«Bayda Ice Challenge» зібрав рекордну кількість любителів зимового веслування

 

Втретє у Запоріжжі за ініціативи клубу «Baydarka.zp.ua» проходять зимові перегони на каяках та SUP «Bayda Ice Challenge». Цього року змагання  зібрали вдвічі більше учасників, ніж в минулого — на старт вийшли 38 каякерів та SUPерів в складі 30 екіпажів.

Каякери змагалися у класах K1, де взяли участь десять чоловіків і одна жінка, та К2 – тут сперечалися чоловічі та змішані екіпажі, і один жіночий дует. Дистанція складала 12 км – від кемпінга «Сагайдачний», навколо острова Байда і назад. За традицією змагань, той хто на фініші наважувався пірнути у крижану воду, отримував так званий «ескімос-бонус» — мінус три хвилини від показаного часу.

Перемогу у змаганнях чоловічих двійок здобули Володимир Чабан/ Володимир Мясоїд, які продемоснтрували час 1:15:47. У змаганнях змішаних та жіночих дуетів перемогли Костянтин Свідерський / Ольга Брилєва — 1:17:14. А в одиночному класі першим фінішував Роман Ліпара, його час 01:11:09, з урахуванням «ескімос-бонусу».

Чоловіки на SUP-дошках також долали дистанцію навколо острова Байда. Цілком очікувано перегони виграв лідер українського веслування стоячи — Олексій Сіденко з показником 01:11:14 (з урахуванням «ескімос-бонусу»).

У жінок, які змагалися на вдвічі меншій дистанції – 6 км (до Аркового мосту і назад) перемогла матуся двох дітей з Дніпра – Дар’я Критіна, її результат 00:44:07 (з урахуванням «ескімос-бонусу»).

Про особливості зимових змагань ми розпитали у їх організатора, керівника клубу «Baydarka.zp.ua» Сергія Хвостенко:

 

-Навіщо потрібні зимові змагання?

-Головна мета в тому, щоб отримати задоволення і показати людям, що зима – не перешкода для занять каякінгом та веслуванням на дошці стоячи. А ще, запросити якомога більше друзів, показати як у нас тут красиво і добре.

-Якось ти казав, що зима – найкращий час для веслування. А чому?

-Взимку Дніпро вільний, відкритий, нема ніяких інших суден. Судноплавство стоїть – і для каякера роздолля, Дніпро належить лише веслувальникам. По-своєму красиві скелі, Хортиця, чудова вода. Коли виходиш у повний штиль та легкий мороз – це дуже красиво, навколо сніг, або іній, бурульки звисають зі скель. Це видовище зачаровує і нагадує норвезькі фіорди.

-Скільки цього року було учасників і звідки?

-Було 34 екіпажи, гості з Києва, Дніпра. Вдвічі більше, ніж торік. Люди починають цікавитися зимовим веслуванням, їм це подобається. У нас  клуб працює цілий рік — є компанія яка тренується, веслує кожні вихідні.

-У змаганнях на рівних беруть участь і професіонали і аматори?

-На цих змаганнях ми не розділяємо учасників за класами – тож початківці мають можливість змагатися поруч з професіоналами. Наприклад, у змаганнях на SUP дошках сьогодні виступав Олексій Сіденко, який виграв усі можливі змагання в Україні, для інших він – приклад, показує, як можна веслувати. У нього можна повчитися, і побачити як чудово, легко і красиво це можна робити!

У змаганнях каякерів це Олег Мелешко – майстер спорту Радянського Союзу, у нього високий рівень. Він регулярно сам тренується , і тренує інших. Багато людей які сьогодні брали участь у змаганнях, почали веслувати саме завдяки йому! Вони тренувалися і сьогодні показали хороший результат.

 

-Навіщо змушуєте учасників купатися на фініші?

— Важливий момент, на який нам хочеться звернути увагу – це безпека! Будь яка людина, яка виходить на воду, має вміти врятувати себе в разі небезпеки. Є елементи безпеки, які необхідно тренувати – це «ескімоський переворот», або вміння залізти в човен з води, щоб дістатися берега. І ми хочемо, аби люди звертали увагу на ці моменти. Ти можеш бути сильним, швидким, але якщо не володієш цими навиками – це не правильно. Ми навчаємо цьому людей на тренуваннях, а на змаганнях мотивуємо їх таким чином, даємо бонуси за демонстрацію цих навичок, так ми ніби кажемо «тренуйтеся та відпрацьовуйте свою безпеку».

 

Олена Назаренко, «ЗА!спорт»

ФОТО: Олексія Толмачова та Віталія Фролова