"Железные люди" соревновались в Запорожье

 В нашем городе состязались лучшие триатлонисты Украины

 

Минулих вихідних Набережна магістраль обласного центру була у повному розпорядженні «залізних людей», як прийнято називати прихильників триатлону. У суботу вони брали участь у традиційних змаганнях «Кубок Хортиці», які були започатковані 16 років тому з ініціативи тоді шкільного вчителя, а нині заслуженого тренера України Євгена Романюка. Присвячувалися ці змагання Дню Незалежності, а проходили вони під девізом «Триатлон проти раку». 

«Кубок Хортиці» проводився в невеличкому форматі й уявляв собою суперспринт – заплив у відкритій акваторії Дніпра на 300 м, восьмикілометрову велогонку й двокілометровий пробіг. Це дозволило взяти участь у цьому старті й дебютантам, і досвідченим спортсменам, і ветеранам. Водночас міжнародний статус змагань вагомо підтвердив росіянин Микола Ярошенко, котрий переміг у чоловічій групі. Другим на фініші був запоріжець Максим Чорний, який на початку серпня виграв змагання Кубка Азії й виконав норматив майстра спорту міжнародного класу, третім – донеччанин Роман Король. 

Серед жінок поза конкуренцією була запоріжанка Юлія Ніконенко, а вже після неї фінішну смугу перетнули Олександра Гришина із Дніпропетровська і Ганна Абдулова (Житомир). Присутність господарів була зафіксована ще в двох призовах трійках: Ганна Вертелець була другою серед 15-річних і молодших дівчат, а Кирило Усенко – серед юнаків такого ж віку. 

Наступного дня у рамках «Кубка Хортиці» були проведені змагання з триалу. У цій своєрідній естафеті, в якій один член команди пливе, другий – крутить педалі, третій – біжить, перемогу святкували донеччани. А другу та третю сходинки п’єдесталу пошани опанували дві запорізькі команди. 

Завершував два змагальні дні командний чемпіонат України, в якому на учасників чекала виснажлива боротьба на трьох дистанціях – 750 м плавання, 20 км велогонки і 5 км бігу. Кожна зі збірних, які стартували з гандикапом в одну хвилину, могла делегувати 5 триатлетів, але залік проводився за результатом спортсмена, який у своїй команді фінішував третім. Відзначимо другий результат жіночої команди Запорізької області у складі Юлії Бухер, Галини Македон і Юлії Ніконенко, які поступилися лише спортсменкам сусіднього Дніпропетровська. А от чоловіча збірна нашої області до числа призерів не потрапила, хоча Сергій Курочкін, Василь Македон і Максим Чорний тривалий час претендували на один із комплектів медалей, та, на жаль, на біговому відрізку змагальної дистанції розгубили свою перевагу й фінішували четвертими. А нагороди приймали представники Харківщини, Донеччини та Полтави. 

Коментар державного тренера з триатлону Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту Едуарда ПАНАРІНА:
— На жаль, усіх найсильніших триатлетів України ми не мали можливості залучити до участі у дводенних запорізьких стартах через об’єктивні причини: подружжя Данило та Юлія Сапунови цих днів змагаються Японії на заключному етапі Світової чемпіонської серії, решта – виборює Кубок Європи. Загалом літній сезон у триатлетів наближається до фінішу, тому змагання на запорізькій землі не були відбором на якийсь міжнародний старт, а стали своєрідними оглядинами як розвитку триатлону в різних регіонах, так і найближчого резерву для національної збірної. 

Головний арбітр змагань Сергій Сагач вважає, що серед переможців «Кубка Хортиці» є чимало перспективних триатлетів, які можуть скласти конкуренцію старожилам національної збірної. А ще Сергій Семенович просив через нашу газету передати слова вдячності колективам обласного і міського спортивних управлінь, ШВСМ, а також працівникам ДАІ та обласного лікарсько-фізкультурного диспансеру, які сприяли відмінній організації змагань.

Аркадій Копеліович