БК «Запоріжжя-ZOG» на виїзді поступається «Черкаським мавпам»

Звітний матч став дебютним для двох його учасників – у складі команди Максима Міхельсона першу гру проводив американський новачок Оскар Беллфілд, а у складі гостей – екс-розігруючий «Дніпра» Ернесто Ткачук. Забігаючи наперед, відзначимо, що американець запам’ятався 9 результативними передачами, а Ткачук взагалі став найкращим серед запорізьких баскетболістів з 20 балами ефективності, компенсувавши, таким чином, відсутність травмованого Павла Буренка.

Втім, уже в дебютній чверті «Мавпи» ствердили, що їм недарма відводили роль фаворита у цій зустрічі. Зусиллями Конєва, Кольченка та Бояркіна створили 7-очковий відрив, який лише на 5-й хвилині «розмочив» Андрій Кожемякін. Щодо ж решти його одноклубників, то бракувало влучності в завершальній стадії атак Щепкіну, Нікітіну, Ясиненку, а досвідчений Овдєєнко припускався необов’язкових втрат м’яча. Тож 8 очок переваги черкащан на кінець чверті цілком відповідали співвідношенню сил.

 

У другій десятихвилинці перевага господарів тричі сягала 11 пунктів, стільки ж разів підопічні Валерія Плеханова скорочували відставання до 4 очок, однак рахунок на табло перед великою перервою (42:32) не віщував їм легкого життя в другій половині матчу.

Так воно і сталося. Стартовий відрізок третього періоду черкаська команда зусиллями Марвіна Джефферсона та Ігоря Бояркіна виграла з рахунком 6:0, і наставник БК «ЗАПОРІЖЖЯ-ZOG» змушений був узяти тайм-аут. Не допомогло – на останню перерву суперники пішли за 17-очкової переваги господарів – 64:47.

Відіграти таке відставання у протистоянні з суперником, який має значно потужніший ростер, було нереально. Хоча Валерій Плеханов двома тайм-аутами намагався повернути своїх підопічних у гру. Не судилося. А між іншим, вже у суботу на запорізьку команду чекає не менш серйозне випробування – виїзний матч з «Будівельником». Чи вдасться тренерському штабу вивести гравців зі стану «грогі»? Побачимо.

 

Ернесто Ткачук, захисник «Запоріжжя-ZOG»:
— Вітаю «Черкаські Мавпи» з перемогою. У них дуже хороший склад і вони це сьогодні показали. Ми дуже багато зробили втрат і внаслідок чого нам забивали легкі очки. Ми не поверталися у захист і надали дуже багато других шансів і через це програли.
Валерій Плеханов, головний тренер «Запоріжжя-ZOG»:
— Коментувати особливо нічого. Вас з перемогою. «Черкаські Мавпи» — дуже пристойна команда, дуже пристойні легіонери. Я думаю, що конкуренція в верхньому ешелоні нашої Суперліги буде зараз тільки зростати. Мені дуже сподобався американець, який сьогодні був. Він дійсно дуже командний гравець.
За рівнем ми по всіх позиціях програвали, але при цьому нам дуже прикро показувати в черговий раз безвольність. Другий раз в сезоні ми показуємо безвольність і у нас це було з Хіміком, коли ми це пов’язували з втомою. Зараз важко з чимось пов’язати. Так, у нас тренувалося семеро людей, так, ми п’ять на п’ять останній раз працювали два тижні тому. Але це не виправдання. Я не впевнений, що окремі гравці будуть повністю віддаватися грі — це найголовніше і що мене розчарувало.
Треба визнати, що команди  різного рівня, але це не дає нам право ні перед собою, ні перед своїми вболівальниками виглядати настільки блідо-блідо. Так є якісь причини, які не дозволили нам … Є об’єктивні і суб’єктивні. Об’єктивні причини в тому, що нас було сім чоловік. Суб’єктивні причини — хтось не хоче працювати один в один, ніхто не хоче ставити спину.
Є показник, який в принципі говорить про результат матчу. По-перше з нашої зони нам забили 50 очок, якщо до них додати 15 штрафних, то в принципі більше нічого говорити. Що можна захищати на периметрі, якщо ти 50 отримуєш просто з-під кільця і 25 з них в швидкому відриві? За швидкістю взагалі не встигали. Ми дійсно на два кільця не працювали два тижні і тому цього провалу я десь чекав, але не такого катастрофічного. Плюс до перерви у нас було 6 втрат, а закінчили з показником в 22 втрати. 16 втрат за третю і четверту чверть — катастрофа. З такими показниками не виграють.
Тут ніхто подвигу не очікував. Зрозуміло, що команди досить сильно відрізняються за рівнем. Але мені прикро, що велика частина хлопців знову не показала свій баскетбол. Вашу команду з перемогою і удачі вам в більш серйозних матчах.

 

БК «ЧЕРКАСЬКІ МАВПИ» — БК «ЗАПОРІЖЖЯ-ZOG». 83:58 (15:7, 27:25, 22:15, 19:11). Черкаси. 9 листопада. Палац спорту «Будівельник». 600 глядачів.

 

Судді: С. Защук, О. Доценко, В. Педьєв.

 

БК «ЧЕРКАСЬКІ МАВПИ»: Кольченко (7), Джефферсон (15 + 8 підбирань), Бояркін (12), Липовцев (3), Конєв (8); Ткаченко (8), Руслов, Девіс (17 + 5 підбирань), Джурич (2), Кобець (8), Дейна (1), Беллфілд (1 + 9 передач).

 

БК «ЗАПОРІЖЖЯ-ZOG»: Щепкін (12), Кожемякін (2), Овдєєнко (9), Анісімов (2); Ясиненко (2), Кондраков, Буц (7 + 10 підбирань), Ткачук (15 + 8 підбирань + 7 передач), Ворнік (7).

 

Кидки з гри: 2-очкові – 25/31 – 16/42; 3-очкові – 6/21 – 6/17. Штрафні кидки: 15/21 – 8/13. Підбирання м’яча: 29/8 – 21/11.

 

Прес-служба БК «ЗАПОРІЖЖЯ-ZOG»