Запорізька «гирьова тріада» привезла дев’ять медалей з чемпіонату Європи

 

29-30 квітня в угорському місті Печ відбувся черговий Чемпіонат Європи з гирьового спорту за версією Міжнародної федерації гирьового спорту.

 

Для тих, хто стежить за історією становлення самобутньої «гирьовий тріади Запоріжжя» вже не є таємницею, що чотириразова чемпіонка Світу, майстер спорту України Вікторія Мосіяш, за сімейними обставинами, прийняла рішення припинити свою участь у змагальному процесі, сконцентрувавши увагу на вихованні своїх трьох дітей. Їй на зміну «гирьовий Токмак» підготував, поки ще 24-річну, майстра спорту Юлію Залозну. Випускниця фармакологічного факультету Запорізького державного медичного університету цього року, Юлія вже встигла «засвітитися» на Кубку ФГСУ пам’яті Є. Ф. Гарнич-Гарницького, де посіла 2 місце з результатом у 175 ривків. В Угорщині Юлія, яка, з недавнього часу, виступає під прапором «Запоріжкоксу», мусила довести правильність вибору її кандидатури заслуженим майстром спорту України Любов’ю Черепахою.

 

У перший змагальний день у жінок проходили змагання у вправі поштовх довгим циклом, де Залозна, в наслідок не достатньої підготовки, прийняла рішення не заявлятися до виступу.

 

У ваговій категорії до 70 кг на поміст вийшла майстер спорту України, дворазова чемпіонка Світу Вікторія Черепаха. Слід зазначити вкрай низьку організацію змагального процесу на чемпіонаті, коли імена спортсменів, які дозаявлялися із запізненням, своєчасно не доводились до інших атлеток, і було вкрай складно зрозуміти: результат переможця «остаточний», або хтось ще може претендувати на першість. Саме така ситуація сталася з нашою спортсменкою Черепахою-молодшою, яка, впевнена у своїй остаточній перемозі, виштовхнувши гирю 138 разів, спокійно пішла готуватися до нагородження. В цей час, вже знаючи протокольний результат виступу Вікторії Черепахи, на поміст вийшла дозаявлена представниця Угорщини Неметхне Розалія, яка на один бал випередила українку і зійшла на найвищу сходинку п’єдесталу. Спроба наших спортсменок оскаржити дії угорської сторони, аж до чесного спаринг-протистояння Черепахи і Немтхне, або повернення сумнівного «срібла» організаторам, не знайшла підтримки у Президента Федерації гирьового спорту України Щербини Ю. В. (він же – Президент МФГС), більше того, наших спортсменок почали шантажувати дискваліфікацією. Ну що ж, — без поразок немає перемог…

 

У ваговій категорії понад 70 кг, після ін’єкції знеболюючого препарату, на поміст вийшла рекордсменка світу, заслужений майстер спорту України Любов Черепаха. Перед від’їздом на Чемпіонат Європи, на тренуванні, у Любові Олександрівни стався больовий правобічний спазм м’язів спини, від якого вона не оговталася до початку турніру. Але всі знають волю нашої славетної землячки. Ось і у поштовху довгим циклом, набравши 146 балів, Черепаха, у підсумковому протоколі, випереджає «срібну» італійку Фариноллу Розу на шість балів, а «бронзову» мадярку Корач Еріку на шістнадцять!

 

У другий день змагань відпрацьовувалася вправа «ривок».

 

У ваговій категорії до 60 кг вперше на європейський поміст вийшла Юлія Залозна. І саме її третє місце дає нам право стверджувати, що, не дивлячись на зміну складу, «гирьова тріада Запоріжжя» зберегла традиції переможців. Так, не досить якісно підготовлена дужка гирі не дозволила нашій спортсменці підтвердити свій результат тритижневої давнини у Києві, але і 136 набраних балів дають нам підстави сподіватися, що, з часом, угорська «бронза» буде переплавлена у більш якісний метал на майбутньому Чемпіонаті Світу, який у жовтні планують провести в Греції.

 

Розлючена вчорашньою несправедливістю, у ваговій категорії до 70 кг, Вікторія Черепаха просто «не помітила» суперниць у ривку. Її відрив від другого місця українки Данко Наталії склав 23 бали, а від третьої полячки Барковської Ганни «позамежні» 38 балів! З показником у 203 ривки Вікторія Черепаха стає дворазовою чемпіонкою Європи!

 

Вколовши другу дозу неболювального, у ваговій категорії понад 70 кг, на поміст вийшла Любов Черепаха. На жаль, повторити минулорічний успіх, ставши чемпіонкою і у поштовху довгим циклом і в ривку, Любові Олександрівні не судилося. Більш молода,  пропустивши змагання у поштовху довгим циклом, відпочивша та без болів у спині колега по збірній України Піщана Тетяна, випередила Любов Олександрівну на 16 балів і справедливо, вперше у своїй біографії, стала чемпіонкою Європи! Заслужений майстер спорту Любов Черепаха отримала «срібло».

 

Однак на цьому Чемпіонат Європи для жінок не закінчився. Чекала естафета у поштовху довгим циклом, де збірну України представляли Уляна Деревенко з Чернівців та запоріжанки Любов і Вікторія Черепахи. Українки перемогли «граючись», випередивши збірну Польщі, яка посіла друге місце, на 15 балів, а фінішувавшу третьою збірну Європи, представлену італійками і ізраїльтянкою, на 22 (!) бали. При цьому, з 99 протокольних балів, Деревенко внесла до загальної перемоги 29 поштовхів, а наші Черепахи по 35.

 

Таким чином, з угорської Печі «гирьова тріада Запоріжжя» везе до рідних пенатів шість «золотих» (до чотирьох описаних перших місць слід додати два «золота» Любові Черепахи по ветеранській сітці змагань), дві «срібні» та одну «бронзову» медалі, всього – ДЕВ’ЯТЬ!

 

Юлія Залозна, Вікторія і Любов Черепахи готові постати з рапортом перед трудовими колективами ПАТ «Запоріжсталь», ПрАТ «Запоріжвогнетрив» та ПрАТ «Запоріжкокс», що надали фінансової підтримки спортсменкам-гирьовикам задля їх участі у Чемпіонаті Європи.

 

 

Прес-служба федерації  гирьового спорту Запорізької області