«Нам дали копняка і сказали іти геть»: спортсмени обурені, що їм збираються радикально врізати фінансування

В Олімпійський рік на Запоріжжі вирішили в п’ять разів скоротити обласне фінансування на спортивну галузь. Таке рішення обласної влади змусило місцеву спортивну спільноту вийти на «тропу війни» — провідні спортивні фахівці регіону, відомі успіхами своїх вихованців на всю країну, об’єдналися заради справедливості.

 

Спортивна спільнота Запоріжжя зібралася сьогодні за ініціативи Асоціації спортивних організацій,  аби привернути увагу влади до проблеми фінансування спортивної галузі на обласного бюджету2020 рік з. Напередодні стало відомо, що на найближчу сесію обласної ради буде винесене рішення, про скорочення бюджету на спорт в п’ять разів – з 25 до 5 мільйонів. Це підтвердив в особистій розмові з провідними тренерами регіону перший заступник голови облдержадміністрації Іван Федоров, порекомендувавши зменшити апетити. Всі аргументи досвідчених тренерів, спортивних функціонерів та громадських діячів, про те що попереду Олімпіада в Токіо, і зараз найвідповідальніший момент підготовки та здобуття ліцензій,  не справили враження на посадовця. Тож спортивна громадськість вирішила приступити до конкретних дій. Першою з яких стали загальні збори, де було підписано звернення спортивної громади до губернатора Запорізької області.

-Ми ходили до першого заступника губернатора, і з бесіди я зрозумів, що для людини при цій посаді спорт таке ж далеке поняття, як для мене космос. Я вже років 15 працюю тренером, а раніше спортсменом був, і хочу сказати що завжди в Запорізькій області спорт був на останніх місцях, — каже віце-президент Федерації важкої атлетики Запорізької області ЗТУ Анатолій Орлов, — Щоб далеко не ходити розповім, сьогодні у Донецькій області 70 стипендій провідним спортсменам, у розмірі  4-5 прожиткових мінімумів , це 8-10 тисяч, ще окремі стипендії отримують 20 тренерів. Адже професійний спорт це робота, яка має оплачуватися. А наші стипендії у 2.5 тисячі за чемпіонів Європи, світу, принижують спортсменів. Багато наших політиків навіть не входять у національні рейтинги, а запорізькі спортсмені входять в десятку кращих в світі у своїх видах. Коли спортсмени приїжджають з міжнародних стартів, а їм вручають грамоти і дякують, спортсмен виходить і питає: а жити за що? І в нас вже почали від’їжджати спортсмени, в ті області де ставлення краще.

 

Провідні тренери регіону, у яких наразі в самому розпалі підготовка спортсменів до здобуття Олімпійських ліцензій, підтверджують слова колеги. За словами заслуженого тренера СРСР та України з греко-римської боротьби, Заслуженого працівника фізичної культури і спорту України, головного тренера збірної Запорізької області з греко-римської боротьби, Євгена Черткова, через відсутність фінансування з обласного бюджету, наразі вони опинилися у складному становищі.

 

-Це така неповага до спорту! Я такого за 60 років своєї роботи не пам’ятаю. Ніколи такого не бачив і не чув. От уявіть, у мене зараз три чемпіонати Європи і три чемпіонати світу, зараз у нас має бути збір перед молодіжним чемпіонатом України, де буде відбір на молодіжні чемпіонати світу і Європи, а коштів нема. А як я можу без зборів підвести хлопців до змагань? Треба на збори 70 тисяч, а в обласному управлінні кажуть: «Зателефонуйте завтра, післязавтра…» Не знаю хто приймає цей бюджет, але я не лише як тренер, але як почесний громадянин, обурений цим рішенням. Я хочу побачити тих людей, які приймали цей бюджет, і не хочу бачити тих, хто за нього голосуватиме! У нас зараз три чемпіонати — серед молоді, до 23 років, та серед дорослих,  де брати гроші щоб готувати спортсменів? Більше того, у нас багато лідерів збірної переїхали з інших областей, як не буде фінансування, вони завтра-післязавтра поїдуть. Запоріжжю не потрібен великий спорт? Я дуже прошу депутатів не голосувати за цей бюджет, ми не за себе просимо – за спортсменів. Щоб на Олімпіаді, чемпіонатах світу і Європи підіймався прапор України, на честь запорізьких спортсменів, — обурюється Євген Олександрович.

 

В такому ж стані напередодні Олімпіади в Токіо й решта запорізьких флагманів спорту.

 

-Фінансування спорту давно  в занепаді, а зараз нам ще й дали копняка, і сказали «йдіть». І ми не знаємо як пояснити спортсменам, і як сказати, що ти не готовий оплатити поїздку на змагання, на харчування чи проживання. Ці моменти дуже болісні… А серед нас  є люди, яким ще гірше,  тренери, яких взагалі вигнали із залу, як наприклад спортивну гімнастику. Тому я закликаю всіх не зупинятися, об’єднуватися й надалі, аби це не було просто словами, — сказав під час зустрічі Заслужений тренер України з дзюдо, головний тренер збірної Запорізької області з дзюдо Андрій Бондарчук, який відкрив для українського спорту такі імена як сестри Луснікови, сестри Черняк і не тільки.

Солідарні з представниками єдиноборств фахівці з легкої атлетики:

 

-Я працюю 17 років тренером, і Запорізькій області приніс понад півтора десятки вагових нагород –  призери Олімпійських Ігор та чемпіонатів світу, багаторазові переможці чемпіонатів Європи, Кубків світу та Європи, — каже ЗТУ з легкої атлетики, тренер збірної України зі спринту, Костянтин Рурак, — Тяжко бачити, чути, що роблять з нашим спортом. Для мене, як представника легкої атлетики, дуже важливо щоб цього року фінансування було в повному обсязі, процес запущений і неможливо йти назад! У нас є запрошені спортсмени з інших областей, яких треба чимось заохочувати. Одна запрошена спортсменка вже завоювала ліцензію у складі команди, і я сподіваюся буде брати участь в Олімпійських Іграх. Нажаль дивишся на інші регіони, і бачиш, що спортсмени отримують більше фінансування, навіть спортсмени трохи нижчого рівня. От наприклад маленьке місто Хуст – збудовано новий стадіон,  Ужгород – реконструйовано стадіон. Запоріжжя – як не було стадіону, так і нема. Два роки поспіль ми тренувалися без даху над головою, добре що нас прихистив спорткомплекс «Мотор-Січ». Чудово, що цього сезону нарешті вдалося організувати тренування у манежі «Sport Life», але зараз нам треба виходити на вулицю, а виходити нема куди. Тобто треба їхати тренуватися на зборах, а виходячи з такого фінансування ми не можемо собі цього дозволити.  Вважаю що фінансування має не в 5 разів зменшуватися а в 5 разів збільшуватися!  Зараз дуже складно знайти здібних дітей, знищена вертикаль, коли від шкільних занять фізкультурою діти підіймалися у великий спорт. І от я мало того, що маю знайти здібну дитину, та ще й поясняти її батькам, що вони власним коштом везти її на змагання? Ми маємо переконувати обласну владу, що бюджет треба не збільшувати, а зменшувати.

 

Обурили присутніх і статистичні данні. З майже п’яти мільярдів бюджету Запорізької області (4 843 100 000) на  будівництво та ремонт доріг заплановано 899 млн, на природо охоронні заходи — майже 112 млн. І в той же час на спорт лише 5 млн.

-Ми всі знаємо на скільки зменшується населення країни, плюс залежність від гаджетів, алкоголізм, наркоманія. Якщо ми не збережемо спорт, не захистимо витрати на спорт  — скоро нема кому буде дихати цим повітрям, їздити по цим шляхам. І я вважаю якийсь шматок дороги можна не зробити цього року, а виділити кошти на спорт, фізичну культуру. І з кожним роком ці витрати на спорт, медицину, освіту, мають збільшуватися, а не зменшуватися. У Запоріжжі вже майже нема гандбольного клубу «ЗТР», від’їжджають спортсмени, скоро не буде баскетболу, волейболу – обласній владі так легше? – обурюється президент федерації баскетболу Запорізької області Валерій Елькінсон.

 

Окремий шквал емоцій у присутніх викликав порівняльний аналіз коштів, які було виділено на потреби управлінь молоді, фізичної культури та спорту в інших регіонах України, який оприлюднив голова Асоціації спортивних організацій Антон Карнаух. Якщо запорізька обласна влада таки втілить сій намір, і залишить фінансування на рівні 5 млн, область стане аутсайдером з цього питання в Україні.

-Заступник міністра у столиці дуже гарно розповідає про державну програму розвитку інфраструктури, всі ті чудові спортивні комплекси, які мають збудувати,  але хто буде в них займатися? Якщо ми зараз не отримаємо фінансування, за рік спортсмени і тренери розійдуться, і нема кому буде втілювати ту стратегічну програму розвитку спорту, — каже віце-президент федерації вільної боротьби Запоріжжя Євген Вайновський, — Доречі, у Запоріжжі жодного спортивного заходу не відбулося без представників обладміністрації, і зараз не зрозуміло чому так складається що вони урізають фінансування на спорт? У мене така думка, що в ОДА не розуміють скільки спортсменів у Запоріжжі? Може треба показати? Я гадаю  як ми вийдемо разом, вся та площа перед будівлею обладміністрації буде заповнена вщент, хай побачать.

Пропозицію прийти на наступну сесію обласної ради разом зі своїми вихованцями підтримали представники всіх видів спорту, присутні на зустрічі. Крім того підписали відкритого листа на ім’я губернатора, з вимогою лишити фінансування на рівні запланованого.

В свою чергу ті калька депутатів обласної ради, які мали сміливість прийти на зустріч спортивного активу, запевнили, що за ганебне рішення не голосуватимуть.

 

-Всі кажуть, що винні депутати обласної ради, і вони будуть винні, якщо приймуть цей ганебний бюджет на спорт. Так приймати бюджет, як він приймався торік… ми не бачили дірки в обласному бюджеті, ми не бачили проблеми? Я розмовляв зі своїми колегами, керівниками інших фракцій, ми не будемо голосувати за обласний бюджет без повного фінансування спорту , того яке має бути в олімпійський рік, — запевни депутат запорізької обласної ради Юрій Ружин.

 

— Ми ні в якому разі не будемо голосувати за зменшення коштів, бо ми вже зробили колосальну роботу, створили вісім комунальних закладів спортивного спрямування, якщо зараз не затверджувати кошти на фінансування, на розвиток спорту – гріш ціна нашій роботі, — підтримав колегу інший депутат Ярослав Криль.

 

Вже завтра ініціативна група провідних спортивних тренерів та громадських активістів зустрінеться із заступником губернатора Запорізької області.

 

Олена Назаренко, для «Главкома»