Запоріжці вдев’яте лишили собі Кубок України з греко-римської боротьби

 

Два дні на килимах оновленого запорізького палацу спорту «Юність» тривали змагання Кубка України з греко-римської боротьби, присвяченого пам’яті першого Олімпійського чемпіона України Якова Пункіна. Участь у змаганнях, що закривають національний календар на 2018 рік, взяли майже 130 кращих борців з 15 регіонів України.

Господарі змагань, збірна Запорізькою області, мала чіткий намір залишити почесний трофей вдома. І приводів для цього було достатньо – по-перше, це було справою честі, адже Кубок України запоріжці вигравали вже вісім разів; по-друге, цього року запорізька боротьба відзначає свій 85-річний ювілей; а по-третє ювілей святкує і патріарх запорізької греко-римської боротьби Заслужений тренер України Євген Чертков, тож черговий Кубок України – чудовий подарунок до свята наставника.

Вже у перши день змагань запорізька команда підтвердила серйозність своїх намірів – дев’ять наших спортсменів зуміли пробитися до фіналу престижних змагань. Тож у неділю господарі визначали медалі якого саме ґатунку покладуть до своєї скарбнички.

Вже у першому фіналі, вагової категорії 55 кг, на глядачів чекало надзвичайно цікаве протистояння учителя і учня. Найдосвідченіший член запорізької команди, ЗМС Вюгар Рагімов, який сім разів ставав володарем Кубка України, зустрічався зі своїм підопічним – Владиславом Кузько. Протистояння 32-річного тренера та його 18-річного вихованця почалося з активності Владислава, що і принесло йому перші бали. Та надалі гору все ж взяв досвід – Вюгар потроху, але наполегливо, схиляв шальки терезів на свою користь, і ця тактика врешті-решт принесла йому перемогу! Окрім золота Вюгар Рагімов отримав індивідуальний приз «Кращого борця Кубка України». Владислав Кузько став срібним призером змагань.

У вазі 60 кг золото виборов ще один представник Запорізької області – Жора Абовян. Красива перемога над житомирянином Андрієм Мартинюком, принесла йому також індивідуальну нагороду «За кращу техніку».

У вазі 63 кг знов зустрічалися два запоріжця – Дмитро Мірошник та Геворг Арзуманян. Впевену перевагу і золото Кубка України здобув Мірошник, у Арзуманяна – срібло.

В категорії 67 кг запоріжець Олександр Деркач зустрічався з представником Кропивницького Олексієм Калініченко. Боротьба на рівних тривала до останнього – за вісім секунд до завершення поєдинку рахунок був 10:10, з перевагою на користь запоріжця, втім втримати пріоритет Олександру не вдалося – у підсумку в його колекції срібло.

Надзвичайно красивою боротьбою порадував трибуни Парвіз Насібов. У вазі 72 кг запоріжцю протистояв харків’янин Андрій Слєпушкін. Парвіз провів красивий кидок, який приніс йому одразу 6 балів. Але тренерський штаб опонента виступив з оскарженням – судді передивилися відео повтор, і анулювали бали Насібова. Та вже за хвилину наш спортсмен довів, що має повне право на ці очки, повторивши кидок з іще більшою амплітудою! Не лишивши жодних шансів конкуренту Парвіз здобуває золото Кубка України, а з ним і приз «За волю до перемоги».

В категорії 77 кг представник Запоріжжя Євген Пишков, нажаль поступився Володимиру Яковлеву з Дніпра, і став володарем срібла.

Ще один дніпрянин, Олексій Оснач, став переможцем у ваговій категорії 82 кг.

А у вазі 87 кг переконливо виграв Олександр Шишман, який колись виступав за Запоріжжя, а зараз захищає честь Донеччини.

Срібло у вазі 97 кг приніс Запорізький області Андрій Дегтярьов, прогнавши досвідченому борцю з Полтавщини Євгену Савєті.

У надважкій вазі переможцем Кубка України став киянин Микола Кучмій.

Таким чином у скарбничці Запорізької області десять нагород – чотири золотих, п’ять срібних і бронзова. Останню здобув  у вазі 67 кг Антон Куценко, здолавши товариша по команді Віталія Фуглаєва.

Такий медальний доробок дозволив збірній Запорізької області вдев’яте вибороти Кубок України! На другому місці Київська область, на третьому борці Дніпропетровщини.

Звісно такий успіх – величезна заслуга не лише спортсменів, а й їх тренерів. Свій труд і душу вклали у Кубок України Євген Чертков, Лаврентій Майламян, Мурад Саргсян, Віктор Міхєєнко, Валерій Брильов, Олександр Коваленко, Руслан Чернишов, Олег Карпенко, Володимир Запорожченко, Вюгар Рагімов, Олександр Скоморохов, Михайло Шлайфер.

 

Олена Назаренко, «ЗА!спорт»