Не стало легенди запорізької спортивної журналістики, Аркадія Копеліовича

 

У ніч із суботи на неділю на 82-му році життя помер легендарний спортивний журналіст та історик запорізького спорту Аркадій Борисович Копеліович.

Аркадій Борисович – Заслужений журналіст України, який понад 40 років висвітлював спортивне життя Запорізького краю — працював спортивним кореспондентом у запорізьких газетах, був прес-аташе у різних спортивних командах міста, видав кілька солідних довідкових видань про ігрові види спорту, понад 20 років очолював обласну Асоціацію спортивних журналістів України.

2009 року наказом Президента України Аркадію Борисовичу було присвоєно звання «Заслужений журналіст України». 2017 року нагороджений медаллю  «За розвиток Запорізького краю».

Від імені колег висловлюємо неймовірний сум з приводу смерті нашого шановного колеги, прекрасної і доброї людини! Спочивайте з миром, метре!

 

Довідка від газети «МИГ»:

Аркадій Копеліович народився в Запоріжжі. Виріс у дуже спортивному дворі. Досить назвати такі відомі в запорізькому спорті імена, як баскетболісти Віктор Венгеренко і Владислав Матусевич, плавці Олександр і Сергій Харькіни … А навпроти, через дорогу, жив майбутній гандбольний метр Леонід Ратнер. Та атмосфера, в якій постійно перебував Аркадій, поіяла в його душу зерна любові до спорту. Разом з такими ж хлопчаками він знаходив лаз в паркані стадіону «Локомотив», щоб подивуватися майстерності корифеїв шкіряного м’яча перших повоєнних років, в 50-х роках став відданим уболівальником «Металурга» …

Закінчивши Запорізький машинобудівний інститут (нині ЗНТУ), він якийсь час працював за спеціальністю. В одному з цехів ЗМКБ «Прогрес», де Аркадій Копеліович працював у 60-х роках, на видному місці знаходився стенд «Футбол» з оперативними повідомленнями з різних футбольних арен. Це були перші репортерські проби, а зросла багаторазово читацька аудиторія Аркадія Копеліовича з появою його перших публікацій в газеті «Комcомолець Запоріжжя».

У 1977 році він остаточно пішов у професійну спортивну журналістику, як виявилося, за покликанням. Працював у газетах «Комсомолець Запоріжжя», «Индустриальное Запорожье»,  «Наш город», «Запорізька правда», співпрацював з центральними виданнями «Советский спорт», «Спортивна газета», щотижневик «Футбол-Хокей», редагував тижневик «Запорожье спортивное».

Був членом Національної спілки журналістів України, головою комісії «Засоби масової інформації та пропаганда олімпійського руху» Запорізького обласного відділення НОК України. Неодноразово був відзначений нагородами НОК України та Асоціації спортивних журналістів України, очолював обласний осередок цієї авторитетної спілки.

Плідно працював у прес-службах баскетбольних клубів «Козачка-ЗАлК» і «Ферро-ЗНТУ», ФК «Металургі» і «Торпедо», волейбольного клубу ЗДІА, гандбольного жіночого клубу «Мотор», з обласними Федераціями греко-римської боротьби, дзюдо, гандболу та футболу.

Аркадій Копеліович – автор численних популярних календарів-довідників з футболу, які виходили великими тиражами у 70-90-хроках минулого століття, програмок до футбольних, баскетбольних, гандбольних, хокейних матчів у місті Запоріжжі, численних спортивних буклетів до змагань з багатьох видів спорту, що проходили на теренах Запорізької області.

Без сумніву, найбільш видатними творами під керівництвом авторських колективів на чолі з Метром спортивної журналістики Аркадієм Копеліовичем стали два видання до 80-річчя футбольної команди «Металург». Це — «Звезды запорожского «Металлурга» та «Запорожский «Металлург»: хроника футбольных событий», а також двотомник «Запорізький гандбол: роки, події, особистості».