фінішували п’ятими. Як же розцінювати виступ команди в цьогорічному сезоні? Саме з цього запитання розпочалося наше інтерв’ю зі старшим тренером команди Олексієм РЕВОЮ.

— Розпочну здалеку. Хоча під час міжсезоння дублюючий склад команди істотно оновився, його поповнення залишало бажати кращого. Судіть самі, до основного складу перейшли Єгор Большаков, Яків Змитрович, Станіслав Овдєєнко. Поповнення ж склали Іван Тимощук, який повернувся до рідного міста з Черкас, вихованець білоцерківського баскетболу Максим Козловець і В’ячеслав Череповський із Луганщини. Проте нам не вистачало двох-трьох перспективних форвардів і ще одного високорослого гравця.

— Чи не забагато тоді б у вашому розпорядженні було центрових? Адже і Козловець, і Череповський настільки добре зарекомендували себе в цьому амплуа, що головний тренер «Ферро-ЗНТУ» Кирило Большаков неодноразово залучав цих хлопців до ігор основи.

— Центровими ми змушені були їх зробити не від гарного життя: спочатку планувалося, що вони гратимуть на позиціях нападаючих. Втім, ми доволі вдало розпочали чемпіонат, тривалий час навіть лідирували в ньому й фінішували в регулярній першості на третьому місці. Очікували, що ігри плей-офф розпочнемо вдома, але фінальну частину змагань перенесли до столиці, й наш перший суперник – БК «Київ» — отримав додатковий фактор переваги. До того ж кияни залучили до участі в матчі з нами чотирьох гравців, уже заграних за «основу» — Максима Сандула, Олександра Тищенка, Руслана Отверченка і Олександра Липового. Однак наші хлопці гідно протистояли грізним суперникам і поступилися з різницею лише в чотири очки. У наступних матчах проти «Кривбасбаскета» та «Хіміка» мої підопічні святкували переконливі перемоги. Тому п’яте підсумкове місце можна вважати успіхом.

— Торік у першості дублерів УБЛ ви були четвертими…

— Але ж той турнір був набагато слабшим за нинішній.

— Чи позначилося на грі вашої команди те, що згадуваний вище Козловець, а також Євген Бєляєв, Іван Тимощук і Вадим Онищенко готувалися до сезону разом із гравцями основного складу під орудою Кирила Большакова?

— Безумовно. Саме ці баскетболісти, а також Антон Саєнко і В’ячеслав Череповський, що прийшов до нас дещо пізніше, визначали малюнок гри команди. Допоміг нам в останніх матчах і центровий Станіслав Алексейчик, який повернувся до клубу з Кривого Рога.

— А чим, на ваш погляд, можна пояснити той факт, що жоден із резервістів «Ферро-ЗНТУ» не увійшов до символічної збірної чемпіонату дублюючих складів?

— Я ставлюся до цієї акції як до суб’єктивного явища, хоча не можу не віддати належне індивідуальній майстерності львів’ян Володимира Зеленого і Миколи Кавалерідзе, Володимира Конєва з Кривого Рога, Артема Сліпенчука з «Будівельника». Щодо наших хлопців, то вони віддають перевагу командній грі. Ми вважаємося незручною командою для інших, оскільки в нас шість – сім баскетболістів можуть взяти на себе відповідальність завершального кидка, в тому числі й дальнього.

— Керівництво клубу цікавиться іграми дублерів?

— Так, особливо президент клубу Валерій Альбертович Елькінсон і старший адміністратор Анатолій Якович Короленко. Вони зацікавлені, щоб у команді було якомога більше вихованців запорізького баскетболу. До речі, дублери «Ферро-ЗНТУ» виграли досить сильний чемпіонат міста. Цікаво, що ми залучали до цих ігор торішніх резервістів Змитровича, Овдєєнка і Большакова. Звичайно, вони стали помітно міцнішими, рухливішими, але їм бракує ігрової практики.

— А прогрес у грі очолюваної вами команди простежується?

— Так, є вже напрацьовані схеми гри. Бачимо, чому слід приділити увагу під час міжсезоння. Водночас шукаємо нових виконавців на ті позиції, що потребують підсилення.

— А що, на дублюючий склад знову чекають великі зміни?

— Кістяк команди – 5-6 гравців – залишається. А на вакантні місця можуть розраховувати найкращі випускники нашої баскетбольної СДЮШОР № 12 і Київського спортінтернату.

&mda
sh; Ну, а хто, на вашу думку, гідний запрошення до основного складу «Ферро-ЗНТУ» наступного сезону.

— Питання цікаве й водночас складне. На перший погляд, уже переріс дубль Славко Череповський, який міг би впевнено зіграти на позиції четвертого номера. Гідний підвищення в статусі й гравець задньої лінії атаки Євген Бєляєв, але за умови, що він підвищить процент реалізації кидків і впевненіше діятиме в проходах. Іван Тимощук – талановитий плеймейкер, але й у нього є певні вади у веденні м’яча та кидковій підготовці. Та якщо серйозно підходити до цього питання, то в «основі» вони можуть з’явитися лише у випадку, якщо клубу доведеться розпрощатися з легіонерами.

— І все ж таки, постійний перегляд матчів за участю легіонерів «Ферро-ЗНТУ» щось дає вашим підопічним?

— Безумовно! Вони навіть наслідують їхні ігрові прийоми. Приміром, Вадим Онищенко під час проходів намагається робити півоти, як Стівен Бьортт, а Стас Алексейчик – розвороти в стилі Чарльза Томаса. І це – позитивний факт.

 

Інтерв’ював Аркадій КОПЕЛІОВИЧ, прес-аташе БК «Ферро-ЗНТУ»