Легенді запорізької спортивної журналістики – 75!

kopeliovichСьогодні відзначає свій день народження найвідоміший спортивний журналіст запорізького регіоні – Аркадій Борисович Копеліович. Голові запорізької асоціації спортивних журналістів України і Заслуженому журналісту України 16 травня виповнилося 75 років!

 

Щиро вітаємо Аркадія Борисовича з цією вагомою датою! Бажаємо аби здоров’я, сил і натхнення вистачило ще не на одну книгу  про спортивну історію Запорізького краю.  Дякуємо за високо підняту планку, на яку рівняються всі спортивні журналісти регіону.

 

«ЗА!спорт»

 

Довідка від газети «МІГ»:

Аркадій Копеліович народився в Запоріжжі. Виріс у воістину спортивному дворі. Досить назвати такі відомі в запорізькому спорті імена, як баскетболісти Віктор Венгеренко і Владислав Матусевич, плавці Олександр і Сергій Харькіни … А навпроти, через дорогу, жив майбутній гандбольний метр Леонід Ратнер. Та атмосфера, в якій постійно перебував Аркадій, заронила в його душу зерна любові до спорту. Разом з такими ж хлопчаками він знаходив лаз в паркані стадіону «Локомотив», щоб подивуватися майстерності корифеїв шкіряного м’яча перших повоєнних років, в 50-х роках став відданим уболівальником «Металурга» … В одному з цехів ЗМКБ «Прогрес», де Аркадій Копеліович працював у 60-х роках, на видному місці знаходився стенд «Футбол» з оперативними повідомленнями з різних футбольних арен. Це були перші репортерські проби, а зросла багаторазово читацька аудиторія Аркадія Копеліовича з появою його перших публікацій в газеті «Комcомолець Запоріжжя».

 

Закінчивши Запорізький машинобудівний інститут (нині ЗНТУ), він якийсь час працював за спеціальністю, але в 1977 році все ж пішов у професійну спортивну журналістику, як виявилося, за покликанням. Працював у газетах «Комсомолець Запоріжжя», «Индустриальное Запорожье»,  «Наш город», «Запорізька правда» (і понині веде там спортивну рубрику), співпрацював з центральними виданнями «Советский спорт», «Спортивна газета», щотижневик «Футбол-Хокей», редагував тижневик «Запорожье спортивное».

 

Член Національної спілки журналістів України, голова комісії «Засоби масової інформації та пропаганда олімпійського руху» Запорізького обласного відділення НОК України. Неодноразово був відзначений нагородами НОК України та Асоціації спортивних журналістів України, очолює обласний осередок цієї авторитетної спілки.

 

Плідно працював у прес-службах баскетбольних клубів «Козачка-ЗАлК» і «Ферро-ЗНТУ», ФК «Металургі» і «Торпедо», волейбольного клубу ЗДІА, гандбольного жіночого клубу «Мотор», з обласними Федераціями греко-римської боротьби, дзюдо, гандболу та футболу.

Аркадій Копеліович – автор численних популярних календарів-довідників з футболу, які виходили великими тиражами у 70-90-хроках минулого століття, програмок до футбольних, баскетбольних, гандбольних, хокейних матчів у місті Запоріжжі, численних спортивних буклетів до змагань з багатьох видів спорту, що проходили на теренах Запорізької області.

 

Без сумніву, найбільш видатними творами під керівництвом авторських колективів на чолі з Метром спортивної журналістики Аркадієм Копеліовичем на цей час стали два видання до 80-річчя футбольної команди «Металург». Це — «Звезды запорожского «Металлурга» та «Запорожский «Металлург»: хроника футбольных событий», які побачили світ завдяки громадській організації «Запорожский вектор» і безкоштовно передані до всіх бібліотек Запорізької області.

 

Наказом Президента України № 807/2009 від 7 жовтня 2009 роки Аркадію Борисовичу Копеліовичу було присвоєно звання «Заслужений журналіст України».