Андрій Жержерунов: «У Запоріжжі серед дітей справжній баскетбольний бум»

Баскетбольна сім’я Жержерунових добре відома в спортивному співтоваристві Запоріжжя. Андрій Жержурунов у середині нульових виступав за баскетбольний клуб «Ферро», а його дружина

Олена Жержерунова грала в командах «Козачка-ЗАлК» (Запоріжжя), «Телекомас» (Литва), ТТТ (Латвія), «Зегед» (Угорщина), «Фаенца» (Італія), «Тарговіште» (Румунія) , також більше 15 років вона виступала за національну збірну України. Тому не дивно, що після закінчення спортивної кар’єри баскетбольне подружжя присвятило життя дітям і передають їм свій досвід , займаючись з хлопцями в місцевій ДЮСШ. Команда юнаків 2005 р.н., яку тренує Андрій Жержурунов, дебютувала в цьому році в змаганнях всеукраїнської юнацької баскетбольної ліги. Після запорізького етапу цих змагань прес-служба Запорізької обласної федерації баскетболу розпитала Андрія Олександровича про змагання в турнірі наймолодших учасників ВЮБЛ та про розвиток баскетболу в Україні.
— Розкажіть, як проходять в цьому році змагання в юнацькій лізі та які успіхи у ваших вихованців?

— Цього року Федерація баскетболу України організувала дуже цікавий турнір для учнів баскетбольних шкіл. Бере участь багато команд, все прекрасно організовано, немає ніяких зривів і накладок. Мої вихованці перший рік грають в ВЮБЛ. Нашим першочерговим завданням було придивитися до інших шкіл, на їх фоні дізнатися чого ми стоїмо. Я дуже радий, що ми спромоглися за підсумками першого етапу увійти в число 12 кращих серед 25 українських колективів нашого віку. Тепер, на другому етапі чемпіонату ми зіграємо багато цікавих ігор із сильними українськими баскетбольними школами Одеси, Дніпра, Харкова і Черкас. Мої хлопці нетерпляче очікують кожного туру, в команді велика конкуренція за місце в основі — у мене в групі займаються більше 20 осіб, а на гру можемо заявити лише 12 кращих.

 
— Які ще ви бачите зміни з боку федерації та місцевої влади?

— Наша ДЮСШ —  міська та у минулі роки фінансування з боку міста було мінімальним  і батькам часто доводилося за свої кошти відправляти дітей на виїзні тури змагань ВЮБЛ. Наразі ж ситуація кардинально змінилася і всі необхідні ресурси для повноцінного функціонування ДЮСШ виділяє міська влада. Тому з цього сезону ми змогли збільшити кількість вікових груп, що беруть участь в змаганнях ВЮБЛ. Після того як Запорізьку обласну федерацію баскетболу  очолив Валерій Елькінсон  вона проводить велику роботу з популярізації баскетболу: організовуються майстер-класи за участю провідних баскетболістів БК «Запоріжжя-ZOG», наші вихованці мають можливість відвідувати матчі Суперліги Парі-Матч і на власні очі спостерігати за грою майстрів баскетболу,  федерація знайшла спонсора, який придбав моїй команді красиву форму, проводиться велика робота по висвітленню в ЗМІ не тільки матчів першої команди міста, а й дитячих змагань, чемпіонату міста, студентської першості та стрітбольних турнірів. Взагалі, після того як Федерацію баскетболу України очолив Михайло Бродський в баскетбольному господарстві країни стали приділяти увагу всім його аспектам і найголовніше всюди спостерігаються кардинальні позитивні зрушення. І величезна увага приділяється дитячому баскетболу. На новому якісному рівні організовані змагання в ВЮБЛ, дитячі спортивні школи забезпечили м’ячами спеціального розміру для занять молодших вихованців, тренера мають можливість відвідувати семінари і підвищувати кваліфікацію, знайомитися з новими методиками тренувань юних баскетболістів, тренер збірної Олександр Лохманчук проводить по всій країні майстер-класи та багато іншого.

 
— Чи збільшився інтерес до баскетболу серед  дітей?

— Якщо кілька років тому в нашій ДЮСШ  не всі групи були повністю укомплектовані, то зараз можна сказати, що у нас в Запоріжжі справжній баскетбольний бум серед дітей. Групи переповнені, постійно телефонують батьки з проханням прийняти  дітей в нашу  спортивну школу. Особливо це стосується груп з наймолодшими вихованцями. Тренера нашого ДЮСШ для зручності дітей молодшого шкільного віку займаються з ними в школах в усіх районах міста. Наприклад, моя дружина Олена Жержерунова займається з дітьми в 98 колегіумі та її обидві групи на даний момент заповнені вщент. У зв’язку з таким ажіотажем у дітей Запорізька обласна федерація ініціювала створення груп  хлопчиків в обласній ДЮСШ, яка раніше спеціалізувалася тільки на жіночому баскетболі.
Дуже радують такі позитивні зрушення в баскетбольному господарстві як нашого міста так і України у цілому та головне є впевненість, що вони націлені на майбутнє, прийшли надовго і всерйоз та  обов’язково принесуть результати.

 

 

Федерація баскетболу Запорізької області