Людмила Бабак стала чемпіонкою світу з веслувального марафону

20-річна каноїстка Людмила БАБАК із Енергодару стала чемпіонкою світу з марафону. На змаганнях в Пітермаріцбурзі (Південно-Африканська Республіка) вона здолала дистанцію 19 км за 1 час 48 хвилин. Вихованка Сергія СНЕЖКА (на фото) випередила дворазову чемпіонку світу (2015, 2016) угорку Жанетт Лакатош на 3 хвилини 20 секунд. Таким чином, Людмила додала звання чемпіонки світу до двох вищих нагороди чемпіонату Європи, які також були завойовані в цьому році. В минулому році вона стала бронзовю призеркою чемпіонату світу.

 

Сказано – зроблено. Саме так можна сказати про те, що відбулося 9 вересня в далекій-далекій Південній Африці. В своєму інтерв’ю після подвійної перемоги на чемпіонаті Європи Людмила Бабак заявила, що націлена стати чемпіонкою світу. І вона це зробила. В прекрасному стилі.

 

В ПЕРШІЙ ТРІЙЦІ

Зі старту вона відразу опинилися в трійці лідерів, яка, до речі стала потім і трійкою призерів. Спочатку йшла третьою, поступаючись до 13-ти секунд лідеру в особі титулованої угорки Жанетт Лакатош. Втім вже до закінчення першого кола Людмила наздогнала грізного опонента, залишивши за спиною чешку Яну Єжову. І так з угорку вони йшли пліч-о-пліч, а точніше буде сказати, весло-о-весло. «Права» Людмила йшла зліва, а «ліва» Жанетт справа. Трохи не чіпляючись веслами і в такій, дещо в небезпечній зв’язці, вони й пройшли деякий час. А те, що це небезпечно, відчула в повній мірі інша угорка Брагато, яка під пресингом канадки Мітчелл не витримала рівновагу та випала з човна. Але це все було далеко за межами першої трійки.

 

КЛЮЧОВИЙ МОМЕНТ

Тим часом, Людмила вийшла вперед спочатку на корпус-півтора, а потім ії перевага складала вже три секунди. До першої перебіжки конкуренти прийшли разом, одночасно вони і спустили човни на воду. Бабак умовно друга — кілька метрів відставання, а точніше одна секунда.

Ще деякий час українка та угорка йшли поруч, поки Людмила не почала від’їжджати від суперниці. На наступному повороті вона «везла» їй 10 секунд, а наступний буй вона обігнула на 46 (!) секунд раніше, ніж конкурент.

До речі, ці повороти Людмила долала, майже не скидаючи швидкості, трохи не поклавши човен на воду, на відміну від суперниць, які, входячи в поворот, гальмували. Це чималий виграш часу, а поворотів таких було аж десять.

Відправившись в одиночне плавання з кожним відрізком Бабак збільшувала свою перевагу: 0.52, 1.25, 2.04, 2.28, 3.06 і, нарешті, 3.20 на фініші.

Яскрава перемога на дворазовою чемпіонкою світу!

Тепер Людмила Бабак із міста Енергодар Запорізької області, вихованка Сергія Снежка (перший тренер — Юрій Рожков) — найкраща каноїстка світу на марафонській дистанції.

 

Чемпіонат світу (марафон).

Фінали за участю українських веслувальників

7 вересня

15.45. Байдарка-одиночка. Юніори. 22,6 км. 7. Валерій РЯБОВ — 1:48.43,73

8 вересня

10.05. Каное-одиночка. Молодь. 23 км. 9. Денис ДАВИДОВ — 2:08.28,81

9 вересня

10.00. Каное-одиночка. Жінки. 19 км. 1. Людмила БАБАК — 1:48:00,94

10 вересня

10.05. Каное-двійка. 26,2 км. Олександр ЛЕВЧЕНКО/ Андрій ШАПОВАЛ

 

Прес-служба ФКУ

 

[smart-grid captions=»false» style=»2″]

[/smart-grid]