Визначено переможців конкурсу «Спортивна гордість Запоріжжя» за результатами зимового сезону

 

Повідні спортсмени і тренери регіону отримали грошові премії на загальну суму 90 тисяч гривен

 

22 березня у палаці спорту «Юність» відбулася перша церемонія нагородження регіональної премії «Спортивна гордість Запоріжжя», яку ініціювала Асоціація спортивних організацій.

За задумом організаторів, в рамках премії будуть щосезону визначати кращих спортсменів у трьох номінаціях, а також лідерів в окремих видах спорту – в четвертій спеціальній спонсорській номінації.

Голова Асоціації спортивних організацій Антон Карнаух

Мета конкурсу: популяризація спорту та здорового способі життя, єднання спортивного активу регіону, збільшення рівня впізнаваності спортсменів, залучення соціально-активного бізнесу до меценатської підтримки провідних спортсменів регіону.

Визначення  кращих спортсменів зими відбувалося у два етапи – на першому з двадцяти кандидатів, які показали кращі результати протягом сезону, трійки претендентів відібрали журналісти. Опитування проводив партнер проекту — Запорізьке обласне відділення Асоціації спортивних журналістів України. Розглядали претендентів у таких видах спорту як: греко-римська боротьба, легка атлетика, бокс, стрибки у воду, плавання, дзюдо, шашки, сумо, паратхеквондо, бодібілдинг, самбо, тайський бокс, важка атлетика, вільна боротьба, пляжний волейбол.

Голова Запорізького відділення Асоціації спортивних журналістів України Аркадій Копеліович

Обрані журналістами кандидатури винесли на відкрите голосування, що проходило на базі VIP club. Лише за 5 днів за номінантів було віддано майже 7 тисяч голосів!

В результаті у номінації «Спортивна гордість Запоріжжя» (олімпійські види спорту), набравши 932 голоси, переміг Заслужений Майстер Спорту України з боксу – Дмитро Замотаєв. Кращим досягненням зимового сезону для спортсмена стала бронзова медаль 70-го міжнародного турніру Странджа. Нагороду кращого тренера Запорізької області, з олімпійських видів спорту, за підсумками зимового сезону отримав ЗТУ Олександр Трюхін. Вручив нагороди член правління Асоціації спортивних організацій Віталій Синяков.

Віталій Синяков, Дмитро Замотаєв, Олександр Трюхін

В номінації «Спортивна слава Запоріжжя» (неолімпійські види спорту, або паралімпійсикий, ветеранський чи масовий спорт), з результатом у 1161 голос, перемогла Майстер спорту України міжнародного класу з сумо, Карина Колесник. Вихованці спортивного клубу «ХортА» зима принесла золото і срібло Кубка Європи з сумо, і три золотих медалі чемпіонату України.  Заслужений тренер України Роман Білка був визнаний кращим тренером Запорізької області з неолімпійських видів спорту за підсумками зими. Вручила нагороди член правління Асоціації спортивних організацій Інна Пенчук.

Роман Білка отримує нагороду Карини Колесник, з рук Інни Пенчук

Кращим молодим спортсменом зимового сезону, якого визначали в номінації «Спортивна надія Запоріжжя», був обраний 15-річний пловець Микита Колесников. За нього була віддана рекордна кількість голосів у нинішньому голосуванні – 1390! Взимку Микита виграв три золоті медалі чемпіонату України з плавання серед юнаків.  Диплом кращого тренера Запорізької області, в молодіжній категорії, отримав наставник Микити Колесникова – Заслужений тренер України Сергій Миколайович Гусєв. Вручив нагороди член правління Асоціації спортивних організацій Володимир Сосуновський.

Володимир Сосуновський, Сергій Гусєв, Микита Колесников

Переможці у кожній номінації отримали грошову премію від Асоціації спортивних організацій — по 10 тисяч гривень (5 тисяч спортсмен+ 5 тисяч тренер).

Ще цілий ряд грошових премій було вручено у четвертій номінації «Спортивна наснага Запоріжжя», яка передбачає менторську та меценатську підтримку спортсменів від соціально активного бізнесу. Лауреатів у цій номінації визначали самі меценати.

Денис Плигун на Станіслав Батій

Голова благодійного фонду «Вір у себе» Денис Плигун. Відзначив грошовю премією боксера Станіслава Батія. Ця зима принесла спортсмену приємну новину – за підсумками виступів у 2018 році, Станіслав отримав звання «Майстра спорту України міжнародного класу». Серед найяскравіших досягнень Станіслава за останній час – перемога у турнірі чотирьох країн «Кубок Лева», що проходив у Львові, та срібна медаль дорослого чемпіонату України.

Денис Плигун і Тимур Шепель

Ще одну грошову премію від фонду «Вір у себе»  отримав молодий перспективний боксер багаторазовий фіналіст чемпіонатів України, фіналіст міжнародного турніру в Болгарії, та Всеукраїнської гімназіади, член національної збірної,  Тимур Шепель.

Жора Абовян

Віце-президент Спілки вірмен Запорізької області Рудольф Акопян вручив грошову премію кращому представнику греко-римської  боротьби Запорізької області за підсумками зимового сезону – Жорі Абовяну. Ця зима була багатою на події для молодого спортсмена – він виграв Кубок і Чемпіонат України. Причому золота медаль, здобута Жорою на чемпіонаті України стала 50-ю, в історії запорізької класичної боротьби! А нещодавно спортсмен повернувся з чемпіонату Європи, де посів п’яте місце.

Анатолій Орлов та Рудольф Акопян

Крім того Рудольф Акопян вручив грошову премію кращій представниці важкої атлетики за підсумками зимового сезону — Анастасії Манєвській. Взимку дівчина, яка займається цим видом спорту лише півтора роки, виграла Кубок України, і зуміла майже на 40 кг випередити свою найближчу конкурентку! Крім того цей результат дозволив Анастасії виконати норматив Майстра  спорту України з важкої атлетики. Оскільки цього дня спортсменка була на змаганнях, нагороду замість неї получив її особистий тренер, Перший заступник голови Запорізького обласного осередку Федерації важкої атлетики України, тренер вищої категорії з важкої атлетики Анатолій Орлов.

Євген Войновський, та Едуард Швець нагороджують
Михайла Діхтімірова, та Кирила Кобзаря

Зі ініціативи засновників федерації вільної боротьби Запоріжжя, Юрія Ржевського та Едуарда Швеця, міська федерація вільної боротьби, відзначила грошовими преміями переможця міжнародного турніру з вільної боротьби пам’яті І.Первачука, Михайла Діхтімірова, та Кирила Кобзаря – який цієї зими здобув бронзу чемпіонату України з вільної боротьби серед спортсменів до 23 років. Вручив нагороди віце-президент Запорізької обласної федерації – Євген Войновський, та співзасновник федерації Едуард Швець.

Рафаель Тагіров та Генадій Пертая

Тренує вищезазначених спортсменів Рафаель Тагіров, якого спеціальною грошовою премією відзначив президент Запорізької обласної федерації вільної боротьби, Генадій Пертая.

Євген Вербовщук, Альона Мартусенко,
Костантин Галенко

Ще  дві грошові премії надав спортсменам ТОВ «Науково-дослідний інститут «Укрекопроект», їх вручив комерційний директор підприємства  Євген Вербовщук. Було відзначено лідера збірної Запорізької області з тхеквондо ІТФ, члена національної збірної України Альону Мартусенко. Та її тренера – президент клубу «Ягуар-Запоріжжя», Юлію Галенко. Жінка активно розвиває свій вид спорту в регіоні, а також проводить потужну роботу із соціалізації дітей, позбавлених батьківської опіки, та дітей з вадами здоров’я, на базі  школи-інтернату «Джерело».

Вікторія Марчук

Також дві премії в номінації  «Спортивна наснага Запоріжжя», було вручено від Асоціації спортивних організацій. Колегіальним рішенням, керівний склад АСО, вирішив преміювати тих спортсменів, які були близькими до перемоги у народному голосуванні, але зовсім трохи відстали від лідерів. Це шестиразова чемпіонка світу з паратхеквондо Вікторія Марчук. Та збірна Запорізької області з дзюдо (Мар’яна Гавриляк, Ірина Пщулковська, Анастасія Зінькевич, Микита Батій, Роман Крохмальов), яка посіла друге командне місце на Всеукраїнських іграх єдиноборств школярів «Сombat Games», п’ять золотих медалей та п’ять путівок на всесвітні ігри школярів «ISF World School Combat Games 2019». Вручив премії молодим спортсменам голова правління Асоціації спортивних організацій Антон Карнаух.

Антон Карнаух нагороджує збірну Запорізької області з дзюдо

Загалом під час першої церемонії нагородження було вручено премій на 90 тисяч гривень!

Ініціатива отримає продовження найближчим часом. Кращих спортсменів за підсумками весняного сезону Асоціація спортивних організацій нагородить вже на початку літа.

 

«ЗА!спорт»