17-річний гімнаст з Запоріжжя завоював 5 медалей на ЄЮОФ-2022. Історія Радомира Стельмаха, який не був вдома 8 місяців

Війна в Україні слугує великою мотивацію для молодого спортсмена аби прославляти Україну на міжнародній арені

Збірна України завоювала 18 медалей на цьогорічному Європейському юнацькому олімпійському фестивалі, який в середині літа проходив у Словаччині. П’ять з цих 18 нагород в активі 17-річного гімнаста Радомира Стельмаха, таким чином, ставшого мультимедалістом змагань у Банській Бистриці.

Представник Запоріжжя, який не був вдома від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, тріумфував у багатоборстві, завоював срібло у вільних вправах та на коні, а також бронзу – у міксті та вправах на брусах.

Продовжуючи цикл інтерв’ю з молодими талантами українського олімпійського спорту ми поспілкувались з Радомиром про його прихід в спортивну гімнастику, поєднування спорту та навчання, виступи на змаганнях, тренувальний процес, та, нажаль, і про війну.

Спортсмен разом з мамою та сестрою виїхав з України до Німеччини на початку повномасштабного вторгнення, а згодом долучився до збірної України, в складі якої проводить навчально-тренувальні табори в Європі. Бажання повернутись до дому у Стельмаха не зникає, а новини з батьківщини йому дивитись дуже важко.

«Це вибиває тебе з колії. Дивлюсь новини, де викладають світлини зруйнованих будинків та інфраструктури, і мені боляче. Тому що до війни ти гуляв рідними вуличками разом з батьками, чи друзями, а сьогодні ти цього позбавлений.

Для мене, як для спортсмена, наразі головне це показувати гарний результат та прославляти Україну на міжнародній ареніі я зосереджений на цьому. Наразі, те, що росія робить з моїм містом, ще більше слугує для мене мотивацією».

 

Мотивація, про яку не один раз під час нашого інтерв’ю говорив гімнаст, на повну силу проявилась на Європейському юнацькому олімпійському фестивалі. Спортсмена напередодні змагань у Словаччині підтримували і батьки, і однокласники, і він зміг проявити себе.

«Це були перший турнір за довгий проміжок часу. Збиратися морально та фізично було важко, через те, довго я не брав участь у змаганнях і дещо втратив змагальний ритмЦі змагання показали мені, на що я спроможний та додали впевненості.

Дуже дякую моєму тренеру Ірині Надюк, яка допомагала мені налаштовуватись та підтримувала. Взагалі всі тренери гарно нас підготували та підвели до змагань. Під час тренувань ми завжди на одній хвилі та знаходимо спільну мову».

За словами юного гімнаста, виступ команди на ЄЮОФ у Банський Бистриці став можливим зараз в тому числі завдяки Національному олімпійському комітету, підтримку якого молоді українські спортсмени під час війни відчувають по-особливому.

«Завдяки НОК України ми навіть під час війни можемо брати участь в змаганнях, в тому числі, і в таких, як ЄЮОФ цього літа. Напередодні змагань у Словаччині НОК України забезпечив нас екіпіровкою: кросівками, спортивними костюмами, футболками, шортами та сумками. Це було дуже приємно, за що я дуже вдячний. 

У такий важкий час для нашої країни, дуже приємно отримувати такі подарунки. Тому що це підтримка, яку ти відчуваєш, і розумієш, що про тебе, як про спортсмена, не забувають». 

Стельмах почав займатись спортивною гімнастикою в шість років, коли батьки відвели його до оздоровчої групи. Радомиру сподобалось і він, як кажуть, втягнувся. Ставитись до гімнастики як до професії українець почав приблизно з 14 років, коли здобув перші перемоги на чемпіонаті України, а зараз він вже мріє про Олімпійські ігри.

«Після ЄЮОФ у нас відбулась зустріч з президентом НОК України Сергієм Бубкою, на якій нам подякували за наші досягнення. Було дуже приємно познайомитись з Сергієм Назаровичем, та потиснути йму руку. Я був дуже щасливий після цієї зустрічі, адже він легендарний спортсмен, який підкорив Олімпійські ігри, про участь, в яких я мрію. Мені здається, для кожного спортсмена це головні змагання в кар’єрі.

Взагалі всі турніри цікаві, адже на них ти можеш показати себе з кращої сторони та подивитися на себе, і зрозуміти, чи ти прогресуєш, чи ні. Тренуватись це одне, а виступати – зовсім інше.

Взагалі я радий, що можу представляти та прославляти Україну на міжнародній арені. Показувати наскільки ми сильна країна не тільки на фронті, а ще й у спорті».
 

Наразі Стельмах знаходиться на тренувальному зборі збірної України у хорватському Осієку, де має шестиденний тренувальний тиждень. Допомагає молодому спортсмену в розвитку той факт, що він працює пліч-о-пліч з партнером по команді Іллею Ковтуном, з якого бере приклад.

«В нас на зборі розклад наступний: спочатку зарядка десь 45 хвилин, де ми бігаємо та розминаємось. Після чого у нас відпочинок, а потім ми йдемо на перше тренування – з 9:30 до 13:00, а друге тренування з 16:00 до 19:00. У четвер у нас сауна та лише одне тренування. Один вихідний – у неділю.

Якщо казати про спортсмена, на якого я рівняюсь, то це мій побратим по команді Ілля Ковтун. Він показує гарні результати, якщо я не помиляюсь, у нього вже в 18 років була медаль на чемпіонаті Європи, а трохи пізніше і на чемпіонаті світу»

Кар’єру професійного спортсмена Стельмаху вдається поєднувати з навчанням. В цьому допомагає онлайн-формат нинішньої шкільної освіти. За словами Радомира, зараз для нього важливе і навчання, і спорт, адже в кінці навчального року йому потрібно буде здавати екзамени. Проте своє майбутнє він планує пов’язати зі спортивною кар’єрою.

«Зараз всі навчаються онлайн, і я нічого не втрачаю, а до ЗНО готуюсь з репетиторами. Так, іноді буває складно, але до цього швидко звикаєш. Кожен вечір я приділяю навчанню, приблизно годину для предметів,з яких я складатиму іспит в цьому навчальному році. Скоріше за все, буду вступати за своєю професією до ІНФІЗу у Запоріжжі на спортивного реабілітолога, але я ще розмірковую»

Зазначимо, що на зборі в Хорватії збірна України зі спортивної гімнастики готується до чемпіонату світу, який з 29 жовтня по 6 листопада пройде у англійському Ліверпулі.

 

Джерело: Національний Олімпійський комітет України