Юрий Велигура: "Притив "Донбасса" будем играть жестко"

  Наставник "Козачки" рассказал о делах в команде и ближайших матчах

 

 

 

 

На фініші другого кола у чемпіонаті жіночої УПБЛ склалася цікава ситуація. Всі команди, крім лідируючого «Динамо», незадоволені своїм становищем у турнірній таблиці. Почнемо з «Дніпра», якого навряд чи влаштовує друга сходинка. Інакше не з’явилася б у Дніпропетровську найкраща баскетболістка України Олександра Горбунова. У вчорашньому інтерв’ю офіційному сайту ліги наставник «Луганських ластівок» Олександр Кравченко сказав, що його команда прагне поліпшити минулорічний результат і потрапити до квартету найсильніших. Четвірка клубів, що перебувають у нижній частині таблиці, намагаються не просто потрапити до плей-офф, а мріють про шосте місце, аби в 1/4 фіналу уникнути зустрічі з кимось із головних фаворитів. Щодо «Козачки» і «Донбасу», які поміряються силами у найближчому турі регулярного чемпіонату, то тут ситуація аналогічна. Запоріжанки прагнуть втрутитися у чемпіонські розбірки «Динамо» і «Дніпра», а донеччанки після бронзи у попередньому сезоні не бажають залишати місце на п’єдесталі. Тому поєдинок у Запоріжжі очікується напружений і безкомпромісний. До очного протистояння суперники підходять з чотирьохматчовими виграшними серіями. Про останні новини з табору своєї команди нам розповів головний тренер «Козачки» Юрій Велігура.

– Як «Козачка» заповнює 11-денну паузу в офіційних матчах?

– Команда знаходиться у Запоріжжі, щодня проводимо тренування. Під час паузи першочерговим завданням було підтягнути фізичну форму дівчат.

Ваш найближчий суперник зазіхає на бронзові нагороди, тоді як на третьому місці знаходиться саме «Козачка». Зустріч з «Донбасом» для вашої команди принципова?

– Звичайно. Але у нас особливий настрій на всі ігри. Матч з «Донбасом» – не виняток.

– Зараз «Донбас» явно на ходу. Донеччанки обіграли «Дніпро», підписали Ляшкову. Як готуєтеся до цього матчу?

– Справа в тому, що суперники чудово знають один одного. Півкоманди «Донбасу» пройшли через «Козачку», тому ми добре знаємо, хто на що здатний. Незручність «Донбасу» полягає в тому, що у них немає високих гравців, натомість вся команда з кидком. Тому доведеться діяти проти них жорстко, аби не дати можливості вільно атакувати наш кошик. Приблизно так ми грали у першому колі в Донецьку і досягли успіху.

В обох командах на провідних ролях вікові баскетболістки. Однак ви постійно даєте шанс і молодим дівчатам. Чи виправдовують вони сподівання?

– Поки що з молодих заявила про себе лише Катерина Римаренко. Інші дівчата ще не вийшли на потрібний рівень. Десь через рік вони стануть повноцінними гравцями.

Як вам дебют Оксани Кісільової?

– Це перспективна дівчина з гарними даними. У «Дніпрі» її використовували як центрову. Але на мою думку, за своєю структурою ця роль Оксані не під силу. Вона легка і худорлява. Її позиція – третій-четвертий номер. Тут вона виглядатиме значно цікавіше. Але Оксані потрібен час, щоб звикнути до нового амплуа.

Чому у дебютній грі за «Козачку» Кісільова отримала так мало ігрового часу?

– По-перше, вона з нами майже не тренувалася і ще не знайшла спільної мови з командою. По-друге, перед кожною грою у нас стоїть максимальна задача. Гра у Львові складалася дуже непросто для нас, тому сенсу ризикувати не було.

Де краще почувається Ольга Краснікова – у «Дніпрі» чи «Козачці»?

– Думаю, що у «Козачці». У нас вона грає і забиває. А у «Дніпрі» ігрового часу було значно менше. Перебування у «Дніпрі» вплинуло на Ольгу. Вона дещо випала з нашого командного ритму. Зараз відновлюємо всі ігрові зв’язки.

– «Козачка» продовжує пошуки центрової?

– Для того, щоб шукати центрову, потрібно мати на це кошти. У нас їх на сьогоднішній день немає.

– Хто з центрових, які виступають у чемпіонаті УПБЛ, вам подобається найбільше?

– На жаль, усі сильні українські центрові зараз виступають за кордоном.

– На початку сезону Григорій Вуль пообіцяв, що до вирішальних баталій «Козачка» підійде у повній боєготовності. Чи є відчуття, що команда поступово додає?

– У пор
івнянні з початком сезону ми зробили крок уперед. З тими ж динамівками ми зіграли на рівних. Якщо раніше за гру ми припускалися більше 20 помилок, то тепер цей показник близький до нормального – 10-12 помилок.

Майже всі команди протягом сезону знаходять підсилення. На вашу думку, рівень конкуренції у чемпіонаті зростає?

– Є чотири, можливо, п’ять команд, які сильніші за інших. У верхній частині таблиці триває своя боротьба, команди з нижньої половини вирішують свої задачі. Це цілком нормально. Як бачимо, «Дніпро» підсилився Горбуновою і американкою, а проти «Донбасу» встояти не зміг. Тому потрібно виходити на майданчик і намагатися грати з усіма суперниками.
 

 

ЖУПБЛ